Live

Emisarul special al ONU în Siria avertizează: „Conflictul încă nu s-a terminat”

Data actualizării: Data publicării:
Siria, după ani de război. Foto: Profimedia Images

„Conflictul încă nu s-a terminat” în Siria, în pofida înlăturării de la putere a preşedintelui Bashar al-Assad, a avertizat marţi Geir Pedersen, emisarul special al ONU în această ţară devastată de 13 ani de război civil, referindu-se la ciocniri în nordul ţării între forţele prokurde şi grupările proturce, relatează AFP, preluată de Agerpres.

„Au existat confruntări importante în ultimele două săptămâni, înainte de a se negocia o încetare a focului”, a declarat, din Siria, Geir Pedersen, în Consiliului de Securitate al ONU.

„Un acord de încetare a focului de cinci zile a expirat acum şi sunt profund îngrijorat de informaţiile privind o escaladare militară”, a declarat emisarul special al ONU pentru Siria.

„O astfel de escaladare ar putea fi catastrofală”, a adăugat diplomatul.

Liderul forţelor dominate de kurzi, care controlează zone întinse din nord-estul Siriei, a anunţat pe 11 decembrie un armistiţiu cu grupurile pro-turce la Manbij, o zonă majoritar arabă, unde luptele au făcut 218 morţi în câteva zile.

Geir Pedersen a declarat marţi că s-a întâlnit cu noii lideri ai Siriei, care l-au înlăturat de la putere pe Bashar al-Assad în urma unei ofensive fulgerătoare pe 8 decembrie.

„Am văzut cu ochii mei închisorile şi camerele de execuţie şi tortură din închisoarea Saydnaya, o dovadă a barbariei regimului înlăturat împotriva propriului popor”, a mai spus emisarul ONU, referindu-se la închisoarea situată la 30 de kilometri nord de Damasc.

Pedersen a cerut comunităţii internaţionale să ofere un „sprijin larg” Siriei şi să ridice treptat sancţiunile pentru a permite reconstrucţia ţării devastate de 13 ani de război civil.

„Exista o voinţă clară a comunităţii internaţionale de a se angaja (în reconstrucţie). Nevoile sunt imense şi pot fi satisfăcute doar cu un sprijin larg, inclusiv cu o ridicare treptată a sancţiunilor”, a mai spus el.

Marţi, mai multe misiuni străine s-au întâlnit la Damasc cu noile autorităţi siriene, dominate de islamiştii radicali ai grupării Hayat Tahrir al-Sham (HTS), care încearcă să ofere asigurări cu privire la capacitatea lor de a aduce pacea în Siria.

Această fostă ramură siriană a Al-Qaida susţine că nu mai are legătură cu jihadismul, dar rămâne clasificată drept organizaţie teroristă de mai multe capitale occidentale, inclusiv de Washington.

Emisarul special al ONU pentru Siria a criticat, de asemenea, cele „peste 350 de lovituri” lansate de Israel din 8 decembrie împotriva unor situri militare din ţară.

„Astfel de atacuri expun la riscuri crescute o populaţie civilă terorizată şi compromit perspectivele unei tranziţii politice fără probleme”, a mai spus Pedersen.

Autorităţile israeliene susţin că aceste lovituri asupra depozitelor de arme chimice şi ale apărării aeriene a Marinei siriene au scopul de a împiedica ca acestea să cadă în mâinile rebelilor. 

 

Editor : M.C

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Primul avion a decolat de pe aeroportul din Damasc, după căderea regimului Assad. Unde se îndreaptă acesta

„Nu am mai văzut aşa ceva de la nazişti încoace”. Gropi comune cu victimele regimului Assad, lângă care se joacă copiii sirieni

Negocieri secrete între noii lideri ai Siriei și Kremlin. Ce vor rebelii sirieni de la Putin ca Rusia să își păstreze bazele militare

De ce Bashar al-Assad nu este în siguranță la Moscova, chiar dacă Rusia a fost principalul său aliat

Partenerii noștri