Live

China va căuta urme de viață pe Marte. Ce misiuni pregătește Laboratorul de explorare a spațiului îndepărtat

Data publicării:
China va colabora cu oameni de ştiinţă din întreaga lume pentru cercetări asupra probelor prelevate de pe Marte. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

China este pregătită să colecteze eşantioane de sol de pe Marte şi să le aducă pe Pământ în jurul anului 2031, principalul său obiectiv ştiinţific fiind căutarea urmelor de viaţă pe Planeta Roşie, a anunţat miercuri Laboratorul chinez de explorare a spaţiului îndepărtat, transmite agenţia Xinhua.

China intenţionează să îşi desfăşoare misiunea Tianwen-3 prin două lansări, în jurul anului 2028. Misiunea îşi propune să asolizeze, să colecteze mostre şi să le aducă pe Pământ într-o singură operaţiune integrată. Locul de asolizare va servi şi ca locaţie de prelevare a eşantioanelor, informează Agerpres.

Oamenii de ştiinţă din cadrul Laboratorului chinez de explorare a spaţiului îndepărtat, printre care se numără şeful misiunii, Hou Zengqian, şi-au detaliat strategia într-un articol publicat în ediţia din noiembrie a revistei National Science Review.

Ei au propus 86 de locuri de asolizare potenţiale, concentrate în principal în regiunile Chryse Planitia şi Utopia Planitia, cu medii geologice diverse, cum ar fi foste coaste, delte şi lacuri, dar şi sisteme de canioane, oferind condiţii favorabile pentru conservarea unor potenţiale urme de viaţă străveche, potrivit articolului ştiinţific.

Echipa a promis că va investiga modalităţile pentru identificarea şi păstrarea biosemnăturilor, utilizând atât tehnici de eşantionare de suprafaţă, cât şi de foraj. De asemenea, cercetătorii au subliniat în articol necesitatea dezvoltării de noi instrumente special concepute pentru detectarea biosemnăturilor.

Misiunea Tianwen-3 va transporta încărcături utile dezvoltate prin cooperare internaţională, iar China va colabora cu oameni de ştiinţă din întreaga lume pentru efectuarea în comun a cercetărilor asupra probelor prelevate de pe Marte.

De asemenea, China şi-a anunţat intenţia de a explora sistemul jovian cu scopul de a studia istoria evolutivă a planetei Jupiter şi a lunilor acesteia, în cadrul misiunii Tianwen-4.

Editor : M.I.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cine este „Dinte Rupt”, marele mafiot chinez care conduce o rețea uriașă de fraudă online ce produce pagube de miliarde de dolari pe an

Cum a ajuns o femeie din China în topul celor mai influente femei, după ce a decis să-și părăsească soțul abuziv și să plece în lume

Cabluri submarine și misiuni de sabotaj: Cum pune în pericol „flota fantomă” a Rusiei întreaga aprovizionare cu energie a Europei

Reacția furioasă a Chinei după ce Statele Unite au anunțat că vor să interzică dronele chinezești

Partenerii noștri