Live

Video Cutremur cu magnitudinea 7,5 în Mexic: un mort și mai multe clădiri avariate. Alertă de tsunami în America Centrală

Data actualizării: Data publicării:
Foto: captură Twitter

Un cutremur cu magnitudinea 7,5 grade s-a produs marţi în Mexic, la 12 kilometri de municipiul Crucecita, din statul meridional Oaxaca (sud) şi a fost resimţit în mai multe zone ale ţării. În capitala țării a fost activată alerta seismică. În urma seismului, autorităţile americane au difuzat o alertă de tsunami pentru coastele de sud din Mexic, Guatemala, El Salvador şi Honduras.

Actualizare 21:55. Autoritățile mexicane au anunțat că persoană a murit, o alta a fost rănită şi mai multe clădiri au fost avariate în seismului.

Guvernatorul Alejandro Murat a declarat că o persoană a murit şi o alta a fost rănită la Huatulco, în statul Oaxaca. Cele două persoane se aflau se aflau într-o maşină care a fost surprinsă de o alunecare de teren.

Conform autorităţilor de protecţie civilă din Oaxaca, mai multe clădiri din acest stat au fost avariate, inclusiv un spital din San Bartolo Coyotepec.

În tot statul a fost întreruptă furnizarea de electricitate la scurt timp după seism.

Autorităţile mexicane au avertizat că nivelul mării a crescut. Anterior, Centrul american de avertizare pentru tsunami din Pacific a difuzato alertă.

Serviciul seismologic naţional a raportat 147 de replici în următoarea oră, cea mai puternică având magnitudinea de 4,6 grade.

Cutremurul s-a simţit la Ciudad de Mexico - la circa 750 km de Crucecita -, unde mulţi oameni au ieşit în fugă pe străzi şi în parcuri după ce a fost activată alerta.

În capitală, seismul a spart geamuri şi a crăpat faţade, dar nu a provocat morţi sau răniţi.

Ca măsură preventivă, spitalul Obregon i-a evacuat pe pacienţii cu coronavirus.

Preşedintele mexican Andres Manuel Lopez Obrador le-a cerut concetăţenilor săi să-şi păstreze calmul.


Seismul a avut loc la 10:29 ora locală (15:29 GMT) şi a avut magnitudinea 7,5, potrivit Serviciului Seismologic Naţional. Cutremurul a activat alerta seismică a capitalei, resimțindu-se cu putere în mare parte a Ciudad de Mexico.

Alerta seismică, declanşată cu aproape un minut înainte ca mişcarea telurică să fie resimţită, a dat timp evacuării majorităţii clădirilor, relatează Agerpres.

„Activăm protocolul de Protecţie Civilă”, a informat responsabilul Marcelo Ebrard, pe reţelele de socializare.

Deocamdată nu au fost raportate victime sau pagube materiale, însă diferitele organisme federale ale Protecţiei Civile realizează primele evaluări.

Protecţia Civilă din Oaxaca a anunțat pe Twitter „monitorizarea posibilelor daune”.

Autorităţile americane au difuzat o alertă de tsunami pentru coastele de sud din Mexic, Guatemala, El Salvador şi Honduras. Alerta, care a fost emisă de Centrul de avertizare pentru tsunami din Pacific, vizează o suprafaţă de 1.000 de kilometri în jurul epicentrului mişcării telurice care s-a produs în statul sudic mexican Oaxaca.

Teritoriul mexican este situat la confluenţa a cinci plăci tectonice.

În 2017, 471 de persoane au murit în Mexic în urma a trei cutremure produse la 7, 19 şi 23 septembrie, în cel mai mare dezastru natural care a lovit ţara după cutremurul din 1985, care s-a soldat cu mii de morţi în capitala Ciudad de Mexico.

Cutremurul din data de 19 septembrie de acum trei ani, cu magnitudinea de 7,1, a făcut 369 de victime și a coincis cu împlinirea a 32 de ani de la devastatorul seism din 1985, soldat cu 10.000 de morţi în capitala mexicană.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

De ce nu se dau mesaje RO-Alert în caz de cutremur. Explicația dată de Raed Arafat

Cutremur de 5,4 în România. Director INFP: „Undele s-au propagat către Nord-Est”

Ce trebuie să faci în caz de cutremur și ce nu e recomandat. Sfaturi utile

VIDEO. Cutremurul din Vrancea s-a simțit puternic și la Chișinău. Cum a reacționat Maia Sandu, aflată într-un studio TV

Partenerii noștri