China ar putea profita de criza ucraineană, avertizează un general american
China ar putea profita de pe urma crizei ucrainene pentru a face un gest "provocator" în Asia, în timp ce puterile occidentale sunt ocupate să calmeze tensiunile cu Rusia, a avertizat miercuri un general american.
Generalul Kenneth Wilsbach, comandantul forţelor aeriene ale SUA în Pacific, a subliniat că susţinerea oferită de Beijing Rusiei în conflictul său cu Occidentul asupra Ucrainei suscită întrebări cu privire la intenţiile Chinei în Asia.
"Dacă ne întrebăm, oare China va vedea ceea ce se întâmplă în Europa şi (...) va încerca ceva în Indo-Pacific, într-adevăr, aceasta este un motiv de îngrijorare", a subliniat responsabilul militar american în marja unui Salon de aeronautică de la Singapore. "Am îngrijorări cu privire la faptul că ei (China) ar putea dori să profite. Nu ar fi surprinzător dacă ei vor încerca ceva ce ar putea fi provocator, pentru a vedea în ce măsură reacţionează comunitatea internaţională", a spus generalul american.
Având peste 100.000 de soldaţi ruşi la frontiera ucraineană, Kremlinul este acuzat că pregăteşte o nouă operaţiune militară împotriva Ucrainei, după anexarea Peninsulei Crimeea în 2014, acuzaţii respinse de Rusia, care afirmă că vrea doar să-şi asigure securitatea faţă de ostilitatea Kievului şi NATO.
Atunci când China şi-a exprimat sprijinul pentru Rusia într-o declaraţie comună la începutul lui februarie, opunându-se extinderii NATO, generalul Wilsbach a declarat că a purtat discuţii cu colaboratori şi alte "entităţi" în regiune cu privire la ce implica aceasta, scrie Agerpres. Forţele generalului Wilsbach, cu baza în Hawaii, ar avea un rol-cheie dacă un conflict s-ar declanşa în Pacific.
Beijingul este acuzat de mai mulţi ani că provoacă tensiuni în regiune, în măsura în care China îşi întăreşte controlul asupra insulelor şi insuliţelor din Marea Chinei de Sud.
China revendică aproape toată această zonă, ceea ce contestă mai multe ţări riverane precum Malaezia, Vietnam, Filipine, Taiwan sau Brunei.
SUA nu au revendicări asupra acestei zone, însă apără principiul libertăţii de a naviga pe rute maritime strategice, potrivit AFP.
China şi-a sporit în ultimele luni presiunile asupra Taiwanului, pe care îl consideră parte integrantă din teritoriul său, cu numeroase incursiuni cu avioane de vânătoare în zona de apărare aeriană a Taiwanului.
În general, atunci când China examinează crize, ea se uită dacă există vreo "oportunitate de câştig". În cazul Ucrainei, există "probabil mai multe opţiuni" pentru Beijing, a mai spus generalul american.
Editor : A.P.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News