Live

Film israeliano-iranian, produs sub acoperire: „Am încercat să păstrăm secretul. Știam că este periculos”

Data publicării:
Prima producție co-regizată de cineaști iranieni și israelieni a trebuit să fie filmată în secret pentru a preveni o posibilă interferență a Teheranului.

Prima producție co-regizată de cineaști iranieni și israelieni a trebuit să fie filmată în secret pentru a preveni o posibilă interferență a Teheranului, au declarat duminică regizorii Zar Amir Ebrahimi și Guy Nattiv pentru Reuters.

„Tatami”, un thriller centrat pe un campionat mondial de judo, a avut premiera mondială la Festivalul de Film de la Veneția, în weekend, și a primit ovații în picioare.

Acțiunea filmului are loc pe parcursul unei singure zile de competiție, atunci când unei campioane iraniene la judo – interpretată de Arienne Mandi, actriță americană vorbitoare de farsi -, i se ordonă să simuleze o accidentare și să piardă lupta, pentru a evita în etapa următoare o confruntare cu o adversară din Israel.

Amir Ebrahimi și Nattiv au filmat filmul în Georgia, o țară pe care iranienii o pot vizita cu ușurință. S-au cazat în hoteluri separate, vorbeau engleză și au avut grijă să nu spună că lucrează la un film cu atâta încărcătură politică.

Amir Ebrahimi, care a câștigat premiul pentru cea mai bună actriță la Cannes în 2022 cu interpretarea din „Holy Spider”, a fugit din Iran în 2008 de teamă să nu fie condamnată la închisoare, ori biciuită, după ce un videoclip cu imagini intime cu ea a fost postat pe internet. „Nu a fost vorba de un sex-tape, ci doar imagini intime cu mine”, a declarat Ebrahimi.

Actrița a spus că a trebuit să se gândească ceva timp la posibilele consecințe, înainte să accepte oferta lui Nattiv, cu privire la filmul „Tatami”.

„Ceea ce am învățat despre guvernul iranian, este că atâta timp cât îți este frică că te pot aresta, că te pot ucide, atunci pot crea probleme în ceea ce te privește. Dar atâta timp cât nu ți-e frică... va fi bine”, a spus ea.

Filmul a fost filmat alb-negru, folosind un format strâns, 4:3, ca pentru televizoarele vechi.

„Aceste femei trăiesc într-o lume alb-negru. Nu există culori. Lumea în care trăiesc este claustrofobă, ca într-o cutie. Acesta este singurul lucru pe care vor să-l spargă. Își doresc libertatea”, a spus Nattiv.

Copiii care cresc în Iran au fost educați să se teamă de Israel ca de un inamic necruțător, a spus Amir Ebrahimi - ceva ce Nattiv a spus că se întâmplă și în propria sa patrie, Iranul fiind descris ca o amenințare existențială.

Nattiv a dezvăluit că a ajutat-o pe Amir Ebrahimi să facă o vizită în Israel, lucru pe care Teheranul îl interzice total cetățenilor săi.

„Mi-a plăcut. Am putea fi din aceeași națiune, aceeași familie, suntem la fel”, a spus Amir Ebrahimi.

Editor : Liviu Cojan

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”România părea că e Andorra”. A văzut tragerea la sorți din Liga Națiunilor și nu s-a abținut: ”Acolo îi e locul”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Timothée Chalamet oferă „performanța anului” în filmul biografic despre Bob Dylan, spun criticii. Se pronunță deja cuvântul ”Oscar”

Conan O'Brien va prezenta a 97-a ediţie a Premiilor Oscar. „Este persoana perfectă pentru această celebrare a filmului”

Regizorul american Todd Haynes va fi preşedintele juriului Festivalului de Film de la Berlin 2025

Barometrul cultural pentru 2023: Românii spun că se duc la muzeu, expoziții și cinema. Cifre mai bune decât cu un an în urmă

Partenerii noștri