Live

Ce înseamnă alianța China-Rusia pentru Vest. Vizita lui Putin la Beijing, încă un semn al unui nou Război Rece în evoluție (Politico)

Data publicării:
Vladimir Putin, în vizită oficială la Beijing. Foto: Profimedia Images

De-a lungul anilor, Beijingul și Moscova au creat pas cu pas ceea ce pare acum a fi un front global antiamerican și antiliberal, mânat de dorința lor de a revizui nu doar statutul Ucrainei și al Taiwanului, ci și ordinea mondială actuală. Rusia ar putea astfel continua să primească ajutor considerabil — și posibil chiar mai mare — din partea Chinei, care ar putea menține economia sa pe linia de plutire și războiul împotriva Ucrainei în desfășurare mulți ani de acum înainte, este concluzia la care au ajuns Hugo von Essen și Andreas Umland, analiști la Stockholm Centre for Eastern European Studies (SCEEUS) al Swedish Institute of International Affairs, care publică o analiză pe site-ul Politico.

Desigur, interesele Beijingului diferă în mai multe privințe de cele ale Moscovei. Un sprijin mai mare din partea Chinei pentru Rusia este riscant pentru economia sa deja predispusă la crize, în cazul în care Vestul extinde sancțiunile împotriva băncilor și companiilor sale. Și pentru prima dată de la mijlocul anului 2022, în martie și aprilie acestui an, exporturile chineze către Rusia au scăzut comparativ cu aceleași luni din anul anterior, reflectând o prudență crescândă – precum și problemele de plată cu care se confruntă importatorii ruși din cauza presiunii crescânde din partea SUA.

Să fim sceptici

Cu toate acestea, ar trebui să fim sceptici în privința retoricii oficiale pacifiste a Beijingului, sunt de părere cei doi analiști. Sprijinul sistematic pe termen lung al Chinei pentru Rusia indică un interes în menținerea confruntării – și obținerea avantajelor economice și geopolitice.

Până la urmă, războiul din Europa blochează resursele occidentale și distrage atenția Washingtonului de la activitățile Beijingului în alte părți ale lumii. Dependența Rusiei de China este deja mare și continuă să crească pe măsură ce companiile chineze înlocuiesc foștii parteneri comerciali și de investiții occidentali ai Rusiei.

De fapt, puterea relativă a Chinei față de Rusia crește cu fiecare lună de război. În timp ce producția în creștere de arme și muniții a industriei de armament rusești generează o creștere pseudo-economică, mascată de un declin economic real, economia Chinei – deși și ea afectată de dificultăți – continuă să crească. China poate, de asemenea, să importe materii prime rusești la preț redus, inundând în același timp țara cu bunuri de consum.

În plus, Moscova a permis treptat transferul mai multor tehnologii militare de ultimă generație către China. Deși nu este un stat vasal în întregime, Rusia nu are de ales decât să îndeplinească cerințele în creștere ale Beijingului – fie că este vorba de reduceri la prețurile energiei, prezența chineză în Asia Centrală sau sprijin pentru ambițiile hegemonice ale Chinei în Asia de Sud și de Est.

Cum se raportează China la războiul din Ucraina

Între timp, Beijingul dorește ca Moscova să nu câștige și nici să piardă complet în Ucraina. O victorie rusă cu sprijin chinezesc ar întări Moscova, dar ar înstrăina profund Vestul de Beijing.

O înfrângere rusă ar destabiliza regimul lui Putin și ar putea declanșa transformarea sau chiar distrugerea sa politică.

Acest lucru, la rândul său, ar putea duce la reducerea accesului la energie ieftină, piețele rusești, Arctica și secretele tehnologice militare pentru China, precum și pierderea partenerului său principal în rivalitatea strategică pe termen lung cu SUA.

Având în vedere astfel de interese, nu ar trebui să luăm în serios apelurile Chinei pentru pace. De peste un deceniu, Beijingul a încălcat în mod evident obligațiile sale în cadrul Tratatului de Neproliferare (NPT) prin sprijinirea Rusiei. În mare parte uitat, China a proclamat respectul pentru suveranitatea și granițele Ucrainei atât în 1994, odată cu aderarea Ucrainei la NPT, cât și în 2013, ca parte a Tratatului de Prietenie Sino-Ucrainean complet ratificat. Din 2014, însă, falsa neutralitate a Beijingului — și asistența sa economică pentru Moscova — au fost esențiale pentru revizuirea radicală a granițelor de stat în Europa de către Rusia.

Sprijin retoric pentru narațiunile apologetice ale Moscovei

Mai grav, pe măsură ce războiul genocidar al Rusiei împotriva Ucrainei continuă, Beijingul a oferit mai mult sprijin retoric pentru narațiunile apologetice ale Moscovei. Acestea includ, de exemplu, așa-numitele „îngrijorări legitime de securitate” ale Moscovei, precum și (re)interpretarea intenționată de către Kremlin a conceptului de „securitate indivizibilă” ca parte centrală a propriei politici externe, acuzând Vestul pentru atât războiul din Ucraina, cât și tensiunile din regiunea indo-pacifică.

Este remarcabil cât de departe a mers Beijingul pentru a sprijini Moscova, în ciuda repercusiunilor negative pentru relațiile sale cu Vestul și a posibilelor consecințe economice. China se confruntă acum cu un risc tot mai mare de război comercial cu SUA.

Volatilitatea în afacerile interne și externe a regimurilor autocratice

Astăzi, Beijingul și Moscova proiectează imaginea unei coaliții unite, formidabile și stabile antidemocratice, antiamericane, care include și state rebele notorii precum Iranul, Coreea de Nord sau Siria. Cu toate acestea, potențialul pentru fisuri în această alianță informală este, de asemenea, evident. De exemplu, legăturile tot mai strânse ale Rusiei cu o Coree de Nord îndrăzneață ar putea duce la o relație tensionată, deoarece Beijingul a avut de mult timp dificultăți în a controla Coreea de Nord.

Nu în ultimul rând, așa cum subliniază Matthew Kroenig în cartea sa „The Return of Great Power Rivalry,” nu trebuie uitat că regimurile autocratice suferă de volatilitate în afacerile lor externe și interne.

Istoria mondială arată că sistemele politice deschise, cu stat de drept și pluralism, sunt mai eficiente pe plan intern și în gestionarea conflictelor internaționale cu inamicii și tensiunilor cu aliații străini.

În acest context, este important ca Vestul să-și mențină hotărârea și unitatea. În termeni concreți, aceasta înseamnă să ofere Ucrainei tot sprijinul de care are nevoie — astăzi. O victorie ucraineană pe câmpul de luptă, obținută prin sprijin occidental, și restabilirea teritoriului țării vor fi cel mai bun mod de a ține sub control revizionismul Rusiei și Chinei, notează cei doi autori ai analizei publicate de Politico.

Editor : Marina Constantinoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Peste 30 de delfini au murit din cauza deversării de petrol din Marea Neagră, în apropierea sudului Rusiei, spun experții

Ce spun social-democraţii germani despre o întâlnire între Scholz și Putin înainte de alegeri

Ucraina a atacat Rusia cu zeci de drone. Patru aeroporturi blocate, explozii la un port la Marea Baltică

Cum a ajuns o femeie din China în topul celor mai influente femei, după ce a decis să-și părăsească soțul abuziv și să plece în lume

Partenerii noștri