Live

China este „îngrijorată” de planurile lui Trump legate de climă „și de Statele Unite după alegeri”. Reacții la Beijing

Data publicării:
Donald Trump a promis că va retrage din nou Statele Unite din Acordul de la Paris privind schimbările climatice. Sursa foto: Profimedia Images

China, cel mai mare poluator de gaze cu efect de seră din lume, este îngrijorată de planurile lui Donald Trump privind lupta împotriva schimbărilor climatice, informează POLITICO. „Toată lumea este îngrijorată de următorii pași”, le-a spus reporterilor reprezentantul principal al Beijingului pentru climă, Liu Zhenmin, înainte de un eveniment secundar la discuțiile COP29 ale ONU privind clima din Azerbaidjan.

China este îngrijorată de problemele pe care Donald Trump le-ar putea cauza în lupta împotriva schimbărilor climatice, a declarat luni reprezentantul principal al Beijingului pentru climă, Liu Zhenmin, conform POLITICO.

„Situația internațională s-a schimbat cu adevărat, suntem îngrijorați și de Statele Unite după alegeri”, a spus el, vorbind cu reporterilor înainte de un eveniment secundar la discuțiile COP29 ale ONU privind clima din Azerbaidjan.

Trump a promis că va retrage din nou Statele Unite din Acordul de la Paris privind schimbările climatice, pe care aproape 200 de țări l-au semnat în 2015. Pactul angajează țările să își mențină încălzirea globală în mod ideal la 1,5 grade Celsius.

Trump a promis, de asemenea, o schimbare majoră a concentrării politicilor pentru a intensifica în continuare producția americană de petrol și gaze, deja cea mai mare din lume.

„Toată lumea este îngrijorată de următorii pași... indiferent dacă după alegerile din SUA, politica climatică a SUA se va schimba sau nu”, a spus Liu. „Dar majoritatea colegilor [aici la COP] încă simt că, indiferent dacă politica climatică a unei țări se schimbă sau nu, cooperarea internațională multilaterală în domeniul climei ar trebui să continue”.

China, cel mai mare poluator de gaze cu efect de seră din lume, a cooperat cu administrația Biden, în ciuda tensiunilor majore în alte domenii ale relației lor. Liu și omologul său american, John Podesta, au purtat discuții în septembrie înainte de COP29.

Și alți diplomați chinezi și-au exprimat luni îngrijorarea față de Trump. Cao Lei, șeful adjunct al Ministerului de Externe pentru Afaceri Europene, a spus că alegerile ar putea fi „punctul de cotitură al vremurilor [noastre]”, în comentariile raportate de South China Morning Post.

„Nimeni nu vrea să se întoarcă la legea junglei, nimeni nu vrea să se întoarcă în epoca confruntării și a Războiului Rece și nimeni nu vrea să revină la hegemonia unilaterală. Acesta este fundalul cu care se confruntă relațiile China-UE”, a spus Cao Lei.

În ciuda câștigului lui Trump, delegația SUA de la Baku încă încerca să facă presiuni pe China să facă mai mult pentru a-și aborda propriile emisii.

John Podesta, consilier principal al președintelui Biden pentru politica internațională privind clima, a remarcat într-o conferință de presă luni că China are proprii săi pași de făcut în privința climei. El a spus că se așteaptă ca China să prezinte un obiectiv climatic care să îmbunătățească obiectivul actual de a opri creșterea emisiilor de gaze cu efect de seră în jurul anului 2030. Economia Chinei „a atins deja un nivel maxim de emisii”, a spus Podesta.

Editor : M.I.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ucraina scapă de o datorie de 4,7 miliarde de dolari față de SUA. „Am făcut pasul stipulat în lege către anularea acelor împrumuturi"

Rusia amenință că noua bază americană din Polonia, similară scutului antirachetă de la Deveselu, duce la creșterea pericolului nuclear

„Trump părea complet fascinat de Putin”. Ce spune fostul cancelar german Merkel despre întâlnirile avute cu liderul american

Mii de migranţi au format o caravană în Mexic pentru a ajunge în SUA înainte ca Trump să preia puterea

Partenerii noștri