Live

Galerie Foto Cum a reușit un cuplu să își vadă visul cu ochii după ce s-a mutat într-o „casă fantomă” dintr-o pădure de bambus din Japonia

Data actualizării: Data publicării:
Zonele rurale din Japonia s-au umplut de case părăsite, numite și „case fantomă”, pe măsură ce tot mai mulți tineri se mută la oraș, iar populația continuă să scadă. Colaj foto: Instagram / yui_valley

Excursionistul japonez Daisuke Kajiyama a călătorit ani de zile cu rucsacul în spate prin toată lumea înainte de a se decide să se întoarcă acasă și să își îndeplinească un vis mai vechi: să își deschidă propria sa pensiune, relatează CNN. Neavând prea mulți bani la dispoziție, bărbatul s-a hotărât să cumpere o așa-numită „casă fantomă” - una dintre multele case abandonate din provincia japoneză.

În 2011, Kajiyama s-a întors în Japonia împreună cu partenera sa israeliană, Hila, pe care a cunoscut-o în Nepal, iar cei doi au pornit în căutarea locației perfecte pentru următoarea etapă a vieții lor.

Însă, planul lor avea câteva probleme. În primul rând, Kajiyama nu mai avea prea mulți bani după ani de zile în care a călătorit prin țări precum Coreea de Sud, Taiwan, India, Nepal, Guatemala, Cuba și Canada.

În plus, își dorea foarte mult să cumpere o casă tradițională din Japonia, numite kominka, dar acestea sunt de obicei sunt moștenite din generație în generație.

„Am vrut să am o casă tradițională la țară”, a spus Kajiyama, explicând că era determinat să găsească două case una lângă cealaltă – în una dintre ele avea să locuiască împreună cu Hila, iar pe cealaltă o putea transforma într-o pensiune. „Aveam o viziune”.

Când nu a reușit să găsească nimic pe placul lui, Kajiyama a început să se uite și la una din multele case abandonate. Pe măsură ce tot mai mulți tineri renunță la zonele rurale în căutarea unui loc de muncă la oraș, provincia japoneză se umple de case „fantomă”, sau „akiya”.

În Japonia în 2013 existau 61 de milioane de locuințe și doar 52 de milioane de familii, potrivit Japan Policy Forum. Numărul caselor abandonate va continua să crească în condițiile în care populația țării este de așteptat să scadă de la 127 de milioane la 88 de milioane până în 2065.

Două case lăsate în paragină înconjurate de plantații de ceai verde și orez

Într-un final, Kajiyama a găsit două case lăsate în paragină într-un sat mic aflat între Kyoto și Tokyo. Shizuoka este o localitate înconjurată de plantații de ceai verde și orez.

Cele două case erau o fostă fabrică pentru procesarea ceaiului verde și gospodăria unui fermier bătrân. Niciuna dintre proprietăți nu mai fusese locuită de cel puțin șapte ani și necesitau renovări intense.

„Casa este și în fața unui râu așa că atunci când te culci poți să auzi sunetul apei”, a povestit Kajiyama. Captură foto: Instagram / yui_valley

Daisuke și Hila, care s-au căsătorit în 2013, erau conștienți de cât de mult aveau de muncit ca să transforme casa părăsită într-o pensiune, dar erau fericiți să facă un pas așa de important înspre realizarea visului lor.

„Este o locație foarte frumoasă”, a spus Kajiyama. „Este aproape de oraș, dar este de fapt la țară. Și oamenii încă locuiesc aici și muncesc în oraș. Casa este și în fața unui râu așa că atunci când te culci poți să auzi sunetul apei.”

Procesul de curățare a casei, care are în jur de 90 de ani, înainte ca renovările să înceapă a fost una dintre cele mai grele sarcini de îndeplinit, pur și simplu pentru că erau atât de multe lucruri de sortat.

Kajiyama a reușit însă să refolosească o parte din lucrurile pe care le-a găsit abandonate în casă. În primul an, a petrecut o mare parte din timp ca să își cunoască vecinii și pe ceilalți localnici, ajutându-i pe fermierii locali cu treburile lor.

„Din anii mei de călătorii cu rucsacul, am văzut așa de multe clădiri interesante, de case cu forme interesante și le-am păstrat pe toate în minte”, a povestit Kajiyama, care a spus că era hotărât să păstreze casa cât mai autentică folosind materiale tradiționale.

În primul an după achiziționarea casei, Kajiyama și-a petrecut o mare parte din timp cunoscându-i pe localnici și ajutându-i pe fermierii locali cu treburile lor. Captură foto: Instagram / yui_valley

O „casă fantomă” transformată în pensiune și fermă de bambus

Kajiyama a spus că pe timpul renovărilor a primit ajutor financiar din partea guvernului și a beneficiat de pe urma programului prin care turiștilor li se permite să lucreze pentru mâncare și cazare de fiecare dată când a avut nevoie de mai mulți muncitori.

Întrucât zona este plină de păduri de bambus, Kajiyama s-a decis să învețe totul despre exploatarea resursei ca să combine cele două afaceri și să obțină mai repede autorizarea necesară pentru pensiune.

La doi ani după ce au început lucrările la casă, cuplul i-a primit pe primii lor oaspeți. „A fost un sentiment frumos”, a spus Kajiyama. „Bineînțeles, acesta era visul meu. Dar oamenii chiar apreciază că era abandonată și eu am adus-o înapoi la viață.”

Bărbatul a spus că faptul că poate să joace rolul de gazdă pentru atât de mulți turiști din toată lumea îl ajută să rămână conectat la fosta lui viață de călător.

„Rămân într-un singur loc, dar oamenii vin la mine și mă simt ca și când călătoresc”, a povestit Kajiyama. „Astăzi este Australia, mâine este Marea Britanie și săptămâna viitoare este Africa de Sud și India”.

„Din anii mei de călătorii cu rucsacul, am văzut așa de multe clădiri interesante, de case cu forme interesante și le-am păstrat pe toate în minte”, a povestit Kajiyama. Captură foto: Instagram / yui_valley

Un vis „fără sfârșit”

Kajiyama a spus că soția lui, care a murit de cancer în 2022, a jucat un rol esențial în îndeplinirea acestui vis și că nu ar fi putut să își ducă planul la capăt fără ea. „Eram cu adevărat împreună”, a precizat Kajiyama. „Ea a creat acest loc cu mine. Fără ea nu ar fi fost așa.”

Pensiunea cu trei dormitoare funcționează deja de opt ani, dar Kajiyama a spus că în continuare lucrează la ea și că nu știe când o va termina.

„Este fără sfârșit”, a recunoscut Kajiyama. „Am ajuns la jumătate, simt eu. Dar la început era abandonată, așa că are nevoie de mai multe finisări. Și devin tot mai bun la creație, așa că am nevoie de timp ca să o fac.”

Kajiyama estimează că a cheltuit în jur de 40.000 de dolari pe renovări până acum, iar dacă se ia după reacția oaspeților, a fost o investiție foarte bună.

Editor : Raul Nețoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Drum rulant automat pentru mărfuri între Tokyo și Osaka. Planul Japoniei, pe fondul crizei de șoferi livratori

Prima zăpadă din acest an pe Muntele Fuji. Niciodată până acum nu a mai nins atât de târziu pe cel mai cunoscut munte al Japoniei

Cel mai puternic bombardier strategic american a fost desfășurat pentru exerciții aeriene în peninsula coreeană

Japonia a introdus o nouă lege pentru bicicliști. Pentru ce fapte pot ajunge la închisoare

Partenerii noștri