Live

Analiză Business Club: Care este miza surprinzătoarei propuneri lansate de Vladimir Putin către Casa Albă

Data actualizării: Data publicării:
Președintele rus Vladimir Putin. Foto: Kremlin.ru

Putin vine cu un plan de neagresiune tehnologică cu America. E o propunere lansată către Casa Albă, chiar surprinzătoare. El a cerut Statelor Unite garanţii reciproce că nu vor exista amestecuri în procesul electoral de ambele părți şi o cooperare în sectorul tehnologiei pentru a ajunge la pact mondial de neagresiune.

La un alt nivel, ar fi asemănător cu pactul de neagresiune pe mare și în aer încheiat între cele două puteri în 1972.

Putin chiar a plusat cu o invitație de colaborare între serviciile de informații pe teme de securitate internațională.

Rusia a fost acuzată în mod repetat că foloseşte hackeri, centre de trolli sau fabrică ştiri false pe care le viralizează pentru a influenţa procesele electorale în unele ţări occidentale ori pentru a ataca instituţii ale acestora, acuzaţia cea mai evidenţiată fiind că l-ar fi susţinut prin astfel de practici pe Donald Trump la scrutinul prezidenţial din 2016.

Acum două săptămâni, Microsoft raporta că hackeri cu legături în China, Rusia și Iran au încercat să spargă computerele stuff-ului de campanie al lui Joe Biden.

O astfel de propunere pentru un armistițiu venită tocmai din Rusia este surprinzătoare și dă naștere la speculații. Apare întrebarea de ce face Putin acest pas. Să fie o pistă falsă, menită să ducă la scăderea vigilenței care să permită Rusiei să acționeze mai ușor? Sau dimpotrivă, cere un armistițiu într-un război care se duce în ambele sensuri?

Și în această situație, gândul se duce către ceea ce s-a întâmplat în Belarus, adică pe peluza Rusiei. Poate fi o încercare de normalizare a relațiilor într-un context economic dificil al unei țări care este suspusă unor sancțiuni internaționale. Experții vorbesc insistent de formarea unor noi blocuri, China de o parte și lumea occidentală de celalată parte. Iar unul dintre cele mai interesante aspecte ale repoziționării va fi, după cum subliniază analiștii, alegerea Rusiei, în condițiile în care de partea chineză a baricadei va fi sigur în rol secund și tratată ca atare. Timpul va dezvălui motivele.

Editor : Monica Bonea

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Negocieri secrete între noii lideri ai Siriei și Kremlin. Ce vor rebelii sirieni de la Putin ca Rusia să își păstreze bazele militare

De ce Bashar al-Assad nu este în siguranță la Moscova, chiar dacă Rusia a fost principalul său aliat

Zelenski ironizează încercările de mediere ale lui Orban: „Cu ce ar putea pune presiune pe Putin? Cu un zâmbet?”

Duma de stat de la Moscova a votat scoaterea talibanilor de pe lista organizațiilor interzise. Putin vrea să coopereze cu Afganistanul

Partenerii noștri