Live

Defrișările din pădurea amazoniană au atins un nou nivel record, pe timp de pandemie

Data actualizării: Data publicării:
Amploarea defrișărilor în pădurea amazoniană. Sursa foto: Getty Images

Defrişarea din pădurea amazoniană care este situată în mare parte pe teritoriul Braziliei a atins un nou record negativ în primele patru luni ale anului. S-a înregistrat o creştere cu 55% a defrişărilor faţă de anul trecut cea ce reprezintă cel mai mare număr înregistrat în primele 4 luni de la începerea măsurătorilor, potrivit ABC News.

Atenţia globală este îndreptată acum cu precădere pe pandemia de coronavirus, iar multe alte lucruri grave par a ne trece prin faţa ochilor fără a le băga în seamă. Un astfel de caz este pădurea amazoniană care înregistrează defrişări record ridicând îngrijorări că anul acesta ar putea depăşi dezastrul din 2019, conform Mediafax.

Primele patru luni tind să confirme acestă temere. Vineri Institutul Naţional pentru Cercetarea Spaţiului din Brazilia a lansat mai multe imagini obţinute cu ajutorul sateliţilor care arată amploarea dezastrului, precizează South China Morning Post.

O suprafaţă de 1202 de kilometri pătraţi ce reprezintă de 20 de ori dimensiunea Manhattanului a dispărut din pădurea amazoniană din ianuarie până în aprilie. Suprafaţa este una record pentru primele 4 luni dintr-un an.

Numărul ridică o serie de întrebări asupra modului cum Brazilia gestionează protejarea cunoscutei păduri. Preşedintele Jair Bolsonaro este sceptic cu privire la impactul schimbărilor climatice şi este una dintre vocile principale ce militează pentru defrişarea pădurilor în scopul obţinerii de pământ pentru agricultură şi minat.

Anul trecut regimul lui Bolsonaro a crescut cu 85% defrişarea. În plus pădurea a suferit unele dintre cele mai mari incendi. Incendilie au fost speculate de anumite persoane care au ocupat locul mistuit şi l-au transformat în zone agricole sau în zone destinate construcţiilor.

Totuşi incendiile nu pot fi motivul dispariţiei celor 1202 kilometri pătraţi în primele patru luni ale anului.

"Primele patru luni ale anului nu cunosc incendii mari, deoarece plouă şi plouă mult", a precizat Erika Berenguer ecologist la Universitatea Oxford.

Luna mai însă a adus cu ea primele incendii considerabile. Bolsonaro va detaşa armata începând cu data de 11 mai să lupte cu ele, dar mulţi observatori spun că măsurile luate de el nu sunt suficiente pentru a evita dezastrul de anul trecut.

Bugetul instituţiilor de protejare a mediului din Brazilia au suferit tăieri mari.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cel mai grav accident din Brazilia din ultimii 17 ani: zeci de oameni au murit, după ce un autocar a fost lovit de un camion

Nouă polițiști de la Secția 16, condamnați după ce au torturat doi tineri. Nouă ani de închisoare pentru un fost lider de sindicat

Scoția interzice aplicația WhatsApp pe telefoanele guvernamentale

Fostul ministru al apărării din Brazilia a fost arestat. Walter Braga Netto e acuzat de plănuirea unei lovituri de stat

Partenerii noștri