Cea mai veche piatră gravată cu cele zece porunci, vândută pentru 5 milioane de dolari. Ce vrea să facă cumpărătorul anonim cu ea
Cea mai veche piatră cunoscută până la acest moment, inscripționată cu cele zece porunci din Vechiul Testament, s-a vândut miercuri pentru 5,04 milioane de dolari, mai mult decât dublul estimării sale, informează CNN.
Piatra, care datează de aproximativ 1.500 de ani, din epoca romano-bizantină târzie, a declanșat mai mult de 10 minute de licitație „intensă”, potrivit unui comunicat de la Sotheby’s din New York, care a găzduit vânzarea. Cumpărătorul anonim intenționează să doneze artefactul unei instituții israeliene, potrivit aceleiași surse.
Piatra este un artefact remarcabil din lumea antică, dar a fost uitată timp de sute de ani. Cântărind 115 de lire sterline și având o înălțime de aproximativ 60 de centimetri, aceasta a fost descoperită în 1913 în timpul săpăturilor pentru o nouă linie de cale ferată în partea de sud a ceea ce este Israelul de astăzi.
A fost găsită în apropiere de situri timpurii ale unor sinagogi, moschei și biserici. Semnificația descoperirii nu a fost pe deplin apreciată și piatra a continuat să fie folosită ca pavaj în afara casei unei persoane timp de trei decenii. Inscripția a fost plasată cu fața în sus și piatra a fost expusă traficului pietonal intens.
Din fericire, importanța istorică a plăcii a fost în cele din urmă recunoscută și păstrată.
Piatra a fost vândută unui savant în 1943. Această persoană fără nume „a recunoscut-o ca un important decalog samaritean, care prezintă percepțiile divine centrale pentru mai multe credințe, care ar fi fost afișate inițial într-o sinagogă sau într-o locuință privată”, potrivit Sotheby's.
Samaritanismul este o religie antică, monoteistă, bazată pe primele cinci cărți ale Vechiului Testament.
„Unul dintre cele mai importante texte”
Oriunde ar fi fost amplasată inițial tăblița ar fi fost probabil să fie distrusă ori de invaziile romane din anii 400-600 d.Hr., ori ca urmare a cruciadelor de la sfârșitul secolului al XI-lea, a explicat Sotheby’s.
Într-un scurt videoclip despre vânzare, casa de licitații descrie Cele Zece Porunci din Cartea Exodului drept „piatra de temelie a legii și a moralității” și „textul fondator al civilizației occidentale”.
Piatra prezintă 20 de rânduri de text, care urmează îndeaproape versetele din Biblie, comune atât tradițiilor evreiești, cât și a celor creștine. Cu toate acestea, sunt incluse doar nouă din cele 10 porunci din Exod, cea care lipsește fiind: „Să nu iei numele Domnului în zadar”. În locul ei este o nouă directivă care venerează Muntele Garizim.
Înainte de vânzare, Richard Austin, șeful global al cărților și manuscriselor Sotheby’s, a declarat într-o declarație de presă: „Această tablă remarcabilă nu este doar un artefact istoric extrem de important, ci o legătură tangibilă cu credințele care au contribuit la modelarea civilizației occidentale. A întâlni această moștenire culturală comună înseamnă să călătorești prin milenii și să te conectezi cu credințe și culturi spuse printr-unul dintre cele mai vechi și mai durabile coduri morale ale umanității.”
Anul trecut, o Biblie ebraică veche de peste 1.000 de ani a fost vândută cu 38,1 milioane de dolari la Sotheby’, în New York. Codex Sassoon, datând de la sfârșitul secolului al IX-lea sau începutul secolului al X-lea, a fost descris ca „unul dintre cele mai importante și singulare texte din istoria omenirii”.
Editor : C.S.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News