Live

Cel puţin 40 de morţi şi zeci de persoane dispărute după revărsarea unui lac glaciar în Munții Himalaya

Data publicării:
Armata ajută la căutarea persoanelor dispărute după inundațiile catastrofale din Sikkim. Foto: Profimedia

Cel puţin 40 de oameni au murit după revărsarea unui lac glaciar, care a declanşat apoi mai multe viituri în această săptămână într-o regiune himalayană a Indiei, au anunţat autoritățile guvernamentale vineri. Echipele de salvare caută pentru a doua zi la rând zeci de persoane care sunt în continuare date dispărute.

Lacul Lhonak din statul Sikkim, situat în nord-estul Indiei, s-a revărsat vineri după ce o furtună a produs ploi torenţiale şi aparent o avalanşă, cauzând inundaţii catastrofale în zonele traversate de râul Teesta.

Tragedia reprezintă unul dintre cele mai grave dezastre naturale produse în regiune în peste 50 de ani şi totodată cel mai recent episod dintr-o serie de evenimente meteorologice severe, care au provocat distrugeri pe scară largă în Munţii Himalaya în anii recenţi, despre care oamenii de ştiinţă afirmă că sunt cauzate de schimbările climatice.

Autorităţile din statul Sikkim au spus că acest dezastru natural, care s-a produs înaintea popularului sezon turistic din zonă, a afectat aproximativ 22.000 de persoane.

Cercetători şi autorităţi guvernamentale lucrau la un sistem de avertizare timpurie împotriva inundaţiilor glaciare din zona Lacului Lhonak, ce ar fi putut să le ofere localnicilor mai mult timp pentru evacuare dacă ar fi fost pe deplin operaţional, au dezvăluit pentru Reuters oficiali implicaţi în acest proiect, potrivit Agerpres.

Autorităţile din statul Sikkim au anunţat joi seară un bilanţ de 18 decese. Însă cei din statul sudic vecin, West Bengal, au anunţat că echipele locale de urgenţă au descoperit alte 22 de cadavre în urma viiturilor.

Alte 75 de persoane sunt în continuare dispărute.

„Nivelurile apei au scăzut în anumite zone, dar partea nordică din Sikkim este complet izolată. Echipele de salvare nu pot să ajungă în zonele afectate de acolo”, a declarat un reprezentant al guvernului local, Tsetsen Bhutia. Reţelele de telefonie fixă şi mobilă nu funcţionează în regiune, a adăugat el.

Armata pregătește evacuări

Aproximativ 2.400 de persoane au fost evacuate până în prezent, iar 7.600 de oameni se află în tabere de salvare. Instituţii private şi guvernamentale vor rămâne închise în zonă cel puţin până pe 15 octombrie.

Cincisprezece poduri au fost luate de ape în acest stat indian, îngreunând operaţiunile de salvare. Toate podurile din aval de hidrocentrala Teesta-V au fost fie acoperite, fie luate de ape, a precizat Guvernul indian.

Fotografii şi înregistrări video distribuite pe reţelele de socializare arată drumuri şi poteci acoperite de nămol şi pietre, vehicule blocate şi pâraie mici şi noroioase care curg pe pantele dealurilor.

Armata indiană a anunţat că intenţionează să evacueze cu ajutorul unor elicoptere aproximativ 1.500 de turişti rămaşi blocaţi, pe măsură ce vremea se ameliorează.

Echipamente militare, inclusiv arme de foc şi explozibili, au fost luate de apele revărsate ale râului Teesta, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării într-un mesaj publicat pe reţelele de socializare.

Autostradă prăbușită

Un aruncător de obuze a explodat după ce a fost găsit de locuitorii dintr-un district învecinat din statul West Bengal, ucigând un copil şi rănind şase persoane, a declarat politicianul local Pradeep Kumar Barma pentru agenţia de presă ANI.

Departamentul de meteorologie a anunţat statul Sikkim a primit 101 mm de ploaie în primele cinci zile ale lunii octombrie, de peste două ori mai mult decât nivelurile normale de precipitaţii, provocând inundaţii mai grave decât cele din octombrie 1968, care au ucis aproximativ 1.000 de oameni.

Ploi abundente sunt prognozate în anumite zone ale regiunii în cursul zilei de vineri, dar intensitatea precipitaţiilor urmează cel mai probabil să scadă, a anunţat Departamentul Indian de Meteorologie.

Sikkim, un mic stat budist cu o populaţie de aproximativ 650.000 de locuitori, situat în regiuni muntoase aflate lângă Nepal, Bhutan şi China, este în prezent izolat de oraşul Siliguri din statul West Bengal după ce principala autostradă locală, care făcea legătura cu restul ţării, s-a prăbuşit.

Editor : B.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Pericol de inundații în mai multe județe din țară. A fost emis cod galben - HARTĂ

Imagini apocaliptice. Cel mai puternic ciclon din 1934 a lovit teritoriul francez Mayotte. Numărul morților, necunoscut

Cel puțin 10 persoane au murit în inundațiile devastatoare din Indonezia

Furtuna Bora a făcut prăpăd pe insula grecească Rodos. Imagini ca la inundațiile din Spania

Partenerii noștri