Live

Cinci persoane condamnate la moarte în cazul uciderii lui Jamal Khashoggi

Data actualizării: Data publicării:
Jurnalistul Jamal Khashoggi, suprins pe o cameră de supraveghere în momentul în care intră în consulatul Arabiei Saudite din Istanbul.

O instanță din Arabia Saudită a decis, luni, condamnarea la moarte a cinci persoane în legătură cu uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi, anul trecut, într-un consulat din Turcia, transmite BBC.

Jamal Khashoggi, un cunoscut critic al guvernului saudit, a fost ucis în octombrie 2018, la scurt timp după ce a intrat în consulatul Arabiei Saudite din Istanbul, pentru reînnoirea vizei. El ar fi fost ucis de către o echipă de agenți saudiți.

11 persoane au fost trimise în judecată, iar în cazul a cinci dintre ei judecătorii au decis condamnarea la moarte. Alți trei au fost condamnați la 24 de ani de închisoare pentru că „au acoperit crima”, se arată într-un comunicat al procurorului general de la Riyad. Identitatea acestora nu a fost dezvăluită și nici nu a fost precizat rolul lor în asasinat.

De asemenea, nu a fost emisă nicio acuzaţie împotriva lui Saud al-Qahtani, un consilier apropiat al prinţului moştenitor Mohammed bin Salman, a adăugat procurorul, indicând că fostul număr doi al serviciului de informaţii saudit, generalul Ahmed al-Assiri, a fost achitat.

Uciderea lui Khashoggi a ridicat tensiunile dintre Arabia Saudită și Turcia, în contextul în care președintele Recep Tayyip Erdogan a anunțat că autoritățile turce au înregistrări audio cu ce i s-a întâmplat jurnalistului în consulat.

Prințul moștenitor Mohammed bin Salman a fost indicat ca fiind cel care ar fi ordonat uciderea jurnalistului, însă a negat vehement orice acuzație.

Erdogan a mai spus atunci că în timpul percheziționării consulatului Arabiei Saudite de la Istanbul, autoritățile turce au descoperit că în unele zone din clădire ar fi fost proaspăt vopsite și că poliția ar fi găsit, de asemenea, și materiale toxice.

„Pot fi auzite vocea sa şi vocile bărbaţilor care vorbesc în arabă. Poţi să auzi cum a fost interogat, torturat şi apoi ucis”, a declarat un oficial turc sub protecția anonimatului.

Khashoggi ar fi fost dus cu forța din biroul Consulului General într-un alt birou din apropiere, unde a fost legat de masă. Oficialul turc spune că pe înregistrare se aud țipetele disperate ale jurnalistului. După ce trupul său ar fi fost tranșat, o dubă neagră ar fi intrat în consulat pentru a lua rămășițele

„Nu a existat nicio tentativă de a-l interoga. Au venit special să îl ucidă”, a declarat oficialul turc. 

Potrivit Hurriyet, pe înregistrare se aude și vocea consulului saudit Mohammad Utaybi, care le spune asasinilor să îl ucidă pe jurnalist în altă parte „sau altfel voi avea eu probleme”. În replică, asasinii îi spun acestuia să tacă din gură „dacă vrea să trăiască atunci când se va întoarce în Arabia”.

Khashoggi ar fi fost apoi injectat cu o substanță necunoscută.

Salah Muhammad al-Tubaigy, șeful echipei de legiști de la serviciul de informații saudit, s-a numărat printre cei 15 cetățeni saudiți care au aterizat la Ankara în toiul nopții, cu un avion privat, aducând cu ei un fierăstrău, și care au plecat în aceeași zi.

Oficialul turc susține că Tubaigy a început să tranșeze corpul jurnalistului, după ce l-a injectat cu o substanță, în timp ce Khashoggi era conștient încă. Potrivit Hurriyet, Khashoggi a fost decapitat, iar Tubaigy i-ar fi tăiat și degetele. 

Pe înregistrare s-ar auzi cum Tubaigy le recomandă celorlalți asasini să asculte muzică. „De fiecare dată când fac treaba asta îmi place să ascult muzică. Ar trebui să faceți și voi la fel”, ar fi spus acesta.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cum arată stadioanele pe care Arabia Saudită le are în plan pentru „cea mai mare Cupă Mondială din istorie”

Arabia Saudită va fi gazda Cupei Mondiale din 2034, în ciuda tuturor îngrijorărilor legate de respectarea drepturilor omului

Peste 300 de oameni au fost executaţi anul acesta în Arabia Saudită, un record absolut

„Acordul secolului” pe care Arabia Saudită îl pregătește pentru Trump. De la „stat paria” la jucător cheie în negocierile cu Iranul

Partenerii noștri