BBC a prognozat, din greșeală, rafale de vânt de peste 30.000 km/h în Marea Britanie. „Du-te acasă, aplicație meteo, ești beată!”
Britanicii s-au trezit joi dimineaţă cu veşti alarmante, după ce aplicaţia de meteorologie a grupului BBC, utilizată pe scară largă în această ţară, a prognozat în mod eronat vânturi de 150 de ori mai puternice decât cele dezvoltate de uraganul Milton, din cauza unei defecţiuni a datelor, informează Reuters, preluată de Agerpres.
În timp ce televiziunile de ştiri arătau cum uraganul Milton s-a năpustit asupra coastelor Floridei în Statele Unite, vânturile fără precedent prognozate de aplicaţia BBC Weather i-au determinat mulţi oameni să apeleze la reţelele de socializare pentru o explicaţie.
„Du-te acasă, aplicaţie meteo BBC, eşti beată! Este vorba despre 37 mile pe oră" (59,5 km/h), a scris un utilizator al reţelei de socializare X, care foloseşte numele de Larky McRory, alături de o captură de ecran a aplicaţiei ce arăta viteze ale vântului de 18.995 mile pe oră (30.569 kilometri pe oră).
Uraganul Milton a atins coastele Floridei joi dimineaţă cu forţa unui uragan de categoria 3, dezvoltând vânturi susţinute care au avut viteza de 195 km/h.
BBC Weather a încercat să dea asigurări publicului anunţând că, de fapt, nu trebuie să se pregătească pentru vânturi cu forţa unui uragan, precizând într-un mesaj distribuit pe reţeaua de socializare X că vremea de joi va fi cel mai probabil specifică pentru o zi obişnuită de toamnă, cu aer rece şi averse puternice.
„Nu vă faceţi griji, oameni buni, nu există niciun uragan care să se îndrepte astăzi spre Scoţia, iar Edinburgh nu va înregistra rafale de vânt cu viteza imposibilă de 17.246 mph (27.754 km/h)!” a anunţat filiala din Scoţia a BBC Weather, tot pe reţeaua de socializare X. „Există o eroare majoră în datele care sunt ingerate în aplicaţie”, au explicat meteorologii britanici.
Atunci când era accesată, aplicaţia afişa următorul mesaj: „Avem probleme cu datele noastre de prognoză. Lucrăm pentru a le rezolva”.
BBC Weather a observat că şi unele temperaturi au fost afişate eronat şi şi-a scuze faţă de utilizatori.
Defecţiunea i-a determinat pe unii dintre utilizatorii reţelelor de socializare să îşi amintească de un incident din anul 1987, când principalul prezentator meteo de atunci al televiziunii britanice BBC, Michael Fish, le-a transmis asigurări telespectatorilor că relatările despre un uragan în devenire nu erau corecte, cu doar câteva ore înainte ca vânturi cu forţa unui uragan să lovească Marea Britanie.
Editor : M.L.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News