Live

China refuză o nouă anchetă a OMS despre originea Covid-19

Data actualizării: Data publicării:
Experţii OMS continuă să considere liliecii din zona Wuhan drept „suspecţii de serviciu” în ceea ce priveşte factorul declanşator al pandemiei de coronavirus. Foto: Profimedia Images

China se opune unei noi anchete a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) pe teritoriul său pentru a studia originile Covid-19 și îndeamnă la o abordare „științifică”, și nu la una „politică”, potrivit France24. În ultimele ore, presiunea asupra Beijingului cu privire la pandemia care a făcut deja peste 4 milioane de morţi în lume şi a afectat o bună parte din economiile mondiale s-a accentuat.

OMS a cerut joi tuturor ţărilor să publice „toate datele despre virus”, adresându-se în special Chinei, de unde răspândirea virusului din laboratorul de la Wuhan rămâne o eventualitate.

Potrivit unui expert al organizației, pacientul zero de la care a pornit pandemia de coronavirus ar putea fi chiar un angajat al laboratorului din Wuhan, China, care ar fi fost infectat de un liliac.

O echipă de experţi internaţionali trimişi de OMS a mers la Wuhan în ianuarie. Raportul lor, redactat în colaborare cu specialiştii chinezi, nu a permis stabilirea unei concluzii definitive asupra originii virusului.

China: Cererile OMS pentru date suplimentare au motive politice

Beijingul a răspuns vineri Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii reiterând poziţia sa: ancheta iniţială China-OMS este suficientă iar cererile de date suplimentare au motive politice.

„Susţinem o cercetare bazată pe ştiinţă. Ne opunem politizării căutării originii și abandonării raportului comun China-OMS”, a subliniat Ma Zhaoxu, vice-ministru al Afacerilor Externe într-o conferinţă de presă online.

Experţii OMS continuă să considere liliecii din zona Wuhan drept „suspecţii de serviciu” în ceea ce priveşte factorul declanşator al pandemiei de coronavirus.

În acelaşi timp, deşi laboratorul strict-secret al Institutului de Virusologie din Wuhan s-a aflat în toată această perioadă în centrul atenţiei, şefeul comisiei de anchetă a OMS consideră că mai există un alt laborator, mai puţin cunoscut, aflat în subordinea Centrului pentru controlul şi prevenirea bolilor din China.

Ma Zhaoxu a respins cererile OMS de investigaţii suplimentare.

„Concluziile şi recomandările raportului comun au fost recunoscute de comunitatea internaţională şi de cea a oamenilor de ştiinţă”, a subliniat el. „Cercetările viitoare trebuie şi nu pot fi continuate decât pe baza acestui raport. Nu este vorba de a relua totul de la zero”.

Editor : I.C

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cel mai mare mister din istoria aviației. Autoritățile din Malaezia reiau căutările zborului MH370, dispărut acum mai bine de 10 ani

Apocalipsa economică a Europei. Secretul murdar din spatele eșecului Uniunii Europene de a ține pasul cu SUA și China (Politico)

Ce este „arma magică” a lui Xi Jinping de care Occidentul se teme la fel de mult ca de arsenalul militar al Chinei

China va avea peste 1000 de focoase nucleare până în 2030. Ce date mai relevă un raport al Pentagonului despre armata Beijingului

Partenerii noștri