Live

Capitala Indiei s-a transformat într-o "cameră de gazare". Poluarea a ajuns atât de toxică încât oficialii au declarat stare de urgență

Data publicării:
Foto: Allison Joyce/Getty Images

Peste cinci milioane de măști au fost distribuite în școlile din capitala Indiei, Delhi, după ce poluarea în aer a ajuns atat de toxică încât oficialii orașului au fost nevoiți să declare starea de urgență, informează BBC.

O decizie a Curții Supreme a impus numeroase restricții în oraș și în alte două state învecinate, pe măsură de calitatea aerului s-a deteriorat puternic. Toate lucrările pe șantiere au fost oprite timp de o săptămână, artificiile au fost interzise, iar școlile din oraș au fost închise timp de o săptămână.

Arvind Kejriwal, ministrul șef din Delhi, a spus că orașul a devenit "o cameră de gazare".

Măștile au fost distribuite elevilor și părinților, iar Kejriwal le-a cerut oamenilor să le folosească cât mai mult.

Nivelul de particule microscopice (PM2.5) - un tip de poluare care implică particule fine cu diametrul mai mic de 2,5 microni (0.0025mm), care sunt inhalate în plămâni, a atins 533 de micrograme per metru cubic în Delhi. Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca nivelul de particule PM2.5 să nu fie mai mare de 25 de micrograme pe metrul cubic în 24 de ore.

Pe măsură ce un smog alb a început să acopere orașul, locuitorii din Delhi au postat fotografii pe Twitter. Mulți sunt supărați că situația nu se schimbă de ani de zile.

 

 

Unul dintre principalele motive pentru care calitatea aerului din Delhi se deteriorează de la an la an în noiembrie și decembrie este acela că fermierii din statele învecinate Punjab și Haryana își ard câmpurile pentru a curăța terenurile. La degradare contribuie și artificiile lansate la festivalul Hindu din Diwali, precum și șantierele, fabricile și emisiile autovehiculelor.

 

 

Totuși, cea mai mare problemă este provocată de fermierii care ard aproximativ 23 de milioane de tone de resturi ale recoltelor, întinse pe 80.000 de kilometri pătrați.

Fumul rezultat este un amestec periculos de particule de materie, dioxid de carbon, dioxid de azot și dioxid de sulf.

 

 

Folosind imagini din satelit, cercetătorii de la Universitatea Hardvard estimează că aproape jumătate din poluarea din Delhi între anii 2012 și 2016 a fost produsă de arderea câmpurilor.

Focurile sunt atât de răspândite încât apar și pe imaginile din satelit realizate de NASA.

Ce sunt particulele PM 2.5 și PM10?

Particulele de materie 2.5 sau PM 2.5 resprezintă un tip de poluare cu particule al căror diametru este mai mic de 2,5 microni (0,0025 mm).

Un al doilea tip este PM10 - particule al căror diametru este sub 10 microni (praf, polen, mucegai).

Spre comparație, un fir de păr are un diametru de 50-70 de microni, iar un grănute de nisip are 90 microni.

Editor web: Vlad Mironescu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Adrian Mutu a spus cum a cunoscut-o pe cea de-a treia sa soție! ”E o chestie intimă”. Ce a făcut a doua oară când a văzut-o

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Orașul care a depășit recordul istoric de poluare: de peste 80 de ori faţă de nivelul acceptabil stabilit de OMS

Primii pomi plantați pe viitoarea centură verde a Capitalei. Un ONG a depus un amendament ca centurile verzi să fie obligatorii

Poluare extrem de toxică la New Delhi. Capitala Indiei a devenit un oraș irespirabil din cauza Festivalului Luminilor

Familia unui copil care a murit în 2013 din cauza unei boli asociate cu poluarea va primi despăgubiri de la Guvernul britanic

Partenerii noștri