Live

Cum au ajuns românii spaima Mexicului. O bandă ar fi controlat toate bancomatele din Cancun și a furat milioane de dolari

Data actualizării: Data publicării:
Cancun, Mexic FOTO: Getty Images

Presa mexicană a început să scrie despre cazul românilor blocați în aeroportul din Cancun. Jurnaliștii locali nu au reușit să obțină de la autoritățile mexicane un motiv clar pentru refuzul accesului, însă scriu despre grupările infracționale conduse de români care au acționat acolo în ultimii ani.

În urmă cu mai puțin de doi ani, poliția mexicană a descoperit, după ce a primit numeroase alerte din SUA, că toate bancomatele din zona Cancun, frecventată de turiști din întreaga lume, erau controlate de o rețea din România care făcea profituri colosale furând banii din conturile turiștilor. Ancheta care a pus capăt rețelei i-a adus la un loc pe specialiștii din Mexic, SUA și România.

Potrivit El Universal, într-o scrisoare trimisă pe 10 februarie 2020, FBI a solicitat FIU (Unitatea de Investigații Financiare din Mexic) cooperarea pentru urmărirea proprietăților și tranzacțiilor efectuate de Florian Tudor, presupusul lider al bandei, și de partenerii săi Adrian Constantin Tiugan și Adrian Ninel Enachescu.

Până în prezent, instituția care se ocupă de investigarea cazurilor de spălare a banilor din Mexic a reușit să documenteze că membrii bandei au transferat sume mari în conturile bancare ale rudelor, prietenilor și a unor companii, iar banii au fost folosiți mai departe pentru cumpărarea unor imobile în Mexic, dar și în alte țări.

FIU spune că acesta era mecanismul de spălare a banilor retrași ilegal de la bancomate.

FBI a ajuns pe urmele lui Tudor după ce mai mulți cetățeni americani au reclamat că banii le-au dispărut din conturi când și-au petrecut vacanțele în Mexic.

Banda de români a făcut tranzacții în care sunt implicate cel puțin opt companii ale căror sedii sunt în Mexic și în România. Una din ele a fost înființată în 2013 de Adrian Constantin Tiugan, care avea mandate internaționale de arestare pentru furt din bancomate din Italia și Vatican.

Potrivit presei mexicane, banda ar fi ajuns să controleze 100 de bancomate cu dispozitive speciale care copiau datele a 1.000 de carduri în fiecare lună, potrivit unui fost membru al bandei care a devenit martor al autorităților române care anchetează acest caz. „Am retras aproximativ 200 de dolari de pe fiecare card. 20 de milioane de dolari retrași în fiecare lună”.

Organizația criminală, cu ramificații pe trei continente, ar fi furat între 2014 și 2019 o sumă imensă, de ordinul milioanelor de dolari de la bancomate controlate aflate în principalele destinații turistice din Mexic. Însă rețeaua a acționat și în Indonezia, India, Barbados, Paraguay, Brazilia, Japonia, Coreea de Sud și Taiwan.

 

Percheziții DIICOT în România

În 2019, DIICOT făcea mai multe percheziții în România, la complicii bandei rămași în țară:

La data de 25.07.2019, procurorii D.I.I.C.O.T. –Structura Centrală împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul D.C.C.O. - Serviciul de Combatere a Grupurilor de Criminalitate Organizată și Serviciul Antidrog, B.C.C.O. - Craiova au efectuat un număr de 14 percheziții domiciliare pe raza municipiilor Craiova și București, precum și în localitățile Salcia și Argetoaia din județul Dolj.

În cauză există suspiciunea rezonabilă că, începând cu anul 2012, a fost constituit un grup infracțional organizat, format din cetăţeni români și mexicani, care a acționat pe teritoriul României, Mexicului, S.U.A. precum și a altor state, în ceea ce privește comiterea de fraude prin sisteme informatice şi mijloace de plată electronice (clonare de carduri), trafic de migranți pe ruta România - Mexic - SUA şi spălare a banilor.

În urma cercetărilor efectuate în cauză s-a reținut faptul că liderul grupării a coordonat întreaga activitate infracţională din Mexic, unde deține, prin intermediul unor persoane interpuse, mai multe societăți comerciale, unele specializate în achiziționarea și montarea de bancomate pe teritoriul acestui stat și asigurarea mentenanței acestora.

Activitatea infracțională a constat în instalarea de sisteme de tip ,,skimming” pe diferite bancomate, din localități situate pe litoralul mexican și frecventate de foarte mulți turiști străini, în vederea copierii datelor informatice conținute de cardurile introduse în acestea, și ulterior utilizării lor în mod fraudulos în scopul retragerii sumelor de bani conținute.

Pentru a asigura suportul tehnic al activităţilor infracţionale realizate, membrii grupării au recrutat din România, persoane care aveau cunoştinţe în domeniul electronicii sau tinichigii, pentru a construi dispozitive electronice, sisteme informatice şi componente de ATM-uri necesare copierii datelor cardurilor bancare.

După obținerea în mod fraudulos a datelor informatice erau formate echipe compuse din alți membrii ai grupării care se deplasau în alte state precum S.U.A., India, Paraguay, Indonezia etc., de unde retrăgeau sumele de bani existente în conturile bancare aferente instrumentelor electronice de plată copiate.

În contextul desfăşurării acestor activităţi ilicite, începând cu anul 2015, la gruparea de crimă organizată au aderat persoane de cetăţenie română, extrem de violente, care au avut rolul de a asigura menținerea ordinii și obedienței membrilor grupării, dar şi protejarea demersurilor infracţionale de acțiunile altor grupări de criminalitate organizată.

În vederea desfăşurării în bune condiţii a activităţilor infracţionale, pentru controlarea persoanelor recrutate, fie electronişti, fie persoane care retrăgeau sumele de bani folosind cardurile bancare clonate sau a membrilor care aveau rolul exercitării actelor de violență, membrii grupării au interacţionat cu grupări de crimă organizată din România, în special din Craiova și Bucureşti.

Banii obținuți din activitatea infracțională au fost folosiți pentru achiziționarea de terenuri, construirea de clădiri, ori a unor autoturisme de lux, sau ca și capital al unor societăți comerciale de tip ,,paravan”, atât în Mexic, cât și în România, fiind folosite în acest scop diverse persoane interpuse, obiectivul final fiind introducerea acestora în circuitul financiar legal.

În cursul anului 2018, pe fondul unor divergențe existente cu un fost membru al grupării care avea rolul de a supraveghea derularea în condiții de siguranță a activităților infracționale, liderul grupării a dispus șantajarea membrilor familiei acestuia.

La data 02.04.2018, persoana vătămată a fost înjunghiată într-un loc public din orașul Cancun, la comiterea faptei participând patru membri ai grupării.

Ulterior, la data de 11.06.2018, în timp ce victima se afla pe raza aceleiași localități, la bordul autoturismului său, fiind însoțit de o altă persoană, a fost împușcat de o persoană care asigura paza liderului grupării.

În urma perchezițiilor efectuate au fost ridicate și indisponibilizate 6 autoturisme de lux, sumele de 21.520 lei, 5075 USD, 16.550 EURO, 8450 lire sterline, 1 pistol cu glonț calibru 9 mm, 5 ceasuri de lux,51 telefoane mobile, 26 carduri bancare, aparatura skimming,înscrisuri doveditoare ale unor transferuri bancare.

Activitățile au fost integrate acțiunii comune executate în parteneriat cu autoritățile judiciare competente din cadrul FBI prin intermediul Biroului Ofițerilor de Legătură al acestei instituții în România, respectiv organe judiciare din Mexic.

La acțiunea operativă desfășurată a asistat și un reprezentant al Biroului FBI la București.”

Editor : D.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Mii de migranţi au format o caravană în Mexic pentru a ajunge în SUA înainte ca Trump să preia puterea

Victoria Kjær Theilvig din Danemarca a câștigat titlul Miss Univers 2024

Doi jurnaliști au fost împușcați mortal în Mexic în ultimele 24 de ore

Explozie la o oțelărie din Mexic: 12 muncitori au murit, iar o altă persoană este în stare gravă la spital

Partenerii noștri