Cine sunt "vânătorii de virusuri" care caută în peșterile cu lilieci microbii ce ar putea declanșa o nouă pandemie
O echipă de cercetători din cadrul Institutului Smithsonian explorează peșterile populate de lilieci pentru a indentifica patogenii care ar putea declanșa noi pandemii, scrie CNN.
Echipați cu costume de protecție care nu lasă niciun centimetru de piele la vedere și cu lanterne frontale, cercetătorii capturează cu o plasă mai multe exemplare de lilieci, îi anesteziază, apoi extrag sânge pe care urmează să-l analizeze.
„Prelevăm și mostre de salivă și fecale, adunând excremente”, a declarat Peter Daszak, care prezidează EcoHealth Alliance, un ONG american care este specializat în detectarea de noi virusuri și prevenirea pandemiilor.
Peter Daszak este un „vânător de virusuri”. În ultimii zece ani a explorat peșteri din peste 20 de țări pentru a preveni următoarea pandemie, căutând patogeni periculoși.
Descoperirile lui Daszak sunt introduse într-o bază de date despre toate virusurile animale cunoscute, pe care oamenii de știință le pot analiza și pe baza cărora pot prognoza care tulpini sunt cel mai probabil să se transmită la oameni, pentru a pregăti lumea pentru o nouă pandemie precum Covid. -19.
"Am colectat peste 15.000 de probe de la lilieci, ceea ce a dus la identificarea a aproximativ 500 de coronavirusuri noi", a declarat Daszak.
Editor: I. I.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News