Live

Fără Aleksei Navalnîi, opoziția rusă se divizează. Scandal și acuzații dure între conducerea Fundației Anticorupție și Hodorkovski

Data actualizării: Data publicării:
Scandalul subminează eforturile deja zdruncinate de a crea un front unit împotriva Kremlinului. Foto: Ivan Jdanov / Sursa foto: Profimedia Images

Divizarea opoziției ruse din exil s-a extins brusc, mutând atenția de la activismul politic la luptele interne, după ce apropiații regretatului Alexei Navalnîi l-au acuzat pe opozantul Kremlinului Mihail Hodorkovski că a ordonat atacuri asupra activiștilor Fundației Anticorupție.

Scandalul subminează eforturile deja zdruncinate de a crea un front unit împotriva Kremlinului, riscă să afecteze credibilitatea opoziției în ochii susținătorilor și a Occidentului și pune cele mai cunoscute două grupări de opoziție una împotriva celeilalte și un conflict de lungă durată, scrie Reuters.

Cele două mișcări de opoziție - una condusă de aliații regretatului Navalnîi și cealaltă condusă de criticul de la Kremlin Mihail Hodorkovski, au mai fost implicate în dispute publice, dar ultimul lor dezacord este cel mai puternic de până acum, tabăra Navalnîi acuzându-l public pe Leonid Nevzlin, un magnat din Israel și aliat al lui Hodorkovski, că a ordonat atacuri asupra consilierilor lui Navalnîi, Leonid Volkov și Ivan Jdanov, și asupra soției unui activist din Argentina.

Într-un incident grav, Volkov a fost atacat cu ciocanul în fața casei sale din Vilnius, Lituania, în martie a acestui an, la o lună după ce Navalnîi a murit într-o închisoare din Arctica.

Într-o investigație video de aproape o oră publicată joi pe canalul de YouTube al lui Navalnîi, echipa sa a susținut că atacul și alte două au fost ordonate nu de statul rus, ci de Nevzlin.

Atât Nevzlin, cât și Hodorkovski, care a petrecut el însuși un deceniu în închisorile rusești pentru ceea ce Occidentul au spus că sunt acuzații motivate politic și le-au respins ca nefondate.

Opoziția rusă a rămas fără un lider clar

Iulia Navalnaia a promis că va continua munca soțului ei și a făcut presiuni ca președintele Vladimir Putin să părăsească Kremlinul, în timp ce consilierii apropiați opozantului rus continuă să investigheze circumstanțele morții soțului ei.

Aceasta este o lovitură cu adevărat gravă împotriva mișcării de protest (anti-Kremlin)”, a declarat Ivan Jdanov, într-o discuție online pe acest subiect, joi seara.

Este greu de imaginat cum ar fi putut el (Nevzlin) să facă ceva mai grav. De fiecare dată când va avea loc un atac în viitor, oamenii se vor întreba dacă Putin, serviciile secrete ruse sau vreo persoană din opoziție se află în spatele lui”, a mai subliniat acesta.

Fundația Anticorupție (ACF) a transmis că și-a împărtășit investigația cu forțele de ordine din țările în care Nevzlin a călătorit. Procuratura generală lituaniană a refuzat să spună dacă a primit vreun material de la Fundația lui Navalnîi, dar a spus că o anchetă cu privire la atacul Volkov este în desfășurare.

Într-un răspuns pe rețeaua X, Nevzlin a spus că acuzațiile arată ca și cum ar fi fost gătite la Moscova și sunt similare cu cele făcute de presa de stat rusă.

Lasă o anchetă independentă să evalueze mai întâi aceste așa-numite „materiale” și, dacă ancheta consideră că este necesar, apoi o instanță dintr-o țară democratică”, a scris el.

Hodorkovski a condamnat atacurile asupra activiștilor, dar l-a apărat pe Nevzlin, spunând că acuzațiile par să provină din serviciile de informații ale Rusiei.

Dacă Fundația Anticorupție vrea să mă acuze de ceva, o poate face în instanță. Nu o porcărie vicleană asupra reputației mele", a spus Hodorkovski.

Undă de șoc în cercurile disidenților

Mulți din cercurile disidente din Rusia au apelat la rețelele de socializare pentru a posta reacții șocate, adesea pline de insulte, cu privire la acest scandal. Dar unii au avertizat că dezvăluirile sunt o distragere a atenției de la sarcina centrală de a-l învinge Putin.

Oricât de multe pagube provoacă disputele, aceste pagube nu determină nimic”, a spus economistul de la Universitatea din Chicago, Konstantin Sonin, care se află pe lista de urmăriți a Rusiei pentru că a criticat războiul din Ucraina.

Opoziţia nu a fost în niciun fel soluţia pentru probleme cheie”, a scris el pe X. Adevărata ei sarcină”, a sugerat Sonin, a fost „să revină la întrebările de bază – cum să opreşti războiul? Cum să scapi de Putin și să desființezi regimul?"

Editor : M.I.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

S-a cerut o măsură radicală, înaintea pronunțării deciziei de un trilion de euro: ”Să oprească tot. Mulți vor muri”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Putin „va folosi iarna ca pe o armă”. Mark Rutte cere statelor membre NATO ajutor suplimentar pentru Ucraina

Ciucă spune că nu a cerut „vreodată” informări legate de întâlnirile lui George Simion cu spioni ruși. „Pentru mine a fost clar”

Germania deportează în Federația Rusă tot mai mulți ruși fugiți în Vest ca să scape de mobilizarea în armata lui Putin

Rusia va negocia încheierea războiului din Ucraina, dacă discuțiile vor fi inițiate de Trump, susține ambasadorul lui Putin la ONU

Partenerii noștri