Live

Două alpiniste au murit în timp ce se întreceau să stabilească un nou record. Una dintre ele mai avea doar 80 de metri până la vârf

Data publicării:
Anna Gutu, Gina Rzucidlo și ghizii lor nepalezi și-au pierdut viața în două avalanșe diferite care s-au produs în timp ce urcau spre vârful muntelui Shishapangma din Tibet. Colaj foto: Instagram / anyatraveler, ginamarierzucidlo

Două alpiniste, care erau în competiție să vadă cine va fi prima femeie din America ce reușește să escaladeze toate cele 14 vârfuri montane de peste 8.000 de metri altitudine, au murit în timpul ultimei ascensiuni pe care o mai aveau de realizat pentru a stabili recordul, potrivit New York Post.

Gina Rzucidlo, Anna Gutu și ghizii lor nepalezi și-au pierdut viața în două avalanșe diferite care s-au produs în timp ce se urcau weekendul trecut pe muntele Shishapangma din Tibet.

Moartea lui Gutu (32 de ani) și a ghidul ei, Mingmar Sherpa, au fost confirmate sâmbătă, în timp ce Rzucidlo (45 de ani) era dată dispărută. Familia ei a confirmat mai târziu printr-o postare pe Facebook că și cea de-a doua alpinistă și-a pierdut viața.

O alpinistă care o acompaniase pe Rzucidlo, Uta Ibrahimi din Kosovo, a spus că s-a întors din drum după producerea primei avalanșe, dar americanca a continuat.

„Am văzut avalanșa! Am fost îngrozită să aflu că avalanșa a luat trei persoane, inclusiv pe Anna și Minga, care au murit!” a scris alpinista din Kosovo într-o postare pe Facebook. „Eram așa de șocată. M-am oprit pentru o oră încercând să înțeleg ce să fac.. bineînțeles că nu voiam să mai urc! Am văzut cealaltă echipă cu prietenul meu drag Lama, care o ghida pe Gina, ei au continuat să meargă spre vârf!”

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Kristin Harila (@kristin.harila)

Ibrahimi a spus că a văzut și a doua avalanșă „uriașă” care „a venit de la vârf” și a prins-o pe Rzucidlo. Ibrahimi, care a ajuns la 7.600 de metri altitudine înainte de a se întoarce, a spus că cele două avalanșe s-au produs la o diferență de 3 ore una de cealaltă.

Karma Geljen Sherpa, un alt ghid nepalez, a fost rănit grav în urma incidentelor de weekendul trecut și a trebuit să fie escortat de pe munte și transportat la un spital din apropiere pentru îngrijiri.

Anna Gutu și ghidul ei nepalez au fost surprinși de prima avalanșă. Captură foto: Instagram / anyatraveler

În total, 52 de alpiniști din Statele Unite, Marea Britanie, România, Albania, Italia, Japonia și Pakistan erau pe traseu în ziua în care s-au produs avalanșele, potrivit Independent.

Muntele Shishapangma este singurul de peste 8.000 de metri înălțime care se află cu totul în Tibet. Autoritățile din China au început să le permită din nou alpiniștilor străini să facă expediții pe munte abia anul acesta, după trei ani de restricții impuse în urma pandemiei de Covid-19.

Editor : Raul Nețoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

FOTO Ce i-a scris un fan de la Genoa Dianei Șucu, după ce Dan Șucu a devenit patronul clubului! Reacția soției omului de afaceri

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cel mai mare mister din istoria aviației. Autoritățile din Malaezia reiau căutările zborului MH370, dispărut acum mai bine de 10 ani

Apocalipsa economică a Europei. Secretul murdar din spatele eșecului Uniunii Europene de a ține pasul cu SUA și China (Politico)

Ce este „arma magică” a lui Xi Jinping de care Occidentul se teme la fel de mult ca de arsenalul militar al Chinei

China va avea peste 1000 de focoase nucleare până în 2030. Ce date mai relevă un raport al Pentagonului despre armata Beijingului

Partenerii noștri