„Chirurgii-fantomă”. Medici fără licență sunt lăsați să facă operații estetice în Coreea de Sud, iar pacienții își riscă viața
Un fenomen ia amploare în Coreea de Sud: „chirurgii-fantomă”. Sunt persoane fără drept de practică, dar care fac operații estetice în clinici specializate în locul adevăraților medici. Acest lucru se face fără știrea pacienților și s-a soldat în mai multe cazuri cu decese, relatează CNN.
Kwon Tae-hoon este fratele unui tânăr care a murit în urma unei astfel de operații. El povestește cu a primit un telefon de la spital: „Sunteți fratele domnului Kwon Dae-hee? Este la urgențe. Ați putea veni acum la spital?”
I s-a spus că starea fratelui său „nu e atât de gravă”, așa că s-a gândit că a fost vorba de o bătaie din cauza alcoolului. Dar când a ajuns la spital, Kwon a aflat că fratele lui, în vârstă de 24 de ani, e în comă. După o operație pentru retușarea maxilarului, fratele său a sângerat atât de mult încât bandajul din jurul feței i s-a înroșit.
Tânărul a murit la spital, șapte săptămâni mai târziu. Familia lui Kwon spune că a fost victima unui „chirurg fantomă”, numele dat cuiva care efectuează o intervenție chirurgicală pentru care a fost angajat un alt medic, atunci când pacientul este sub anestezie generală.
Pedepse mari și amenzi uriașe, dar faptele sunt greu de dovedit
Practica este ilegală în Coreea de Sud, dar ONG-urile spun că reglementările slabe din industria de chirurgie plastică, aflată în plină creștere, au permis clinicilor să opereze pe bandă rulantă cu personal necalificat. Sunt cazuri în care medicii efectuează simultan mai multe operații - adică se bazează pe înlocuitori care pot fi chirurgi plasticieni proaspăt calificați, medici generaliști, stomatologi, asistenți medicali sau, în unele cazuri, chiar vânzători de echipamente medicale pentru a face o parte din muncă.
Conform legislației sud-coreene, cineva care dispune sau efectuează un act medical fără licență riscă o pedeapsă maximă de cinci ani de închisoare sau o amendă de 50 de milioane de woni (44.000 de dolari). Dacă o intervenție chirurgicală fantomă este efectuată de un medic autorizat, acesta ar putea fi acuzat de fraudă.
Dar aceste infracțiuni sunt greu de dovedit - mulți „medici fantomă” nu notează munca pe care au făcut-o și multe clinici nu au camere de supraveghere. Și, chiar dacă un caz ajunge în instanță, „medicii fantomă” primesc rareori pedepse grele, ceea ce încurajează clinicile să continue această practică, spun avocații familiei lui Kwon.
Dar decesul lui tânărului a readus situația în prim-plan. Familia sa nu aduce doar acuzații penale împotriva medicilor implicați, ci militează și pentru schimbarea legislației.
Cum s-a desfășurat operația lui Kwon
Mama lui Kwon, Lee Na Geum, spune că a văzut de 500 de ori imaginile de pe camerele de supraveghere din sala de operații. Ea spune că intervenția a început la ora locală 12:56 p.m., când chirurgul plastician a început să taie maxilarul lui Kwon. Trei asistenți medicali se aflau în cameră.
După o oră, chirurgul a plecat și un alt medic a intrat în sala de operație. Cei doi au intrat și au ieșit din cameră de mai multe ori, dar timp de aproape 30 de minute nu a fost niciun medic în sala de operație, deși au fost prezenți asistenții medicali.
Lee a mai văzut că, deși chirurgul a tăiat maxilarul tânărului, nu a finalizat el intervenția. O mare parte din restul operației a fost făcută de celălalt medic, un tânăr generalist, proaspăt absolvent de facultate, care nu avea licență pentru chirurgie plastică. Aceasta, deși în reclama făcută de clinică se preciza că principalul medic face intervenția de la început până la sfârșit.
„Fratele meu a avut încredere în acel medic principal și de aceea a decis să fie operat acolo”, a spus Kwon Tae-hoon.
Operația s-a încheiat în cele din urmă la 16:17, după mai mult de trei ore, după cum arată imaginile, deși o astfel de intervenție durează de obicei o oră și jumătate sau chiar mai puțin pentru un medic cu experiență, spune Kim Seon-woong, fostul director al Asociației Coreene a Chirurgilor Plasticieni.
După intervenția chirurgicală, ambii medici ai lui Kwon au plecat acasă, lăsând asistenții medicali să aibă grijă de el, deși tânărul pierdea sânge.
Lee spune că a fost șocată de imagini. În timp ce fiul ei sângera, asistenții își corectau machiajul sau stăteau pe telefoane. În total, au șters de 13 ori podeaua plină de sânge. Când profesioniștii din domeniul medical au evaluat filmările, au ajuns la concluzia că tânărul a pierdut probabil de trei ori mai mult sânge decât s-a spus inițial.
În cele din urmă, tânărul a fost transferat la un spital din Seul, unde a murit.
În ciuda morții lui Kwon, clinica a rămas deschisă și a continuat să își facă reclamă că niciun pacient nu a avut neplăceri în ultimii 14 ani. Anul trecut, clinica s-a închis din motive necunoscute.
Cum se fac „operațiile-fantomă”
Practica operațiilor-fantomă este cunoscută în Coreea de Sud de mai mulți ani.
În 2015, un grup de chirurgi plasticieni a cerut Ministerului Sănătății și Asistenței Sociale să înăsprească regulile, cerând medicilor să spună clar cine a făcut intervenția chirurgicală și să instaleze camere de supravghere în clinici.
Un chirurg a vorbit sub protecția anonimatului despre operațiile fantomă. El a povestit că a început să lucreze la una dintre cele mai mari clinici de chirurgie plastică din țară în 2012 și că i s-a cerut adesea să efectueze intervenții chirurgicale pentru medicul principal.
Medicul a adăugat că înlocuitorii așteptau la subsol până când erau chemați să opereze pacienții. Aceste persoane nu erau listate ca angajați pe site-ul clinicii, care susținea că operațiile sunt efectuate de către chirurgi respectați.
Medicul , care între timp a plecat de la acea clinică, mai spune că multe din operațiile estetice pentru față erau făcute de „chirurgi-fantomă”, în principal medici stomatologi.
Editor : M.B.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News