Live

Ce spune MAE despre situaţia românilor condamnaţi în Malaezia

Data publicării:

Ambasada României la Kuala Lumpur urmăreşte în mod prioritar evoluţia procedurilor judiciare aferente, se consultă în permanenţă cu avocaţii apărării şi asistă la termenele de judecată ale celor trei români condamnaţi în Malaezia, informează Ministerul Afacerilor Externe (MAE), într-un răspuns la solicitarea Agerpres.


Citiți și: Românul condamnat la moarte în Malaysia poate scăpa de pedeapsă. Decizia anunțată de oficiali

Totodată, reprezentantul cu atribuţii consulare al misiunii diplomatice efectuează vizite la penitenciar şi menţine legătura cu familiile aparţinătoare din ţară, mai arată sursa citată.

În prezent, trei cetăţeni români sunt în stare de detenţie în Malaezia pentru trafic de droguri, dintre care doi au fost condamnaţi definitiv la pedeapsa capitală, al treilea fiind în etapă procesuală.

Încă de la semnalarea cazurilor, Ministerul Afacerilor Externe s-a implicat şi a întreprins toate demersurile posibile în vederea acordării de asistenţă cetăţenilor români.

Ministerul Afacerilor Externe, prin intermediul Ambasadei României la Kuala Lumpur, continuă demersurile în beneficiul cetăţenilor români, având în vedere situaţia în care se aduce atingere dreptului la viaţă al unui cetăţean român, consacrat ca drept inalienabil în ordinea constituţională a statului român.

Guvernul malaezian a decis să abolească pedeapsa capitală, care suscită o opoziţie tot mai mare în această ţară care numără peste 1.200 de deţinuţi condamnaţi la moarte, relatează AFP. De această decizie va beneficia şi românul Ionuţ Gologan, de 26 de ani, care a fost condamnat la moarte în Malaezia pentru trafic de droguri, şi un al doilea român, Daniel Ionel Ţurcan, condamnat la moarte pentru aceeaşi infracţiune în iunie acest an.

"Guvernul este de acord să abolească pedeapsa cu moartea", a declarat pentru AFP ministrul malaezian al comunicaţiilor, Gobind Singh Deo. "Sper că legea va fi în curând amendată", a adăugat el.

Pedeapsa capitală prin spânzurare este în prezent prevăzută de legea malaeziană pentru o serie de infracţiuni care merg de la crimă până la răpire, incluzând deţinerea de arme de foc şi traficul de droguri.

Un înalt responsabil al executivului, Liew Vui Keong, a indicat joi că un moratoriu privind executarea condamnaţilor va fi aplicat, potrivit media locale.

"Cum abolim această pedeapsă, nu ar mai trebui să aibă loc execuţii", a declarat el pentru cotidianul Star.

Amendamentul care suprimă pedeapsa capitală va fi supus luni votului Parlamentului din Malaezia.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cel mai mare mister din istoria aviației. Autoritățile din Malaezia reiau căutările zborului MH370, dispărut acum mai bine de 10 ani

Sultanul miliardar Ibrahim Iskandar este noul rege, prin rotație, al Malaeziei. El face acte de caritate și are un Harley-Davidson

Malaezia vrea să ofere urangutani țărilor care importă ulei de palmier. Ecologiștii numesc planul „obscen”

Momentul în care două elicoptere militare ale marinei malaeziene s-au ciocnit în aer. Zece oameni au murit

Partenerii noștri