Explicații pentru scăderea burselor în întreaga lume. Cât de afectată va fi România
Bursele europene resimt şocul prăbuşirii bursei de pe Wall Street. Şi Bursa din Bucureşti a deschis azi cu un minus dramatic, de 3,15 la sută. Indicele german a început cu un minus de 3,7 procente, iar cel al bursei londoneze a pierdut 3,5% în debutul tranzacţiilor. Şocul a fost ceva mai mic la Paris. Vorbim despre o acumulare de tendiţe negative pe pieţe financiare din Asia şi America. Totul a pornit de la recordurile negative de pe Wall Street. Indicele de referinţă Dow Jones a suferit cea mai mare pierdere zilnică de punctaj din istorie şi cea mai mare pierdere ca procent din ultimul deceniu. Efectul de domino a continuat în Asia, unde bursa din Tokyo a scăzut în cel mai accentuat ritm din 1990 încoace.
Bursa de la Bucureşti a ajuns la un maxim istoric
Campania electorală nu a ajuns în cătunele din munți: „N-am știut”
A început sezonul petardelor, iar internetul este plin de oferte ilegale
Înotători lăsați fără bazin, după ce căldură și apa caldă au fost sistate din cauza unor datorii de sute de mii de lei
Câți bani reușesc să economisească, în medie, românii de la o lună la alta și ce fac cu ei
Vreme extremă în România. Vântul puternic a făcut prăpăd în mai multe județe
Mai mulți copii de la o grădiniță din Timișoara au ajuns la spital cu simptome de toxiinfecție alimentară
Mașini vandalizate într-o parcare din Constanța. Șoferii și-au găsit cauciucurile sparte
Doi nevăzători, agresați într-o biserică din București, după ce au intrat cu câinii ghizi. „Ne-au amenințat că ne taie picioarele”
Richard Quest, editor CNN Money: Indicele Dow a suferit cea mai gravă cădere într-o singură zi. 1.175 de puncte. Este cea mai mare cădere din istorie, şi ca să păstrăm contextul, este cea mai mare cădere în procente, din 2011 încoace. O pierdere de 4,61%, peste 1.175 de puncte. Piaţa a ajuns cu 8% mai jos decât maximul său istoric. Imediat după ora 15:00 (ora New Yorkului - n.r.). Din tot soiul de motive ciudate. Indicele Dow a încasat această plonjare masivă, în care a căzut până la 1.500 de puncte, apoi şi-a revenit şi am văzut pendulări de 2-3%. Ce motive ar putea avea? Un nou şef al Rezervei Federale, temeri privind creşterea dobânzii de referinţă, îngrijorări în privinţa unei inflaţii crescute şi asupra creşterii salariilor, totul pe fondul unor companii puternic îndatorate şi iată rezultatul.
Yogita Limaye, corespondent BBC: Bursa de pe Wall Street a avut cea mai proastă zi de la criza financiară. Încă o zi nebună de tranzacţii tocmai s-a încheiat pe Wall Street. Una dintre cele mai nebune zile de pe Wall Street. Deşi vânzările de acţiuni au pornit odată cu începutul săptămânii trecute, adevăratele probleme au apărut vineri. Factorul declanşator a fost raportul despre situaţia locurilor de muncă. Am avut o statistică puternică pentru locurile de muncă în ianuarie. Asta ne-a arătat că salariile au crescut mai repede decât se estimase. De obicei, dacă salariile cresc, şi inflaţia face la fel, iar Rezerva Federală va trebui să crească dobânda de referinţă, pentru a controla inflaţia. Aceasta este de fapt explicaţia pentru ceea ce se întâmplă. Brokerii se tem că dobânzile vor creşte mai repede decât se aşteptau. Căderea pieţelor este o veste proastă pentru orice plan de investiţii sau fonduri de pensii. Şi de asemenea este un semnal pentru locatarul de la Casa Albă. Am văzut deja cum Casa Albă încearcă să se distanţeze, pe motiv că preşedintele se concentrează pe chestiuni fundamentale pe termen lung, care păstrează o perspectivă foarte bună.
Donald Trump, preşedintele SUA: Taxele plătite de voi au scăzut, se redeschid fabrici, şomajul a scăzut la cel mai jos nivel din ultimii 45 de ani, totul va fi bine iar, toţi vor să fie parte din acest proces.
Yogita Limaye, corespondent BBC: Dar, după luni de zile în care şi-a atribuit progresele-record făcute de economie de când a preluat mandatul, preşedintele Trump pare să ignore această situaţie de cumpănă. O cădere-record.
Cât de afectată va fi România
Cosmin Gheorghiu, consultant în investiții, a spus la Digi24 că investitorii sunt speriați de evoluțiile optimiste. Sună paradoxal, însă răspunsul este frica de a pierde câștigurile acumulate deja.
„Economia americană a avut o evoluție foarte bună, însă bursa a crescut foarte mult, iar investitorii din piață, de un an-doi, au profituri bune pe portofoliu. Se vorbește tot mai mult de o nouă criză. Pe acest fundament investitorii au o mare panică. Frica de a pierde câștiguri i-a făcut să vândă”, a spus Cosmin Gheorghiu.
„Mai sunt și mașinile care au început să tranzacționeze, care nu pot fi oprite. Varsă în piață foarte multe acțiuni indiferent de ce e la cumpărare și nu așteaptă, cum ar face un trader uman, vor accentua creșterile și scăderile indicelui bursier”, a adăugat consultantul.
El a adăugat că și România va fi afectată.
„Toate invest sunt globalizate. Cei care au acțiuni în SUA au și în Londra. De aceea și România va fi puternic afectată, însă nu cred că e o situație care trebuie să ne sperie. Nu trebuie să vindem în panică, trebuie să urmărim, pot apărea oportunități de cumpărare până la sfârșitul anului. Nu există un motiv fundamental ca piața să se facă praf și să fie o criza ca în 2007”, a subliniat Cosmin Gheorghiu.
În plus, el a afirmat că nu ar fi motive ca bursa de la București să scadă mai mult decât cea de la New York: „Problema la București e lipsa lichidității, dacă un investitor cu portofoliu mare vrea să iasă azi va împinge prețurile în jos până găsește pe cineva să-i cumpere”.
În ceea ce privește o nouă criză, Cosmin Gheorghiu a precizat că nu se poate vorbi despre așa ceva dacă economiile mari merg foarte bine.
Citiți și:
Panică pe Wall Street. Cea mai mare prăbușire a Dow Jones
Undă de șoc pe bursele din întreaga lume, după prăbușirea indicelui Dow Jones
Colapsul Dow Jones este doar vârful icebergului? Ce spun analiștii americani
Analiză. De unde a pornit „Lunea neagră” și cine ar avea de beneficiat de pe urma ei
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News