Galerie Foto Cum arată „Buncărul Miliardarilor”, insula fortăreață unde stau unii dintre cei mai bogați oameni ai planetei
Indian Creek Village este cea mai exclusivistă și bine apărată comunitate închisă din America – o insulă privată plină cu vile luxoase deținute de unii dintre cei mai bogați oameni de pe planetă și care beneficiază de sisteme de securitate aproape la fel de performante ca cele militare, relatează Business Insider.
Printre locuitorii insulei se numără Norman Braman, magnat al industriei auto, Jared Kushner, ginerele lui Donald Trump, și fiica fostului președinte, Ivanka Trump, starul fotbalului american Tom Brady, investitorul Carl Icahn, cântărețul spaniol Julio Iglesias și, cel mai nou locuitor al insulei de paradis, fondatorul Amazon, Jeff Bezos.
Insula este protejată de un sistem radar proiectat în Israel care poate detecta pe oricine și orice se apropie de această fortăreață plutitoare, chiar și în condiții proaste de vizibilitate, de la aproape 1 kilometru depărtare.
Nu există nicio șansă ca cineva să calce pe insulă fără permisiune din partea unuia dintre cei 89 de locuitori ai ei sau a unui membru al clubului super-exclusivist de pe insulă, unde te costă 500.000 de dolari doar ca să te alături.
„Cu cât devii mai bogat, cu atât mai mult îți dorești securitate perfectă”, a explicat Setha Low, directorul unui centru de cercetare ce ține de City University of New York. „Iar asta produce o industrie care face o grămadă de bani de pe urma fricii oamenilor.”
Precum complexul militar-industrial, „există și un complex al industriei de securitate – acest întreg sector al economiei noastre fiind alimentat de oamenii care își doresc acest tip de securitate”, a explicat Low.
Într-o eră tot mai atomizată, Buncărul Miliardarilor devine o enclavă tot mai insulară și securizată. Dacă vrei să trăiești într-o zonă a Americii unde niciun outsider nu poate să intre, Indian Creek este cea mai exclusivistă comunitate într-o țară plină de comunități închise.
80% din teritoriul insulei este ocupat de un teren de golf accesibil doar membrilor clubului. Un singur drum înconjoară insula și cele aproximativ 30 de vile.
În anii '80, poliția care apăra insula, care are deviza „protejăm și servim cel mai exclusivist municipiu al Americii”, era formată din 11 persoane. Acum, sunt 19, adică un polițist pentru fiecare cinci locuitori ai insulei, în comparație cu rata medie națională de 2,4 polițiști la fiecare 1.000 de locuitori.
Dacă orașul New York ar avea același raport între numărul de polițiști și cel al locuitorilor precum în Indian Creek, ar avea peste 1,5 milioane de polițiști.
Din moment ce locuitorii insulei sunt miliardari cu avioane private și iahturi de lux care au case peste tot în lume, se poate ca pe o mare perioadă a anului numărul de polițiști să fie mai mare decât cel al cetățenilor pe care îi protejează.
Comunitatea a cheltuit 4,1 milioane de dolari – adică 74% din întreg bugetul pe un an – pe siguranța publică anul trecut.
În 2011, au fost instalate noi camere de supraveghere la poarta de la intrare care le permit polițiștilor să vadă fața oricărui vizitator, să le examineze permisul de conducere și să le citească numerele de înmatriculare, în același timp.
Timp de mai mulți ani, poliția din Indian Creek nu a raportat nicio infracțiune comisă în rândul locuitorilor insulei. În schimb, aceștia își ocupă timpul cu alungarea curioșilor care se apropie prea mult de insulă cu bărcile și care încearcă uneori să acosteze în apropiere de plaja adiacentă terenului de golf.
În 2020, Indian Creek a făcut cea mai mare investiție a sa în ceea ce privește măsurile de securitate din ultimele decenii: un sistem radar de ultimă generație care protejează întreaga insulă.
Sistemul este dotat cu 10 camere termale și 17 senzori radar montați în nouă locații de-a lungul perimetrului insulei, în plus față de cele 30 de camere de supraveghere obișnuite.
Radarul poate detecta orice mișcă pe o rază de aproape 1 kilometru de țărmul insulei. Proiectul a costat aproape 1,6 milioane de dolari – cam un sfert din bugetul anual al comunității.
Radarele au fost construite de Magos, o companie din Israel ai cărei fondatori au lucrat cu tehnologii de sisteme radar militare înainte de a se reorienta înspre domeniul securității private.
Sistemul de securitate din Indian Creek poate detecta obiecte în apă și folosi inteligența artificială pentru a determina automat gradul de risc asociat cu persoana sau obiectul detectat.
Când este detectată un posibil pericol, sistemul îndreaptă automat o cameră termală în direcția sa pentru a fi monitorizat. Polițiștii de la secție folosesc un sistem numit „Octopus” pentru a monitoriza situația și pot trimite o barcă pentru a investiga problema.
În 2019, poliția din Indian Creek a emis 211 citații de trafic și maritime. După instalarea sistemului de supraveghere, numărul citațiilor și al amenzilor a crescut la 1.600.
În august 2023, la un an după ce sistemul a fost montat, locuitorii din Indian Creek au aflat că au un nou vecin: Jeff Bezos, al doilea cel mai bogat om din lume.
Bezos a plătit 68 de milioane de dolari pe prima sa vilă și, apoi, alte 79 de milioane de dolari pe a două vilă învecinată. În luna aprilie el și-a completat hat trick-ul cu încă o vilă de 90 de milioane de dolari cumpărată de la Javier Holtz, fostul președinte și director general al Marquis Bank.
Venirea lui Bezos a catapultat averea locuitorilor din Indian Creek într-o nouă stratosferă. În 2014, averea totală a celor 86 de locuitori era estimată la 37 de miliarde de dolari. Bezos a adăugat 199 de miliarde la această sumă, iar valoarea totală a proprietăților de pe insulă se apropie de 1 miliard de dolari.
Prețurile vilelor s-au dublat de la începutul pandemiei și au crescut cu încă 20% după ce Bezos s-a mutat pe insulă. Unele proprietăți costă acum și 150 de milioane de dolari.
Averea tot mai mare a membrilor comunității Indian Creek și măsurile de securitate tot mai performante urmează un trend vizibil la nivel global în rândul bogaților.
În ultimii patru ani, averea miliardarilor a crescut cu 88%. În aprilie, cei 806 miliardari americani aveau o avere totală de 5,8 trilioane de dolari – mai mare decât PIB-ul anual al Japoniei, Germaniei și Indiei – și mai mare decât averea totală a jumătate din populația Americii.
Editor : Raul Nețoiu
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News