Live

„Domul de căldură” sub care fierbe SUA a adus temperaturi record de 50 de grade Celsius

Data publicării:
În regiunea Las Vegas temperatura maximă a atins joi 43,8 grade Celsius, un nou record pentru oraşul din Nevada. Foto: Shutterstock

„Domul de căldură” este un sistem masiv de presiune ridicată care stagnează deasupra sud-vestului Statelor Unite ale Americii. Acesta a dus la creșterea temperaturilor cu mult peste 38 de grade Celsius, iar milioane de americani urmează să fie din ce în ce mai afectați de caniculă în următoarele zile. În California au fost înregistrate temperaturi record de 50 de grade Celsius.  

Aproximativ 31 de milioane de persoane din California de Nord, din sudul statului Arizona şi din regiunile texane aflate mai la est, sunt vizate de avertizări de caniculă emise de Serviciul Naţional de Meteorologie (NWS), valabile până sâmbătă. Aceeaşi regiune s-a confruntat vara trecută cu mai multe săptămâni marcate de o vreme extrem de călduroasă, informează Reuters, potrivit Agerpres. 

Unul dintre cele mai fierbinţi puncte este regiunea Las Vegas, unde temperatura maximă a atins joi 43,8 grade Celsius, un nou record pentru oraşul din Nevada, potrivit Associated Press.

Alte zone din Arizona, precum California şi Nevada, au doborât, de asemenea, recorduri, cu un grad sau două, inclusiv în Parcul Naţional Death Valley (Valea Morţii) din California care este cel mai jos punct din ţară, situat la 59 de metri sub nivelul mării, şi unul dintre cele mai fierbinţi zone de pe Pământ. Aici a fost înregistrată o temperatură maximă record pentru această dată, 50 de grade Celsius, fiind depăşit recordul anterior de 49,4 grade Celsius care data din 1996, conform Associated Press. Înregistrările meteorologice din această regiune datează din 1911.

Phoenix a fost unul dintre oraşele din regiune care au cunoscut cele mai caniculare veri înregistrate în 2023. Capitala Arizonei a îndurat temperaturi maxime care au depăşit 43 de grade Celsius timp de 55 de zile consecutive, un record. Vara trecută, 645 de persoane au murit în zona Phoenix din cauza problemelor de sănătate provocate de căldură.

Drept răspuns, pompierii locali vor începe în această vară să folosească imersiunea în gheaţă pentru a îngriji victimele unui accident vascular cerebral provocat de căldură. Tehnica prevede ca personalul de salvare să împacheteze pacienţii în gheaţă în drum spre spital pentru a le scădea rapid temperatura corporală, au declarat pompierii în timpul unei demonstraţii pentru presa locală.

Meteorologii au declarat că este dificil să se facă o asociere între căldura record care afectează sud-vestul Statelor Unite în ultimii ani şi schimbările climatice provocate de om, însă astfel de extreme devin tot mai frecvente pe fondul încălzirii globale.

Editor : C.S.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Viktor Orban este convins că în urma alegerilor din SUA „trecem de la vremea războiului la o eră a păcii"

SUA au expulzat 270.000 de migranţi ilegali într-un an, mai mulți decât în mandatul lui Trump

Pakistanul devine „o amenințare emergentă pentru SUA”. Care este motivul

Antony Blinken: Ucraina trebuie să decidă între „continuarea luptei și negocieri pentru o încetare a focului”

Partenerii noștri