Emisarul special al ONU în Siria avertizează: „Conflictul încă nu s-a terminat”
„Conflictul încă nu s-a terminat” în Siria, în pofida înlăturării de la putere a preşedintelui Bashar al-Assad, a avertizat marţi Geir Pedersen, emisarul special al ONU în această ţară devastată de 13 ani de război civil, referindu-se la ciocniri în nordul ţării între forţele prokurde şi grupările proturce, relatează AFP, preluată de Agerpres.
„Au existat confruntări importante în ultimele două săptămâni, înainte de a se negocia o încetare a focului”, a declarat, din Siria, Geir Pedersen, în Consiliului de Securitate al ONU.
„Un acord de încetare a focului de cinci zile a expirat acum şi sunt profund îngrijorat de informaţiile privind o escaladare militară”, a declarat emisarul special al ONU pentru Siria.
„O astfel de escaladare ar putea fi catastrofală”, a adăugat diplomatul.
Liderul forţelor dominate de kurzi, care controlează zone întinse din nord-estul Siriei, a anunţat pe 11 decembrie un armistiţiu cu grupurile pro-turce la Manbij, o zonă majoritar arabă, unde luptele au făcut 218 morţi în câteva zile.
Geir Pedersen a declarat marţi că s-a întâlnit cu noii lideri ai Siriei, care l-au înlăturat de la putere pe Bashar al-Assad în urma unei ofensive fulgerătoare pe 8 decembrie.
„Am văzut cu ochii mei închisorile şi camerele de execuţie şi tortură din închisoarea Saydnaya, o dovadă a barbariei regimului înlăturat împotriva propriului popor”, a mai spus emisarul ONU, referindu-se la închisoarea situată la 30 de kilometri nord de Damasc.
Pedersen a cerut comunităţii internaţionale să ofere un „sprijin larg” Siriei şi să ridice treptat sancţiunile pentru a permite reconstrucţia ţării devastate de 13 ani de război civil.
„Exista o voinţă clară a comunităţii internaţionale de a se angaja (în reconstrucţie). Nevoile sunt imense şi pot fi satisfăcute doar cu un sprijin larg, inclusiv cu o ridicare treptată a sancţiunilor”, a mai spus el.
Marţi, mai multe misiuni străine s-au întâlnit la Damasc cu noile autorităţi siriene, dominate de islamiştii radicali ai grupării Hayat Tahrir al-Sham (HTS), care încearcă să ofere asigurări cu privire la capacitatea lor de a aduce pacea în Siria.
Această fostă ramură siriană a Al-Qaida susţine că nu mai are legătură cu jihadismul, dar rămâne clasificată drept organizaţie teroristă de mai multe capitale occidentale, inclusiv de Washington.
Emisarul special al ONU pentru Siria a criticat, de asemenea, cele „peste 350 de lovituri” lansate de Israel din 8 decembrie împotriva unor situri militare din ţară.
„Astfel de atacuri expun la riscuri crescute o populaţie civilă terorizată şi compromit perspectivele unei tranziţii politice fără probleme”, a mai spus Pedersen.
Autorităţile israeliene susţin că aceste lovituri asupra depozitelor de arme chimice şi ale apărării aeriene a Marinei siriene au scopul de a împiedica ca acestea să cadă în mâinile rebelilor.
Editor : M.C
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News