Copiii din Thailanda se revoltă: „Prima noastră dictatură este școala”
Purtând panglici albe, smulgându-și public părul și făcând salutări inspirate din filmul „Jocurile foamei”, elevii de liceu din Thailanda fac tot posibilul să schimbe sistemul de educație conservator al țării, scrie Reuters.
În timp ce studenții din universități organizează proteste pentru democrație, frații lor mai tineri își exprima propria rebeliune în legătură cu sistemul de educație din Thailanda.
„Există o zicală virală că „prima noastră dictatură este școala”. Încearcă să ne insufle că suntem doar oamenii mici dintr-o societate autoritară. Asta înseamnă că multe dintre drepturile noastre au fost deja încălcate”, spune Peka Loetparisanyu, o elevă în vârstă de 17 ani.
Mișcarea care străbate liceele thailandeze a fost supranumită „Bad Student” de către liderii săi. Numele este inspirat dintr-o carte scrisă de activistul studențesc Netiwit Chotiphatphaisal despre experiențele sale din liceu, intitulată „Un student prost într-un sistem educațional excelent”.
Pe lângă susținerea obiectivelor mai largi ale protestelor anti-guvernamentale, mișcarea liceenilor este menită să câștige auto-exprimare pentru elevi prin abolirea regulilor pe care le consideră arhaice.
Sistemul educațional din Thailanda este cracterizat de tradiționalism. Imnul regal se cântă la adunările de dimineață, uniforma este obligatorie și regulile sunt stricte, iar de la elevi se așteaptă să nu pună la îndoială autoritatea.
Criticii spun că sistemul școlar vizează mai mult conformitatea decât educația.
Totuși, conservatorii au fost furioși luna trecută, când unii studenți au purtat panglici albe și au imitat salutul din „Jocurile foamei” cu trei degete, în timpul imnului de dimineață pentru a susține mișcarea pro-democrație. Salutul a fost un simbol al apelurilor la democrație.
Benjamaporn Nivas, în vârstă de cincisprezece ani, a devenit una dintre primele fețe ale mișcării „Bad Student”. Acesta statea în locuri publice cu un semn în jurul gâtului și îi invita pe trecători să-și tundă părul ca „pedeapsă” simbolică pentru încălcarea regulii tunsorii.
Între timp, ministrul educației, Nataphol Teepsuwan, a ținut cont la începutul acestui an de cerințele elevilor de a relaxa regulile care impun lungimea și stilul specific al părului.
Totuși ministrul educației a spus că este nevoie de mai multe discuții cu privire la cerințele de scoatere a uniformelor, dar și în legătură cu alte schimbări majore.
Editor : R.K.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News