Ce vrea Iranul la schimb ca să-și limiteze stocurile de uraniu îmbogățit
Iranul a încercat cu toată forța să împiedice un impuls occidental pentru o rezoluție împotriva sa la ședința consiliului Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, oferindu-se să-și limiteze stocul de uraniu îmbogățit, astfel încât să nu ajungă la pragul pentru a putea produce arme nucleare, conform unor surse AIEA și a unor diplomați ONU, scrie Reuters.
Unul dintre cele două rapoarte adresate statelor membre ale Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, ambele verificate de Reuters, a spus că Iranul s-a oferit să nu-și extindă stocul de uraniu îmbogățit până la o puritate de până la 60% și a făcut pregătiri pentru a face asta.
Oferta pune condiția puterilor occidentale să renunțe la eforturile pentru o rezoluție împotriva Iranului la reuniunea trimestrială de săptămâna aceasta a Consiliului AIEA, format din 35 de țări, din cauza lipsei de cooperare cu agenția, au spus diplomații, adăugând că eforturile continuă, totuși, indiferent de ce va fi.
Ministrul iranian de externe Abbas Araqchi i-a spus omologului său francez Jean-Noel Barrot că dorința Franței, Germaniei și Marii Britanii de a prezenta o rezoluție împotriva Teheranului va „complica lucrurile” și va contrazice „atmosfera pozitivă creată între Iran și AIEA”, a transmis ministerul miercuri.
În timpul călătoriei în Iran a șefului AIEA, Rafael Grossi, săptămâna trecută, „a fost discutată posibilitatea ca Iranul să nu-și extindă în continuare stocul de uraniu îmbogățit cu până la 60%”, se arată într-unul dintre cele două rapoarte trimestriale ale AIEA.
Acesta a adăugat că AIEA a verificat că Iranul „începuse implementarea măsurilor pregătitoare”. Un diplomat înalt a adăugat că ritmul de îmbogățire la acel nivel a încetinit, pas necesar înainte de a se opri.
Diplomații occidentali au respins propunerea Iranului ca încă o încercare de ultim moment de a evita sancțiuni la reuniunea consiliului de administrație, la fel ca un vag angajament de cooperare mai profundă cu AIEA în martie anul trecut, care nu a fost niciodată pe deplin implementat.
„Oprirea îmbogățirii la 60%, minunat, dar nu ar trebui să facă asta în primul rând, deoarece știm cu toții că nu există o utilizare civilă credibilă pentru cei 60%”, a spus un diplomat occidental, adăugând: „Este ceva ce ar putea fi reactivat din nou cu ușurință”.
Oferta Iranului a fost să limiteze stocul de uraniu îmbogățit la până la 60%, la aproximativ 185 kg, sau cantitatea pe care o avea în urmă cu două zile, a spus un diplomat înalt. Acest lucru este suficient, în principiu, dacă este îmbogățit în continuare, pentru patru arme nucleare, conform unui criteriu AIEA. Iranul neagă că ar fi căutat să aibă arme nucleare.
Raportul spune că stocul Iranului de uraniu îmbogățit cu până la 60% a crescut cu 17,6 kg în ultimul trimestru, până la 182,3 kg la 26 octombrie, de asemenea suficient pentru patru arme nucleare prin această creștere.
Al doilea raport spunea că Iranul a fost de acord să ia în considerare posibilitatea de a permite încă patru „inspectori cu experiență” să lucreze în Iran, după ce anul trecut i-a interzis pe majoritatea inspectorilor AIEA, experți în îmbogățirea uraniului, în ceea ce AIEA a numit o „lovitură foarte gravă” adusă capacității sale de a-și face treaba corect în Iran. Diplomații au spus că nu pot fi aceiași inspectori care au fost excluși.
Rapoartele au fost întârziate de călătoria lui Grossi, în timpul căreia el spera să-l convingă pe noul președinte al Iranului Masoud Pezeshkian să pună capăt conflictului cu AIEA pe probleme care sunt de lungă durată nerezolvate, cum ar fi urmele inexplicabile de uraniu în situri nedeclarate și extinderea supravegherii AIEA în mai multe zone.
Proiectul de rezoluție susținut de Marea Britanie, Franța, Germania și Statele Unite, care condamnă Iranul pentru slaba sa cooperare cu AIEA, va însărcina AIEA să emită un „raport cuprinzător” privind activitățile nucleare ale Iranului, au spus diplomații.
Nu există nicio îndoială că consiliul de administrație va adopta rezoluția, care urmează să fie prezentată oficial pentru un vot la sfârșitul acestei săptămâni.
Ultima rezoluție împotriva Iranului a fost în iunie. Doar Rusia și China s-au opus. Scopul este de a face presiuni asupra Iranului să revină la masa negocierilor pentru a conveni pentru noi restricții asupra activităților sale nucleare, după ce un acord din 2015 cu restricții puternice a căzut. Deși cei mai mulți dintre termenii săi au fost încălcați, „ziua de încheiere” a acordului oficial este în octombrie anul viitor.
Este ultima reuniune trimestrială a consiliului de administrație înainte ca președintele ales al SUA, Donald Trump, să preia mandatul pe 20 ianuarie. Trump a retras Statele Unite din acordul nuclear în 2018, ceea ce a determinat încheierea acestuia. Nu este clar dacă ar susține discuțiile cu Iranul, care s-a angajat, în schimb, să adopte din nou o abordare mai agresivă și să alinieze Washingtonul și mai strâns cu principalul inamic al Iranului, Israel, care s-a opus acordului.
Editor : M.I.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News