Live

Cazul jurnalistului asasinat. Saudiții nu se pot pune de acord asupra modului în care a murit Khashoggi

Data publicării:
Jurnalistul Jamal Khashoggi, suprins pe o cameră de supraveghere în momentul în care intră în consulatul Arabiei Saudite din Istanbul.

Arabia Saudită a recunoscut vineri că jurnalistul saudit dispărut în consulatul Arabiei Saudite din Istanbul, Jamal Khashoggi, a fost ucis. Încă de la dispariția jurnalistului, pe 2 octombrie, saudiții au oferit informații care se bat cap în cap în legătură cu soarta lui Khashoggi.

Citește și: Surse Sky News: Trupul jurnalistului dispărut Jamal Khashoggi ar fi fost dizolvat în acid

Ministrul saudit de Externe, Adel al-Jubeir, a declarat, la Fox News, că moartea lui Jamal Khashoggi a fost „o greșeală monumentală” și a negat că prințul Mohammed bin Salman a fost cel care a ordonat asasinarea jurnalistului, relatează BBC News

Sub presiunea de a explica ce s-a întâmplat cu jurnalistul, Arabia Saudită a oferit informații contradictorii. Inițial, saudiții au susținut că Jamal Khashoggi a părăsit teafăr consulatul și a acuzat oficialii turci că mint.

Însă vineri, Arabia Saudită și-a schimbat povestea și a recunoscut că jurnalistul este mort, adăugând că acesta a fost ucis accidental, „într-o bătaie cu pumnii”. Alt oficial saudit a afirmat că jurnalistul ar fi fost sufocat. 

Citește și: Cazul Khashoggi. De ce regele Arabiei Saudite a decis să se implice personal în gestionarea crizei

Oficialii turci spun însă că Jamal Khashoggi, un critic al guvernului saudit, a fost ucis de o echipă de agenți ai Arabiei Saudite în interiorul consulatului și susțin că au dovezi în acest sens, inclusiv înregistrări audio și video.

„Suntem hotărâți să aflăm adevărul. Și suntem hotărâți să îi pedepsim pe cei responsabili pentru această crimă. Cei care au făcut asta au făcut-o în afara atribuțiilor și autorității lor. Evident, s-a comis o greșeală monumentală și greșeala mai mare a fost aceea de a ascunde ce s-a întâmplat”, a spus ministrul saudit de Externe.

Citește și: De ce nu vrea Erdogan să facă publică înregistrarea cu momentul presupusei asasinări a jurnalistului saudit

El a mai adăugat că nu știe ce s-a întâmplat cu trupul jurnalistului ucis și nici unde se află cadavrul, insistând că asasinatul nu a fost comandat de prințul Mohammed bin Salman. 

„Nici măcar liderul serviciilor de informații nu știe. A fost o operațiune comisă mișelește”, a spus ministrul saudit.

Citește și: Cine se va ocupa de dosarul asasinării lui Jamal Khashoggi

Timp de 18 zile, Arabia Saudită a susținut că Jamal Khashoggi a ieșit viu din consulat, însă nu a putut furniza imagini care să-l arate pe jurnalist plecând. Informații că saudiții pregătesc un raport în care să recunoască moartea jurnalistului au apărut încă de săptămâna trecută.

Procurorul general saudit a declarat că 18 persoane au fost arestate în legătură cu asasinatul, iar două persoane apropiate prințului moștenitor au fost concediate.

Într-un interviu acordat Washington Post, sâmbătă, președintele american Donald Trump a declarat că explicațiile Arabiei Saudite sunt pline de „minciuni” și „înșelătorii”, după ce declarase inițial că povestea spusă de saudiți este credibilă.

Marea Britanie, Franța și Germania au emis un comunicat de presă comun în care au condamnat asasinatul și au cerut o explicație detaliată asupra a ce s-a întâmplat, iar președintele turc Erdogan a anunțat că va dezvălui „adevărul gol-goluț” în discursul său din Parlament, marți. 

Între timp, nu se știe ce s-a întâmplat cu trupul lui Jamal Khashoggi. Anchetatorii turci caută cadavrul într-o pădure de lângă Istanbul, unde cred că este posibil să fi fost transportat.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”România părea că e Andorra”. A văzut tragerea la sorți din Liga Națiunilor și nu s-a abținut: ”Acolo îi e locul”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Stațiunea de lux Sindalah, parte a megalopolisului saudit Neom, a fost inaugurată la Marea Roșie. Cum arată

Aliații arabi ai Washingtonului colaborează cu Iranul pe măsură ce eforturile SUA de a stopa violențele din Orientul Mijlociu eșuează

Giga-proiectul Neom utilizează 20% din tot oțelul din lume. Cum va arăta orașul futurist care e construit cu orice preț

Arabia Saudită se apără în fața acuzațiilor privind uciderea lui Jamal Khashoggi. Riad: Persoanele responsabile sunt încă în viață

Partenerii noștri