Live

Căpușa care declanșează alergie la carne pune în pericol viața tot mai multor americani. Apar noi date despre creșterea cazurilor

Data actualizării: Data publicării:
Amblyomma americanum, cunoscută și sub denumirile de căpușa cu stea singuratică, căpușa de apă de nord-est sau căpușa de curcan, este un tip de căpușă originară în mare parte din estul Statelor Unite și Mexic. Sursa foto: Profimedia Images

Rata americanilor care dezvoltă o alergie rară la carne, de la mușcăturile de căpușe, este în creștere, spun cercetătorii, și este posibil să fi afectat deja până la 450.000 de oameni. Noile date publicate de Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), joi, arată o creștere abruptă a cazurilor de sindrom alfa-gal, informează BBC.

Alergia declanșează o reacție, care poate chiar pune viața în pericol, la mai multe tipuri de carne sau produse de origine animală.

Oamenii de știință din SUA au urmărit alfa-gal până când l-au detectat la saliva căpușei cu stea singuratică. Amblyomma americanum, cunoscută și sub denumirile de căpușa cu stea singuratică, căpușa de apă de nord-est sau căpușa de curcan, este un tip de căpușă originară în mare parte din estul Statelor Unite și Mexic, care mușcă fără durere și de obicei trece neobservată, rămânând atașată de gazda sa timp de șapte zile până când se umple cu sânge.

Căpușa este identificată prin pata albă de pe spate și se găsește mai ales în părțile de sud și de est ale SUA. Dar experții avertizează că gama lor se extinde din cauza schimbărilor climatice.

Mușcăturile insectei pot îmbolnăvi o persoană atunci când aceasta consumă anumite tipuri de carne și produse de origine animală făcute din mamifere.

Lista alimentelor periculoase pentru persoanele care suferă de sindromul alfa-gal include carnea de porc, vită, iepure, miel, căprioară, gelatină, lapte, unele produse lactate și anumite produse farmaceutice.

Simptomele sindromului, puțin înțeles, includ crampe de stomac, diaree, urticarie și dificultăți de respirație, care ar putea declanșa anafilaxie fatală.

Din cauza faptului că organismul digeră carnea mai greu, poate fi foarte dificil să depistezi simptomele.

Peste 110.000 de cazuri au fost detectate din 2010, spune CDC. Dar din 2017 până în 2021, numărul cazurilor a crescut cu aproximativ 15.000 pe an. Și pentru că este un sindrom dificil de diagnosticat, CDC spune că până la 450.000 de americani în total ar fi putut dezvolta alergii la carne din cauza alfa-gal.

Un sondaj efectuat pe 1.500 de medici și lucrători din domeniul sănătății de anul trecut a constatat că 42% dintre aceștia nu auziseră niciodată de alfa-gal.

În sondajul, care a fost publicat și de CDC joi, aproximativ o treime din grup au spus că „nu sunt prea încrezători” în capacitatea lor de a identifica boala. Doar 5% au spus că sunt „foarte încrezători” în capacitatea lor.

Această statistică nu este una care să creeze panică. Sindromul a fost descoperit abia în anul 2008, din întâmplare, după ce cercetătorii americani au găsit rezultate neașteptate în timp ce testau un medicament folosit pentru a trata cancerul.

Ixodes holocyclus - alias căpușa paralizantă - a provocat, de asemenea, alergii similare la carne în regiunea Sydney din Australia.

Experții îi avertizează pe oameni să se acopere în aer liber și să-și verifice în mod regulat corpul pentru mușcături de căpușe. Înțepăturile de căpușe pot provoca mai multe boli periculoase - cum ar fi boala Lyme - și sunt frecvente în lunile mai calde.

Editor : M.I.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Cum a reacționat românul trecut pe la Inter și Milan când a aflat cu ce se ocupă soția lui: ”Nu este nimic greșit”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Generalii lui Putin acuză SUA că au înmulțit căpușe în Ucraina ca să-i infecteze pe ruși cu borelioză

14% din populația lumii a avut boala Lyme, transmisă de căpușe. Cele mai multe îmbolnăviri sunt în Europa Centrală

Virgil Musta explică modul în care poate fi extrasă o căpușă acasă, și de ce totuși trebuie mers la medic: Boala poate fi evitată

Val de bucureșteni mușcați de căpușe. Recomandările medicilor

Partenerii noștri