Live

Egiptul a cerut un armistiţiu în Fâşia Gaza şi se teme de o „extindere regională a conflictului”

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Profimedia Images

Preşedintele egiptean Abdel Fattah el-Sisi a cerut, marţi, un armistiţiu în Fâşia Gaza şi a avertizat asupra unei „extinderi regionale a războiului cu consecinţe dificil de imaginat”, după o întâlnire cu secretarul de stat american Antony Blinken, anunţă preşedinţia egipteană, relatează AFP preluată de News.ro.

Şeful diplomaţiei americane, care a venit de la Tel Aviv, unde s-a întâlnit cu premierul Benjamin Netanyahu, a fost primit de către preşedintele egiptean şi de către omologul său Badr Abdelatt la El-Alamein, în cadrul unui turneu menit să convingă beligeranţii din Fâşia Gaza să accepte un armistiţiu şi un schimb de ostatici israelieni cu deţinuţi palestinieni.

Hamas a respins declaraţiile preşedintelui american Joe Biden potrivit cărora mişcarea islamistă palestiniană „dă înapoi” în negocieri în vederea unui armistiţiu în războiul din Fâşia Gaza şi le-a catalogat drept o „undă verde” dată continuării războiului israelian.

Aceste „acuzaţii înşelătoare (...) nu reflectă poziţia reală a mişcării, care vrea să ajungă la un acord de încetare a focului”, subliniază Hamas, într-un comunicat de presă.

Această propunere americană este o „răsturnare faţă de ceea ce au aprobat părţile la 2 iulie” pe baza planului anunţat la 31 mai de către Joe Biden şi o „supunere americană faţă de noile condiţii ale teroristului Netanyahu”, denunţă marţi Hamas.

Acest plan prevede într-o primă fază un armistiţiu de şase săptămâni, o retragere israeliană din zonele dens populate în Fâşia Gaza şi eliberarea ostaticilor răpiţi la 7 octombrie, iar într-o a doua fază o retragere totală israeliană din Fâşia Gaza.

Atacul lansat la 7 octombrie de către conandanții Hamas infiltrați din Fâşia Gaza în sudul Israelui a dus la moartea a 1.189 de israelieni, majoritatea civili, potrivit unui bilanţ realizat de AFP pe baza unor date oficiale israeliene.

Dintre cele 251 de persoane răpite în acea zi, 105 sunt ţinute în continuare în Fâşia Gaza, dintre care 35 sunt declarate moarte de către armată.

Campania de bombardamente aeriene şi ofensiva terestră a Israelului ca represalii s-a soldat cu cel puţin 40.173 de morţi şi aproape 93.000 de răniţi, potrivit Ministerului Sănătăţii din Guvernul Hamas.

Editor : Ana Petrescu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Israelul a intrat într-o ”nouă fază a războiului”. Ce este diferit acum față de confruntarea cu Hamas din Gaza

Întoarcerea locuitorilor din nordul Israelului la casele lor este acum obiectiv de război, anunță cabinetul lui Netanyahu

Hamas s-a pregătit pentru un „lung război de uzură” cu Israelul

Două trenuri de pasageri s-au ciocnit în Egipt. Cel puţin doi oameni au murit şi alți 29 au fost răniţi

Partenerii noștri