Live

Eveniment astronomic: În această toamnă, Pământul va avea o a doua „mini-Lună”. În ce condiții poate fi aceasta observată

Data actualizării: Data publicării:
„A doua Lună” a Pământului va avea un diametru de aproximativ 10 metri. Imagine cu caracter ilustrativ. Foto: Profimedia Images

Pământul va avea în această toamnă, pentru o scurtă perioadă, un al doilea satelit natural, practic o „mini-Lună”, conform unui studiu publicat în Space.com și preluat de The Guardian.

Mai exact, un asteroid de mici dimensiuni - de mărimea unui autobuz - urmează a fi atras de gravitația Pământului și va gravita în jurul planetei noastre timp de circa două luni.

Acest asteroid va deveni astfel o „a doua Lună” care va orbita în jurul Pământului din 29 septembrie până pe 25 noiembrie.

„Corpul ceresc care urmează să ne facă o vizită aparține centurii de asteroizi Arjuna, un câmp de asteroizi secundar alcătuit din roci spațiale care se deplasează pe o orbită similară cu cea a Pământului”, a declarat Carlos de la Fuente Marcos, profesor la Universidad Complutense din Madrid și liderul echipei de cercetători care au realizat studiul publicat în Space.

Conform lui Marcos, asteroizii care fac parte din centura Arjuna se pot apropia la distanțe mici față de Pământ, de circa 4,5 milioane de kilometri.

Atras de gravitația Pământului

În situația în care un astfel de asteroid se deplasează cu o viteză relativ mică - în jur de 3.540 km/h - acesta începe să fie afectat de gravitația Pământului mai mult decât e cazul

„În astfel de condiții, respectivul corp poate deveni o lună temporară pentru Pământ”, a precizat cercetătorul spaniol.

Cercetătorii spanioli au precizat că Pământul a mai avut două astfel de „mini-Luni” în 1981 și 2022.

Asteroidul, chiar dacă va fi un „satelit” natural al Pământului, nu va efectua totuși o orbită completă în jurul planetei noastre.

Acesta a fost descoperit pe 7 august și măsoară în jur de 10 metri lungime - prea mic pentru a putea fi observat cu un binoclu sau un telescop folosit de astronomii amatori.

„Cu toate acestea, obiectul va avea o luminozitate suficient de mare pentru a putea fi observat de telescoapele folosite de astronomii profesioniști”, a spus Carlos de la Fuente Marcos.

Editor : M.L.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Ce se întâmpla în locuința lui Ronaldo în timp ce el juca pentru Al-Nassr. Georgina a făcut totul public pe internet

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Un asteroid cu nume românesc se apropie de Pământ. A fost botezat Miorița

Imagini din satelit: 5.000 de militari ruși, în pericol de a fi izolați în Kursk după ce ucrainenii au distrus trei poduri în regiune

Asteroidul care a dus la extincția dinozaurilor a fost „o minge uriașă de noroi”, arată un nou studiu

Incendiile din Grecia se văd din Spațiu. Iar pagubele sunt imense

Partenerii noștri