Live

Cum continuă să ne țină în case pandemia de COVID, deși ea s-a terminat. Studiile spun că stăm afară cu o oră mai puțin decât înainte

Data publicării:
Foto: Profimedia

Imaginați-vă o lume în care oamenii petrec cu aproape o oră mai puțin în fiecare zi în afara casei lor, comparativ cu acum câțiva ani. Cercetătorii spun că nu este vorba doar de o schimbare temporară, ci de o schimbare profundă a modului în care oamenii trăiesc, muncesc și interacționează. Noul lor raport constată că pandemia COVID-19 a avut un impact de durată asupra dorinței noastre de a mai ieși vreodată afară.

Cercetătorii de la Universitatea Clemson și UCLA au descoperit o transformare dramatică în modul în care ne folosim timpul. Între 2019 și 2021, americanii au trecut de la a petrece aproximativ 5,5 ore pe zi în afara casei lor la doar 4,5 ore - o reducere uluitoare de 51 de minute care nu dă semne că se va inversa complet, scrie Study Finds.

Pandemia: în primul rând un accelerator, apoi o cauză

Studiul, publicat în Journal of the American Planning Association, a analizat datele a 34.000 de americani, urmărind activitățile lor zilnice înainte, în timpul și după pandemie. Cercetătorii au examinat 16 activități casnice - de la somn la muncă - și 12 activități extracasnice, cum ar fi cumpărăturile, sporturile și practicile religioase.

Deși trecerea la munca la distanță joacă un rol important, schimbarea se extinde mult dincolo de biroul de acasă. Opt din cele 12 activități desfășurate în afara locuinței au înregistrat scăderi, cu o redresare modestă până în 2023. Oamenii fac cumpărături online, fac exerciții fizice acasă și își regândesc fundamental modul în care își petrec timpul.

Interesant este faptul că această „retragere în casă” nu a fost generată în întregime de pandemie. Cercetătorii au constatat că americanii au petrecut treptat mai puțin timp în aer liber cel puțin din 2003, activitatea în afara casei scăzând cu aproximativ 1,8 minute pe zi pe an. COVID-19 a accelerat drastic această tendință.

Ce înseamnă acest lucru pentru societate?

Orașele ar putea fi nevoite să se reimagineze, transformându-se potențial din centre de producție în centre de consum și divertisment. Planificatorii urbani sugerează regândiri radicale - de la reorientarea spațiilor de birouri la crearea unor spații de locuit urbane mai atractive.

Cercetătorii remarcă faptul că veștile nu sunt toate rele. Petrecând mai mult timp acasă ar putea însemna mai puține deplasări, ceea ce ar putea reduce consumul de combustibil și emisiile care dăunează mediului. Cu toate acestea, există un potențial dezavantaj: creșterea izolării sociale.

Studiul indică tehnologia drept un factor-cheie. Îmbunătățirile în domeniul comunicării digitale au făcut mai ușor ca niciodată să lucreze, să facă cumpărături și să socializeze fără a părăsi vreodată locuința. Oamenii au dobândit noi competențe digitale în timpul pandemiei, iar aceste competențe se mențin.

Deși tendința ar putea părea îngrijorătoare, cercetătorii văd o oportunitate. După cum sugerează Morris, orașele s-ar putea concentra acum pe crearea unor experiențe urbane mai atractive, investind în recreere, cultură și divertisment pentru a-i scoate pe oameni din casele lor.

Un lucru este clar: modul în care trăim și interacționăm s-a schimbat fundamental. Pandemia nu ne-a întrerupt doar viețile, ci le-a remodelat, posibil pentru anii următori.

Editor : S.S.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

FOTO Cum a fost surprins ”Împăratul”: ”Imagini îngrijorătoare!” Soția i-a cerut divorțul, la trei săptămâni de la nuntă

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

În ce s-au costumat vedetele americane de Halloween: de la personaje animate, la concepte AI sau medicamente

„Viitoarele pandemii vor apărea mai des și vor ucide mai mulţi oameni decât COVID-19”. Mesajul experților reuniți la COP16 

Sondaj INSCOP: Cine intră în turul II la alegerile prezidențiale și cum arată o finală Ciolacu - Simion

Cererea globală de autoturisme va crește, arată un sondaj. Ce alege Europa între electrice, hibrid sau benzină

Partenerii noștri