Live

Din cauza regulilor post-Brexit, doi soți sunt forțați să trăiască în țări diferite. Cum au ajuns în această situație și ce soluție au

Data publicării:
Corrinne și Brett Giles FOTO: familia Giles

O doctoriță sud-africană și soțul ei britanic locuiesc de ambele părți ale frontierei irlandeze din cauza regulilor de imigrare post-Brexit.

Corrinne și Brett Giles locuiesc la o distanță de aproximativ 40 de kilometri unul de celălalt, în Donegal și Derry, iar ea spune că este într-o „stare constantă de anxietate” în așteptarea unui permis de familie, pentru a se putea alătura soțului ei, în Marea Britanie, potrivit The Guardian.

Medic de urgențe, care a lucrat în prima linie pentru combaterea Covid, Corrinne nu mai are un loc de muncă și trăiește cu lucrurile în valiză, pentru că nu și-a prelungit contractul de muncă în Irlanda, așteptându-se să emigreze foarte repede în Marea Britanie.

Însă, după opt luni, ea se confruntă și cu riscul de a se întoarce în Africa de Sud, pentru că drepturile sale de ședere în Irlanda se apropie de final. Iar dacă intră ilegal în Irlanda de Nord riscă deportarea.

De când Marea Britanie a ieșit din UE, soții non-britanici ai cetățenilor britanici trebuie să solicite un document special înainte de data de 29 martie a anului următor, dacă doresc să se revină ca familie în țară, fără vize. Dar sunt eligibili numai dacă primesc mai întâi un permis de familie al UE pentru Marea Britanie.

Înainte de Brexit, rudele britanicilor puteau reveni în Marea Britanie oricând fără vize, în temeiul legilor privind libera circulație care se aplicau soților din UE și din afara UE. Dar după Brexit această cale nu mai există, iar guvernul britanic s-a angajat să faciliteze intrarea fără viză până în martie anul viitor, permițând soților non-britanici să solicite documentele necesare.

Dar permisul lor de familie valabil în UE a încetat să mai fie recunoscut după Brexit de către Home Office, care impune acum solicitanților să dețină un permis de familie eliberat în Regatul Unit.

După 15 ani petrecuți în Africa de Sud, cei doi soți s-au mutat în Irlanda acum doi ani, dorind să fie mai aproape de familia din Marea Britanie, în timp ce Corrinne lucra la Spitalul Universitar Letterkenny.

Saga lor a început în urmă cu opt luni, când au început să exploreze opțiunile de a se muta în Anglia. Au descoperit că există o cale care să nu implice viza pentru Corrinne, în cadrul unui acord Brexit care permite intrarea cetățenilor non-UE în Marea Britanie, atâta timp cât primesc pentru prima dată un permis de familie de la Home Office.

Brett, care lucrează în marketing, s-a mutat peste graniță, la Derry, în Irlanda de Nord, după ce a citit pe site-ul guvernului că cetățenii britanici ar trebui să se întoarcă în Marea Britanie înainte de sfârșitul lunii decembrie a anului trecut, în baza drepturilor de liberă circulație din UE. Pe site mai era precizat că un permis de familie poate fi eliberat în câteva săptămâni și amândoi au considerat că este un preț mic de plătit.

Cu toate acestea, cinci luni mai târziu, nu există niciun semn despre permisul de familie și nicio comunicare din partea Ministerului de Interne. Între timp, Corrinne, 48 de ani, locuiește într-o singură cameră din Letterkenny și nu poate aplica pentru posturi vacante în Irlanda.

Sunt absolut epuizată emoțional, mental și fizic”, spune ea. „Trăiesc în această stare constantă de anxietate în fiecare zi, verificând e-mailurile care îmi vor decide viitorul. Niciodată, nici în cele mai negre vise, nu m-am gândit că la doi ani după venirea în Europa o să stau pe canapea și o să fiu o șomeră deziluzionată și descurajată. Tot ce vreau este o viață normală. De asemenea, toată familia mea se află în Marea Britanie, frații mei, surorile mele, mama mea și sunt complet singură într-un mediu străin și devine din ce în ce mai greu pentru mine să merg înainte.”

Cazul lor este cunoscut și de politicieni care și-au arătat revolta pentru felul în care autoritățile tergiversează lucrurile și nu au făcut până acum verificările necesare.

Deputatul laburist Peter Kyle a declarat: „Guvernul a uitat în totalitate că acești oameni sunt aici pentru a-i servi pe cetățenii britanici”.

Cel puțin 10 alte familii și-au împărtășit poveștile cu The Guardian, fiind în situații similare. O mamă care s-a întors în Marea Britanie din Franța cu copilul ei de șapte ani, separându-și copilul de tatăl francez, care este, de asemenea, pe lista lungă de așteptare a Home Office.

Un purtător de cuvânt al Home Office a refuzat să comenteze cazuri specifice, spunând: „Membrii de familie eligibili ai cetățenilor britanici care se întorc cu ei în Marea Britanie din UE ar trebui să solicite un permis de familie UE. Fiecare caz este luat în considerare cât mai repede posibil, dar timpii de procesare pot varia în funcție de volumul și complexitatea cererilor.”

 

Editor : D.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Cum a reacționat românul trecut pe la Inter și Milan când a aflat cu ce se ocupă soția lui: ”Nu este nimic greșit”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Uniunea Europeană dă în judecată Marea Britanie pentru limitarea drepturilor cetățenilor UE post-Brexit

Marea Britanie ar putea beneficia de pe urma tarifelor propuse de Trump. Analiști: Deschide ușa pentru un acord comercial bilateral

Brexitul a costat-o pe Marea Britanie 24 de miliarde de lire sterline, plus alte datorii de miliarde de euro

Marea Britanie a retras familiile personalului ambasadei din Israel. „Este o situaţie în evoluţie rapidă, cu riscuri semnificative”

Partenerii noștri