Live

Două specialiste din Spania, mamă și fiică, antrenează bacterii pentru a restaura frescele unei biserici

Data actualizării: Data publicării:
Restaurarea unor fresce poate fi o operațiune dificilă. Foto: Profimedia

În timp ce specialista spaniolă în microbiologie Pilar Bosch căuta un subiect de investigat pentru doctoratul său, ea a descoperit un studiu care sugera că bacteriile, domeniul ei de cercetare, ar putea fi utilizate în restaurarea operelor de artă, domeniul de expertiză al mamei sale, informează Agerpres care citează Reuters.

În aceeaşi perioadă, mama sa - Pilar Roig - se străduia să restaureze picturi din secolul al XVIII-lea realizate de Antonio Palomino în una dintre cele mai vechi biserici din Valencia, al treilea oraş ca mărime al Spaniei.

Restauratoarei spaniole îi era deosebit de dificil să îndepărteze adezivul care fusese folosit pentru a extrage frescele de pe pereţii bisericii Santos Juanes în timpul lucrărilor de restaurare din anii 1960.

"Mama mea avea de rezolvat o problemă foarte dificilă, iar eu am găsit o cercetare despre bacteriile folosite la curăţarea frescelor din Italia", a declarat Pilar Bosch.

Ea şi-a obţinut doctoratul cu acel proiect. După mai bine de un deceniu, fiica şi mama şi-au unit forţele în cadrul unui proiect în valoare de 4 milioane de euro, finanţat de fundaţii locale, pentru a utiliza unele dintre acele tehnici pentru a restaura operele de artă din Valencia.


În ce constă „antrenamentul”

Specialista în microbiologie antrenează bacteriile hrănindu-le cu eşantioane de clei, care a fost fabricat din colagen animal. Bacteriile produc apoi în mod natural enzime pentru a degrada lipiciul.
Echipa compusă din mamă şi fiică amestecă apoi bacteriile cu un gel natural pe bază de alge, care este întins apoi peste picturi - care au fost extrase de pe pereţi în anii 1960, apoi bătute în cuie la loc, fiind încă acoperite cu lipici.

După trei ore, gelul este îndepărtat ca prin minune, dezvăluind picturi fără lipici.

"În trecut, lucram într-un mod manual oribil, cu apă caldă şi bureţi, în cadrul unor operaţiuni care durau ore întregi şi deteriorau pictura", a declarat Pilar Roig, în vârstă de 75 de ani, al cărei tată şi bunic, împreună cu alte rude, au lucrat la rândul lor în domeniul conservării operelor de artă.

 

Editor : S.S.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Johnny Depp, îmbrăcat în costumul piratului Jack Sparrow, le-a făcut o surpriză copiilor aflați într-un spital din Spania

Curtea de Justiție a UE respinge recursul separatistului catalan Carles Puigdemont pentru a fi recunoscut ca europarlamentar

Două femei au rămas fără 325.000 de euro, după ce au crezut că au o „relație sentimentală” cu Brad Pitt. 5 persoane arestate în Spania

Interzicerea telefoanelor le dă bătăi de cap directorilor de școli din România. „Hotelul Mobilelor” și alte soluții găsite în Europa

Partenerii noștri