Live

Cum a reușit fotbalistul german Mesut Ozil să provoace furia Chinei, din cauza unei declarații politice

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Guliver/GettyImages

Fotbalistul german Mesut Ozil, mijlocaș la echipa Arsenal Londra, a provocat reacția guvernului chinez, după o declarație a sa referitoare la modul în care e tratată minoritatea musulmană uigură din China. „Mesut Ozil  fost păcălit de fake news-uri”, a afirmat purtătorul de cuvânt al ministerului chinez de externe, informează BBC.

Ozil, care este musulman, i-a numit pe uiguri „războinici care rezistă persecuțiilor”, într-o postare publicată pe social media în care a criticat, în egală măsură, atât guvernul chinez, cât și tăcerea comunității musulmane în privința situației uigurilor din China.

Organizaţiile pentru apărarea drepturilor omului au dezvăluit că aproape un milion de persoane, majoritatea uiguri, sunt închise fără a fi fost judecate în lagăre. 

Autorităţile de la Beijing au negat categoric acuzaţiile și au susținut că respectivele lagăre sunt, de fapt, „centre vocaţionale” pentru combaterea extremismului religios.

Circa 11 milioane de uiguri trăiesc în regiunea Xinjiang, situată în vestul Chinei.

„Nu știu dacă domnul Ozil a fost în Xinjiang, dar se pare că a fost păcălit de fake news, iar judecata sa i-a fost alterată de aprecieri neadevărate”, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului chinez de externe. „Dacă poate să vină, ne-ar făcea plăcere să viziteze această regiune și să arunce o privire”. 

De asemenea, adresa paginii fan club-ului lui Ozil de pe motorul de căutare chinezesc Baidu a fost ștearsă chiar de fondatorul acesteia care, într-un comunicat a declarat că „orice hobby personal pălește în fața interesului național”.

Federația Chineză de Fotbal a considerat că declarația lui Ozil este „inacceptabilă” și că a „rănit sentimentele” fanilor chinezi.

Editor web: M.L.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

O rețea de pagini false coordonată din afara României ia amploare pe internet. Sunt promovate nostalgii comuniste și ultranaționalismul

ANAF dezminte un fake news privind taxa de 10% pe banii din conturile bancare ale românilor

BBC depune plângere la Apple în legătură cu ştiri false generate de AI şi care îi sunt atribuite

Misterul avionului aterizat la Budapesta. Ministrul de Externe ungar cere jurnaliștilor și politicienilor să nu răspândească fake news

Partenerii noștri