Live

Video&Foto UPDATE Erupție uriașă a vulcanului Semeru din Indonezia. 13 persoane au murit și 57 au fost rănite

Data actualizării: Data publicării:
Cel puțin 13 persoane au murit și 57 au fost rănite după erupția vulcanului Semeru de pe insula indoneziană Java. Foto: Profimedia

ACTUALIZARE ORA 07:15 (5 decembrie). Bilanţul erupţiei vulcanului Semeru din Indonezia a crescut de la unu la 13 morţi, a raportat duminică agenţia de gestionare a dezastrelor, în timp ce echipele de salvare continuă să cerceteze zona, notează AFP.

„Bilanţul este acum de 13 morţi. Salvatorii au găsit mai multe corpuri”, a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt al agenţiei, Abdul Muhari, precizând că 10 persoane surprinse de erupţia de sâmbătă au fost găsite în viaţă în zona situată în estul Insulei Java.

Satul Lumajang a fost acoperit cu un strat gros de lavă rece şi cenuşă, potrivit corespondenţilor AFP, iar locuitorii din mai multe de sate au fost nevoiţi să meargă în adăposturi şi moschei pentru a-şi petrece noaptea.

Cel puţin 57 de persoane au fost rănite în erupţie, dintre care 41 cu arsuri, a anunţat agenţia de gestionare a dezastrelor într-un comunicat, conform Agerpres.

Imagini ale Agenţiei de meteorologie şi geofizică din Indonezia au arătat cenuşă căzând în Oceanul Indian.

Ultima erupţie majoră a vulcanului Semeru a avut loc în decembrie 2020. Atunci, mii de persoane au fost nevoite să fugă şi sate întregi au fost acoperite cu cenuşă.

ACTUALIZARE ORA 17:45 (4 decembrie).  Un prim bilanț anunță că există un mort și 41 de răniți în insula indoneziană Java în urma erupției vulcanului Semeru.  Vulcanul a erupt pentru a doua oară într-o lună și a aruncat în atmosferă o coloană de cenușă vulcanică ce a ajuns până la 15 mii de metri înălțime.


Știre inițială:

Numeroşi locuitori din Lumajang au fugit din zonă în timp ce în spatele lor avansa un uriaş nor de cenuşă şi fum, potrivit înregistrărilor video publicate pe reţelele de socializare. Vulcanul Semeru, cu o înălţime de 3.676 de metri, este printre cei mai activi din această ţară, conform Agerpres.

Erupţia a avut loc în plină zi în jurul orei locale 15:30 (8:30 GMT), însă norul dens de cenuşă a cufundat în întuneric zonele învecinate vulcanului.

Agenţia naţională de vulcanologie a situat la 2 nivelul de risc în zonă (din maximum 4) şi a emis o alertă de zbor pentru avioanele care survolează regiunea.

Agenţia de gestionare a dezastrelor din Indonezia a informat pe reţelele de socializare că au fost trimise în regiune echipe de intervenţie pentru a evalua riscurile.

În afara daunelor provocate vehiculelor şi mai multor case, cel puţin un pod s-a prăbuşit, a informat agenţia pe Twitter.

Indonezia, o ţară în care se află 127 de vulcani activi, se situează în aşa numitul „Inel de foc al Pacificului”, fiind afectată frecvent de cutremure adesea de mică intensitate.

Editor : A.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Indonezia, sub alertă de gradul IV: cel puțin 10 morți și sate îngropate în cenușă după erupția vulcanului Laki-laki

Omenirea rămâne fără resurse. Urmează crize alimentare, conflicte și dezastre naturale, avertizează specialiștii în biodiversitate

Cele mai distrugătoare cinci uragane din istoria Statelor Unite

4 din 5 locuințe din România nu sunt asigurate împotriva dezastrelor naturale. Ce se poate întâmpla în caz de cutremur sau inundații

Partenerii noștri