Live

„Carne pentru vegani”: Un restaurant din Israel servește pui artificial „delicios”, făcut în laborator

Data publicării:
Om de știință studiază o mostră de carne produsă artificial, în laborator. Imagine cu caracter ilustrativ. Foto: Profimedia Images

Un restaurant din apropiere de Tel Aviv serveşte carne de pui obţinută în laborator, prezentată drept un produs ecologic ce poate răspunde cererii tot mai mari de alimente din partea unei populaţii în creştere. Restaurantul, numit „The Chicken” („Puiul'”) serveşte burgeri într-un cadru inedit în care oaspeţii pot să vadă prin ferestre laboratorul în care tehnicienii lucrează în spatele unor cuve mari din inox, informează AFP.

În laborator, celulele extrase din ouă de pui fertilizate sunt cultivate în bioreactoare şi hrănite cu lichide de origine vegetală bogate în proteine, grăsimi, zahăr, minerale şi vitamine. Datorită acestor lichide nutritive, celulele se dezvoltă la fel ca în corpul animalului şi devin ţesut muscular şi grăsime. La sfârşitul procesului, lichidul este îndepărtat din reactorul din care este colectată carnea artificială. Rezultatul: ajunge în farfurie.

„A fost delicios”, a declarat o clientă a restaurantului, care a făcut rezervare cu câteva luni înainte. „Dacă nu ştiam, aş fi crezut că este un burger de pui ca oricare altul”.

Prima țară care a aprobat comercializarea cărnii crescute în laborator, realizată din proteine pe bază de plante este Singapore, unde în luna decembrie 2020 a fost servită în premieră carne de pui artificială la un restaurant.

Prima friptură „in vitro”, concepută din celule stem de vacă de un om de ştiinţă olandez de la Universitatea Maastricht, Mark Post, a fost prezentată în 2013. De atunci, au fost create mai multe întreprinderi în acest sector.

Pot veganii consuma pui in vitro? E carnea artificială „cușer”?

Israelianul Ido Savir, om de ştiinţă vegan, consideră că se află în „prima linie a unei revoluţii alimentare” ce urmăreşte să producă hrană, limitând în acelaşi timp impactul asupra mediului.

Carnea in vitro este o modalitate prin care s-ar putea „creşte securitatea alimentară în întreaga lume, printr-un proces durabil, prietenos cu animalele şi eficient”, a a spus el.

Producţia mondială de carne se preconizează că va creşte cu 15% până în 2027, a indicat în 2018 FAO, agenţia ONU pentru alimentaţie şi agricultură.

Annabelle Silver, o altă clientă a restaurantului din Tel Aviv, care nu mai mâncase produse din carne de câţiva ani, a declarat că „este incredibil” să ai carne în farfurie fără să te simţi vinovat pentru bunăstarea animalelor. „Unul dintre motivele pentru care am devenit vegetariană este acela că (industria cărnii) nu este etică, nu este sustenabilă”, a explicat ea.

Însă puiul in vitro este carne? Vegetarienii nu sunt singurii care îşi pun această întrebare în Israel, unde mulţi localnici respectă regulile cuşer, codul alimentar al iudaismului.

Rabinul Eliezer Simcha Weisz, membru al Marele Rabinat al Israelului, consideră că obţinerea cărnii care respectă mediul şi animalele ar putea rezolva unele „probleme din lume” şi că puiul de laborator ar putea fi etichetat în curând cuşer.

Pentru activista vegană Tal Gilboa, carnea cultivată în laborator trebuie să fie mai presus de toate un prim-pas către vegetarianism. „Populaţia lumii creşte cu o viteză nebună'', iar singura modalitate de a răspunde la aceasta va fi prin tehnologie”, a declarat ea.

Editor : M.L.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Cum a reacționat românul trecut pe la Inter și Milan când a aflat cu ce se ocupă soția lui: ”Nu este nimic greșit”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Netanyahu a aprobat trimiterea negociatorilor în Qatar pentru reluarea discuțiilor privind acordul din Gaza

Netanyahu a fost externat din spital. Care este starea de sănătate a premierului israelian

Israelul ameninţă că îşi va intensifica loviturile în Gaza dacă Hamas continuă să lanseze rachete

Populaţia din Fâșia Gaza a scăzut cu 6% de la începutul războiului

Partenerii noștri