Live

Exploziile din depozitele de curierat din Polonia, Germania și Anglia au fost „teste” rusești de sabotaj, spun procurorii polonezi

Data publicării:
Rusia neagă că este în spatele unor acte de sabotaj. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

Exploziile „misterioase” ale unor colete care au provocat incendii la companii de curierat din Polonia, Germania și Marea Britanie au fost „teste” rusești de sabotaj care au vizat zborurile de marfă către SUA și Canada, spun procurorii polonezi.

Procurorul Katarzyna Calow-Jaszewska a dezvăluit la sfârșitul lunii trecute că patru persoane au fost arestate, iar autoritățile din întreaga Europă investighează incidentele. Oficialii de securitate occidentali au declarat recent presei americane că cred că incendiile - care au avut loc în iulie - au făcut parte dintr-o campanie orchestrată de către agenția de informații militare a Rusiei, GRU.

Rusia neagă că este în spatele unor acte de sabotaj, dar sunt suspiciuni că a fost în spatele altor atacuri asupra depozitelor și rețelelor de cale ferată din statele membre UE în acest an, inclusiv în Suedia și în Republica Cehă.

Procuratura din Polonia a transmis într-o declarație că un grup de sabotori ai serviciilor de informații străine a fost implicat în trimiterea de colete care conțineau explozibili ascunși și materiale periculoase prin intermediul unor companii de curierat. Coletele au luat foc spontan sau au explodat.

Oficialii occidentali cred că incendiile și-au avut originea în aparate electrice de masaj care conţin o substanţă „pe bază de magneziu”. Incendiile pe bază de magneziu sunt greu de stins, mai ales la bordul unui avion.

Scopul grupului a fost, de asemenea, să testeze canalul de transfer pentru astfel de colete, care în cele din urmă urmau să fie trimise în Statele Unite ale Americii și Canada”, a spus Calow-Jaszewska.

Unele dintre dispozitive au provenit din Lituania, iar procurorul general Nida Grunskiene a spus că au fost arestări și acolo. O anchetă preliminară este în desfășurare și participă agenții de aplicare a legii din alte țări, a spus ea reporterilor.

În trei zile din iulie, au izbucnit incendii într-un container care urma să fie încărcat într-un avion de marfă DHL în orașul german Leipzig, la o companie de transport de lângă Varșovia și la Minworth, lângă Birmingham, Marea Britanie, implicând un pachet descris ca un dispozitiv incendiar.

Incendiul de la Jablonow, lângă Varșovia, a fost stins în două ore, potrivit rapoartelor poloneze.

Oficialii britanici au oferit câteva detalii despre incendiul de la Midpoint Way din Minworth din 22 iulie. Un purtător de cuvânt al poliției britanice a confirmat că o anchetă împotriva terorismului a fost în curs de desfășurare după ce un pachet de la o clădire comercială a luat foc, adăugând că „a fost stins de personal și de pompierii locali”.

Ken McCallum, șeful agenției de informații interne din Marea Britanie, MI5, a declarat luna trecută că agenții secreti ruși au efectuat „incendieri, sabotaj și multe altele”. Afirmațiile sale au fost respinse categoric de Kremlin.

Un purtător de cuvânt al Administrației de Securitate a Transporturilor din SUA a declarat în ultimele luni că au fost puse în aplicare măsuri de securitate suplimentare pentru anumite mărfuri către SUA transportate de companiile aeriene americane și străine.

Un oficial guvernamental american a adăugat, de asemenea, că nu există nicio amenințare activă actuală care vizează zborurile către SUA.

Editor : M.I.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Un neamț a primit 1700 de scrisori cu același mesaj de la administrația fiscală. Ministerul de Finanțe și-a cerut apoi scuze

Prima reacție a Chinei după realegerea lui Trump

În Germania a fost aprobat un proiect de lege privind serviciul militar voluntar

Un fost agent al serviciilor secrete din Austria este judecat într-un dosar de scurgere de informaţii în care este implicată Rusia

Partenerii noștri