Live

Galerie Foto Cum a arătat prima zi în care italienii au putut merge în cafenele sau restaurante

Data publicării:
Italia se pregătește pentru noi măsuri restrictive. Foto: Profimedia

În Italia, magazine, frizerii şi restaurante şi-au redeschis în sfârşit uşile luni, în timp ce ţara îşi accelerează eforturile de revenire de pe urma crizei provocate de coronavirus şi cele zece săptămâni de restricţii, notează Reuters, potrivit Agerpres.

Clienţii au putut din nou să-şi soarbă cappucino de dimineaţă la bar, chiar dacă distanţaţi unii de alţii. În biserici se pot desfăşura din nou slujbe cu public, după ce episcopii au pus presiune pe guvern să autorizeze serviciul religios.

„Nu am mai lucrat de două luni şi jumătate. E o zi frumoasă, palpitantă”, spune Valentino Casanova, barman la Caffe Canova din Piazza del Popolo din centrul Romei.

Aproape 32.000 de italieni au murit din cauza noului coronavirus, al treilea cel mai grav bilanţ din lume, după cele din SUA şi Marea Britanie.

Italia a fost prima ţară europeană care a impus restricţii la nivel naţional, la începutul lui martie. Primele măsuri de relaxare au venit abia pe 4 mai, când fabricile şi parcurile s-au putut redeschide.

Ziua de luni a marcat un mare pas înainte pe drumul revenirii la normalitate, de acum fiind permise călătoriile nelimitate în interiorul fiecărei regiuni, prietenii se pot întâlni din nou, iar restaurantele pot servi la mese dacă acestea sunt amplasate de o distanţă de cel puţin 2 metri.

În frizerii, telefoanele au sunat fără încetare, clienţii neîngrijiţi grăbindu-se să se facă mai prezentabili.

„Am deja 150 de programări, toate foarte urgente, toţi insistând că trebuie să fie primii pe listă. Am agenda plină pentru trei săptămâni”, spune Stefania Ziggiotto, care lucrează într-un salon din staţiunea alpină Courmayeur din regiunea Valle d'Aosta.

Totuşi, mulţi proprietari de afaceri sunt îngrijoraţi că redeschiderea nu le va şterge ca prin minune problemele, atât timp cât frica de coronavirus continuă să-i ţină pe mulţi italieni acasă, iar turiştii străini, vitali pentru economie, lipsesc cu desăvârşire.

Guvernul a anunţat că va redeschide graniţele cu Europa şi va permite deplasările libere între regiuni începând din 3 iunie, dar nimeni nu se aşteaptă la un aflux brusc din afară.

Monica Robaldo, care deţine restaurantul Pierre Alexis 1877 din Courmayeur, afirmă că nu va redeschide înainte de sfârşitul lunii.

„Avem o clientelă loială, în majoritate turişti, aşadar, atât timp cât deplasările între regiuni şi din străinătate nu sunt permise, nu prea are rost să redeschidem”, spunea ea.

Ministerul Finanţelor prognozează că economia se va contracta cu cel puţin 8% din PIB în 2020, ceea ce ar însemna cea mai profundă recesiune din epoca postbelică, iar premierul Giuseppe Conte a spus la sfârşitul săptămânii trecute că îşi asumă un „risc calculat” prin relaxarea restricţiilor dure.

Chiar dacă traficul a fost vizibil mai intens în marile oraşe luni dimineaţă, unii oamenii au părut să ezite să-şi reia vechile obiceiuri.

La Bologna, Angelo Lombardo, proprietarul Cocco Caffe, are voie să aibă cel mult patru clienţi în acelaşi timp, dar spune că deocamdată nu are de ce să-şi facă griji din cauza regulilor de distanţare socială.

„Mulţi oameni doar trec prin faţă şi se uită din afară, întrebându-se dacă pot să intre sau nu”, explică el, criticând guvernul că nu a explicat suficient cum s-au schimbat regulile. „Să le mai lăsăm timp. E de-abia prima zi”, adaugă el.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Țiriac a plătit 7.500.000 € și vrea să fugă de tot într-o destinație total surprinzătoare, după ce și-a donat toată averea

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Prețul cafelei ar putea crește cu peste 10% în toamna aceasta. Cum schimbă scumpirea cafelei obiceiurilor românilor

„O închisoare în aer liber”: Restaurantele din Paris sunt pustii ca în pandemie înainte de Jocurile Olimpice. Proprietarii sunt furioși

Probleme pentru Starbucks: Clienții s-au săturat de prețurile tot mai mari ale băuturilor și refuză să mai cumpere

Țigările electronice și produsele de vapat pot fi folosite în continuare în spații publice închise

Partenerii noștri