Ashton Kutcher s-a luptat cu o boală rară care i-a distrus temporar vederea și auzul. „Sunt norocos să mai fiu în viață”
Ashton Kutcher a spus că se consideră „norocos să mai fie în viață” după experiența sa cu o boală rară care i-a afectat văzul, auzul și capacitatea de a se mișca, potrivit NBC News.
Kutcher a vorbit despre problemele sale cu vasculita, o afecțiune care provoacă inflamarea vaselor de sânge, într-un episod al serialului de televiziune „Running Wild with Bear Grylls: The Challenge”, difuzat de National Geographic.
Filmarea cu Ashton Kutcher, raportată inițial de „Access Hollywood”, îl arată pe actor discutând despre boala care l-a afectat. Grylls îl întreabă pe Kutcher cum își găsește puterea interioară, la care actorul răspunde: „Acum doi ani, am avut o formă ciudată și foarte rară de vasculită care mi-a distrus vederea, mi-a distrus auzul, mi-a distrus tot echilibrul.”
Kutcher i-a spus lui Grylls că i-a luat un an de zile să își revină. „Nu apreciezi cu adevărat ceva până nu îl mai ai, până când îți spui: 'Nu știu dacă voi mai putea vedea vreodată, nu știu dacă voi mai auzi vreodată, nu știu dacă voi mai putea merge vreodată'.”
Ce este vascultia, boala rară care l-a afectat pe Ashton Kutcher
Vasculita este o familie de boli rare care provoacă inflamarea vaselor de sânge. Există între 15 și 20 de forme de vasculită și sunt considerate boli autoimune, potrivit dr. Peter Merkel, șef în reumatologie la Școala de Medicină a Universității din Pennsylvania.
Simpotmele vasculitei includ febra, pierderea în greutate și dureri, potrivit Clinicii Mayo. Boala poate cauza simpotme mai severe, precum pierderea auzului, orbire, ulcere, afecțiuni ale pielii și probleme cu respirația.
Merkel spune că incapacitatea lui Kutcher de a se deplasa înseamnă, probabil, că a suferit leziuni neurologice, deși deteriorarea articulațiilor este de asemenea o posibilitate. Simptomele vasculitei durează de obicei câteva zile, dar alte forme persistă mai mult.
„După orice leziune neurologică refacerea durează luni de zile, din cauză că nervii trebuie să se repare”, procesul fiind unul lent, potrivit lui Merkel. „Din nefericire, unele leziuni s-ar putea să nu se mai vindece niciodată”.
Vasculita poate afecta pe oricine, iar cauzele sale nu sunt bine înțelese. Vârsta, folosirea drogurilor, istoria genetică și bolile imunitare pot fi factori de risc pentru anumite tipuri de vasculită.
Afecțiunea poate pune în pericol viața pacientului. Potrivit unor date prezentate în 2014, peste 7.800 de persoane au murit din cauza vasculitei din 1999 și până în 2010.
Grylls l-a lăudat pe Kutcher pentru forța de care a dat dovadă trecând prin această boală. „Sunt norocos să fiu în viață”, a răspuns Kutcher. „În momentul în care vezi obstacolele drept lucruri care au fost făcute pentru tine, pentru a-ți da ceea ce ai nevoie, atunci viața începe să fie distractivă, nu-i așa? Începi să plutești deasupra problemelor în loc să trăiești îngropat sub ele.”
Editor : Raul Nețoiu
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News