Live

Cum se apără șefa extremei drepte franceze Marine Le Pen împotriva acuzațiilor de corupție cu bani UE la proces: „Facem politică”

Data publicării:
Marine Le Pen respinge acuzațiile care îi sunt aduse. Sursa foto: Profimedia Images

Liderul francez de extremă dreaptă, Marine Le Pen, a declarat la tribunalul din Paris, unde a început procesul său de corupție, că nu vede nicio diferență reală între activitatea politică internă și cea a UE, apărându-se atât pe ea cât și partidul său Adunarea Națională (RN), luni, împotriva acuzațiilor de deturnare de fonduri UE.

Le Pen a luat cuvântul în instanță, luni, în prima dintre cele trei zile când se așteaptă să depună mărturie. Procesul mult așteptat, care vine la aproape un deceniu după începerea investigațiilor inițiale, amenință să submineze eforturile partidului său de a-și șlefui imaginea înainte de votul prezidențial din 2027, când mulți cred că ea poate câștiga, informează Reuters.

Le Pen, RN și alți 24 de oficiali de partid, angajați, foști parlamentari și asistenți parlamentari sunt acuzați că au folosit banii Parlamentului European pentru a plăti personalul din Franța care lucra pentru partidul lor, care la acea vreme se numea Frontul Național.

Le Pen și și ceilalți inculpați neagă acuzațiile, spunând că banii au fost folosiți în mod legitim și argumentând că acuzațiile demonstrează o definiție prea restrânsă a ceea ce face un asistent parlamentar.

Luni, Le Pen a subliniat baza apărării sale, spunând instanței că ea crede că rolul unui deputat în Parlamentul European este de a împinge agenda partidului său în legislația de la Bruxelles.

Nu văd diferența între sarcina unui deputat național și sarcina unui parlamentar european, cu excepția dimensiunii”, a spus Le Pen. „Facem politică!

Dacă vor fi găsiți vinovați, inculpații ar putea risca o pedeapsă de până la 10 ani de închisoare și o amendă de un milion de euro. Cei precum Le Pen care erau oficiali aleși la acea vreme riscă să fie excluși din funcțiile publice până la 10 ani, în timp ce cei nealeși ar putea fi supuși unei interdicții de cinci ani.

Dacă Marine Le Pen ar scăpa de pedeapsă, ar adăuga credibilitate ei și extremei drepte, care încearcă să lase în urmă reputația de partid rasist și antisemit căpătată când tatăl ei, Jean-Marie Le Pen, în vârstă de 96 de ani, conducea Frontul Național.

Legislatorii UE primesc fonduri pentru a acoperi cheltuielile, inclusiv asistenții lor, dar nu trebuie să le folosească pentru finanțarea încrucișată a activităților partidelor.

Parlamentul European a estimat prejudiciul presupuselor infracțiuni la 3,5 milioane de euro. Procesul va dura până pe 27 noiembrie.

Editor : M.I.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

David Popovici nu mai vrea să conducă niciuna dintre mașinile primite de la Ion Țiriac! ”Acum am ocazia să spun”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Calvarul unei familii de români, la muncă în Franța. Au ocupat ilegal o casă, au renovat-o. „Copiii au lucrat cot la cot cu mine”

Opoziția cere demisia lui Pedro Sanchez, acuzat de corupție. O plângere va fi depusă pentru anchetarea partidului premierului Spaniei

Partidele de extremă dreaptă germane folosesc tot mai mult AI pentru a influența alegerile. Ce este fenomenul „valea stranie”

Atenționare de călătorie pentru românii care merg în Martinica. Anunțul MAE

Partenerii noștri