Live

Bilanțul tragic al cutremurului din Indonezia a ajuns la 1.558 de morți. Peste 1.000 de persoane presupus dispărute

Data publicării:
Foto: Guliver / GettyImages

Peste 1.000 de locuitori din cartierul Balaroa din Palu, capitala provinciei indoneziene Sulawesi, s-ar putea număra printre persoanele dispărute după ce casele lor au fost înghiţite de pământ în urma cutremurului devastator produs în urmă cu o săptămână, a indicat vineri un purtător de cuvânt al agenţiei care conduce operaţiunile de căutare şi salvare a victimelor, citat de DPA şi AFP.


La şapte zile de la catastrofa care a produs ravagii în regiunea Palu, un oraş cu 350.000 de locuitori, bilanţul victimelor continuă să crească. Purtătorul de cuvânt al agenţiei din Palu, Muhammad Thohir, a anunţat că bilanţul actual indică 1.558 de morşi în urma cutremurului cu magnitudinea 7,5, urmat de un tsunami mortal, scrie Agerpres.

Autorităţile se tem că multe victime au rămas prizoniere în vastul complex rezidenţial Balaroa unde clădirile au fost rase de pe faţa pământului după ce terenul pe care se aflau s-a lichefiat.

''Estimăm că peste o mie de locuinţe au fost îngropate, aşadar probabil mai sunt încă cel puţin o mie de dispăruţi'' în cartierul Balaroa, R Palu, a declarat Latif Yusuf, purtătorul de cuvânt al agenției. Chiar dacă ''există posibilitatea ca unii să fi reuşit să iasă ", a adăugat el.

Cel mai recent bilanţ anunţat de Agenţia pentru gestionarea dezastrelor indica 113 persoane dispărute şi alte 152 aflate sub dărâmături.

După zile de aşteptare, transporturile internaţionale au început să sosească în zona în care aproape 200.000 de persoane au nevoie urgentă de ajutor umanitar. Drumurile de acces şi aeroportul sunt grav avariate, ceea ce încetineşte acest proces.

Supravieţuitorii au jefuit magazinele pentru a face rost de alimente şi, după ce iniţial au tolerat situaţia, autorităţile au avertizat că acest fenomen trebuie să înceteze, precizând că poliţiştii vor face uz de armele din dotare în cazul persoanelor surprinse furând.

Iniţial, guvernul indonezian a refuzat ajutorul internaţional dând asigurări că armata sa va face faţă situaţiei. Însă, odată cu creşterea amplorii dezastrului, preşedintele Joko Widodo a acceptat fără echivoc susţinerea organizaţiilor internaţionale şi sprijinul guvernelor străine.

Guvernul indonezian a acceptat asistenţă din partea a 17 ţări, deşi 29 de state s-au oferit să trimită ajutoare, notează DPA. O aeronavă C-130 Hercules încărcată cu haine, aşternuturi, unelte, alimente şi alte accesorii a aterizat joi pe aeroportul din Balikpapan din Borneo. Proviziile urmează să fie livrate vineri în zonele afectate de cutremur, a declarat ambasadorul australian în Indonezia, Gary Quinlan.

Unsprezece state, printre care Statele Unite şi Marea Britanie, au trimis douăzeci de aeronave transportând ajutoare destinate zonelor afectate.

Organizaţia Naţiunilor Unite a anunţat acordarea unui sprijin în valoare de 15 milioane de dolari. Însă, având în vedere dificultăţile logistice şi reticenţa iniţială exprimată de autorităţile de la Jakarta, această asistenţă nu a ajuns încă la destinatari, precizează AFP.

Aeroportul din Palu, deschis doar aeronavelor militare în zilele care au urmat tsunamiului, a fost permis joi avioanelor de linie, însă în număr limitat, prioritate având lucrătoriii umanitari.

Indonezia este situată în Cercul de Foc al Pacificului, o regiune cunoscută pentru cutremurele şi erupţiile vulcanice frecvente.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

"A devenit oficial aliatul nostru împotriva României!" Anunțul făcut de presa din Kosovo, la două zile după decizia UEFA

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cutremure puternice în Cuba. După uragan și criza de electricitate, țara a fost zguduită de două seime, produse la interval de o oră

Indonezia, sub alertă de gradul IV: cel puțin 10 morți și sate îngropate în cenușă după erupția vulcanului Laki-laki

Povestea pilotului din Noua Zeelandă care a fost ținut captiv în junglă aproape 600 de zile, după ce a fost răpit din avion

Papa Francisc, aflat în Indonezia, avertizează împotriva extremismului religios: Denaturează credința prin „înșelăciune și violență”

Partenerii noștri