Galerie Foto Cum a ajuns o casă cu 3 camere, în paragină și fără baie, să coste peste 2 milioane de dolari
O casă lăsată în paragină cu trei camere și fără toaletă sau baie, pereți lipsă și o grădină crescută necontrolat s-a vândut în Noua Zeelandă pentru mai mult de 2 milioane de dolari. Acesta este cel mai recent exemplu global de piață imobiliară care a scăpat de sub control, transmite The Guardian.
Casa din anii 1920, aflată pe Strada Ariki, din suburbia bogată Grey Lynn a orașului Auckland, s-a vândut, joi, la o licitație cu 2,075 milioane de dolari, după ce licitarea s-a deschis la 1,75 milioane de dolari, arată publicația Stuff.
Pagina consiliului din Auckland pentru evaluarea proprietăților estimează valoarea la 1,65 de milioane de dolari iar proprietatea necesită îmbunătățiri de 200.000 de dolari.
Listarea făcută de agentul imobiliar al companiei Barfoot & Thompson descrie casa ca fiind o pânză goală care are nevoie de atenție urgentă și că este “cea mai accesibilă intrare în rândul proprietăților disponibile din Grey Lynn”.
Proprietatea este clasată ca fiind zonă cu o singură casă permisă per perimetru, în cadrul planului unitar al orașului – planul care determină cum sunt folosite, dezvoltate și protejate zonele din oraș – și care nu permite dezvoltarea mai multor unități rezidențiale pe o anumită suprafață.
Campbell Dunoon, cel care prezintă și declară vânzarea la licitațiile organizate de Barfoot și Thompson, a declarat pentru Stuff că astfel de proprietăți sunt foarte căutate.
“Oamenii pe care i-aș numi cumpărători tradiționali ar fi achiziționat în anii trecuți o proprietate doar pentru a se muta, însă acum cumpără o proprietatea pentru a o aranja și a se muta. Cu siguranță există mai mulți oameni de felul acesta”, a spus el.
Noua Zeelandă are una dintre cele mai populare piețe imobiliare din lume. Cele mai recente date arată că prețul mediu al unei case este la nivelul record de 943.000 de dolari – o creștere de 22% din iunie anul trecut. Cifrele arată că piața din Auckland rămâne cea mai căutată, cu prețuri medii de 1,5 milioane de dolari. Prețul mediu din Grey Lynn este și mai mare – de aproape 1,6 milioane de dolari.
Criza de accesibilitate a imobiliarelor din țară a evoluat în ultimii mai bine de 10 ani, iar în ultimul an s-a înrăutățit semnificativ. Ani de câștiguri de capital neimpozitat au impulsionat o piață înfloritoare cu investitori care deseori au cumpărat în dauna proprietarilor care sunt și rezidenți.
Recent, problemele privind accesibilitatea financiară și reglementările care constrâng oferta în urban au fost agravate de dobânzile foarte scăzute, și o recuperare economică mai rapidă decât se aștepta în urma pandemiei. Auckland este considerată acum una dintre cele mai puțin accesibile piețe de imobiliare din lume, prețurile medii la case fiind de aproape 10 ori cât venitul mediu.
În martie, guvernul neozeelandez a anunțat o serie de măsuri în valoare de miliarde de dolari care țintesc la a ține în frâu piața scăpată de sub control.
Editor : Alexandru Costea
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News