Live

Coronavirus. OMS: „Prea multe ţări s-au îndreptat în direcţia greşită”

Data publicării:
Foto: Profimedia Images

Lucrurile vor merge „din ce în ce mai rău” în ceea ce privește gestionarea pandemiei de coronavirus, dacă guvernele nu vor lua măsuri mai stricte, a avertizat Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a spus că „prea multe ţări s-au îndreptat în direcţia greşită”, scrie BBC News, citat de Mediafax.

Statele Unite sunt în prezent epicentrul pandemiei, iar tensiunile dintre preşedintele Donald Trump şi experţii din domeniul medical au dus la o creştere a numărului de cazuri.

Tedros a mai spus că „mesajele amestecate ale liderilor” au subminat încrederea publicului în încercările de a controla pandemia.

Virusul rămâne inamicul public numărul unu, dar acţiunile multor guverne şi oameni nu reflectă acest lucru", a spus Tedros.

Şeful OMS a spus că măsuri precum distanţarea socială, spălarea mâinilor şi purtarea măştilor în situaţii adecvate trebuie luate în serios şi o revenire la vechea normalitate, în viitorul apropiat, nu este realistă.

Dacă elementele de bază nu sunt respectate, există o singură direcţie în care se va îndrepta această pandemie: din rău în mai rău", a spus dr. Tedros.

Dr. Mike Ryan, directorul executiv al Programului pentru Situaţii de Urgenţă al OMS, a declarat că reducerea unor măsuri de carantină în America şi deschiderea unor zone au dus la o „transmisie intensă”.

El a adăugat că închiderea regiunilor mari ar avea consecinţe economice uriaşe, dar că măsuri de carantină la nivel local în anumite locuri ar putea fi necesare pentru a atenua răspândirea virusului.

Ryan a cerut guvernelor să pună în aplicare strategii clare şi „puternice”, adăugând: „Cetăţenii trebuie să înţeleagă şi trebuie să le fie uşor să se conformeze”.

Trebuie să învăţăm să trăim cu acest virus", a spus dr. Ryan, avertizând că aşteptările ca virusul ar putea fi eradicat sau ca un vaccin eficient ar putea fi gata, în câteva luni au fost "nerealiste". În plus, el a adăugat că nu se ştie încă dacă recuperarea după infectarea cu noul coronavirus va duce la imunitate şi, dacă s-ar întâmpla asta, cât va dura această imunitate.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Şase răniţi, între care patru copii, într-un atac asupra unui centru de vaccinare din Gaza (OMS)

COVID-19: Șase angajați care au fost concediați pentru că au refuzat vaccinul au primit câte un milion de dolari fiecare

Coronavirusul SARS-CoV-2 și răspunsul imun înnăscut. Descoperirile care ajută la dezvoltarea unor medicamente mai eficiente

Organizația Mondială a Sănătății anunță pierderea contactului cu personalul său de la ultimul spital funcțional din nordul Fâșiei Gaza

Partenerii noștri