Armata e pregătită să intervină în Polonia, iar în Austria e zăpadă de 20 cm. Ciclonul Boris aduce vreme extremă în Europa
Patru provincii sudice din Polonia se numără printre zonele cu cel mai mare risc de inundații, iar la Praga au fost închise porțile de pe râul Vltava. În Austria a căzut deja zăpadă în strat de 20 cm. BBC scrie despre efectele ciclonului Boris care aduce vreme extremă în Europa și menționează și prăpădul făcut de inundații în România.
Ministrul de Interne Tomasz Siemoniak a declarat că locuitorii din orașele mici de lângă granița cu Cehia Morow și Glucholazy se confruntă cu o situație periculoasă. În Glucholazy, nivelul râului depășise cu doi metri nivelul de siguranță, iar locuitorii care locuiesc pe străzile din apropiere au fost evacuați.
„Situația arată foarte rău. Starea râului și prognozele despre starea lui sunt încă proaste”, a spus Siemoniak. „Avem o situație dificilă cu patru râuri, care poate provoca evacuari și pagube în mai multe orașe”, a adăugat el.
Începând de joi, ciclonul Boris a adus vânturi puternice și ploi torenţiale în zone din Polonia, Austria, Cehia, Ungaria, România și Slovacia.
Capitala Cehiei nu riscă, după inundațiile care au devastat orașul în urmă cu două decenii. Imaginile din 2002 cu stații de metrou inundate, rezidenți evacuați în canivele de cauciuc și elefanți care se înecă în Grădina Zoologică din Praga sunt încă vii în memoria locală.
Praga închide porțile de pe râul Vltava
Poarta Certovka face parte dintr-o rețea națională de apărare împotriva inundațiilor, despre care oficialii spun că a costat mai mult de 1 miliard de euro, pentru a preveni repetarea daunelor catastrofale din 1997 și 2002.
Praga speră să scape de cele mai grave inundații. Atenția se concentrează în acest weekend asupra părților centrale și de est ale țării, în special Moraviei de Nord, unde 50 de oameni și-au pierdut viața în 1997.
Munții Jeseniky ar putea avea precipitații de aproximativ 400 mm în următoarele trei zile, iar apa respectivă va curge apoi în cascadă pe râul Oder (Odra în cehă) și mai departe spre Polonia, trecând pe lângă o serie de orașe și sate pe drum.
Armata Poloniei este pregătită de intervenție
După ce a participat la un briefing al serviciilor de urgență din sud-vestul Poloniei, Donald Tusk a căutat să liniștească publicul spunând că prognozele „nu sunt prea alarmante” și că nu există niciun motiv să prezică ceva la o scară care ar putea provoca o amenințare în întreaga țară.
Armata Poloniei este în așteptare, a spus el, iar într-una dintre cele patru provincii sudice, Malopolska, au fost stocate două milioane de saci de nisip, în timp ce încă un milion erau disponibili în Silezia Inferioară, provincia din jurul Wroclaw.
„Dacă se poate aștepta ceva, și pentru asta vrem să fim pregătiți, sunt, desigur, inundații localizate sau așa-numitele inundații rapide”, a adăugat el.
Mii de locuitori au fost nevoiți să folosească scările blocurilor lor înalte din Wroclaw, deoarece ascensoarele au fost închise pe fondul temerilor de inundații, a informat presa locală.
Institutul Polonez de Meteorologie și Gospodărirea Apelor a extins ulterior cel mai înalt nivel de alertă din cele patru provincii sudice până la vărsarea râului Odra din Szczecin, unde se revarsă în Marea Baltică.
În Tirolul austriac a căzut deja zăpadă abundentă
Austria a cunoscut cel mai fierbinte august de când au început înregistrările, potrivit institutului federal Geosphere Austria. Acum sunt avertismente cu 10-20 cm strat de zăpadă în multe regiuni. În unele locuri, este posibil să fie cu mult peste 20 cm, mai ales în munții din Austria Superioară și Inferioară și în nordul Stiriei Superioare.
Centrul austriac de avertizare de furtuni UWZ spune că în unele zone, recordurile anterioare de precipitații pentru întreaga lună septembrie vor fi „depășite în doar câteva zile”.
Rețeaua feroviară OEBB a sfătuit toți pasagerii să amâne călătoriile neurgente. O parte a liniei de cale ferată Tauern între Bad Hofgastein și Böckstein din provincia Salzburg a fost închisă din cauza ninsorilor abundente.
Sunt posibile inundații și alunecări de teren, fiind așteptate vânturi puternice în Viena. De asemenea, sunt așteptate ploi abundente la granița cu landul german Bavaria.
BBC scrie despre prăpădul produs Ciclonul Boris în România
Patru persoane au murit în România din cauza inundațiilor cauzate de ploile torenţiale care au măturat Europa Centrală și de Est, au anunțat serviciile de urgență, notează BBC.
Cele patru persoane decedate au fost găsite în regiunea de sud-est a României, Galaţi, în timpul unei operaţiuni de căutare şi salvare, au confirmat serviciile de urgenţă pentru AFP.
„Zeci de oameni au fost salvați din casele lor în 19 zone ale țării”, au adăugat aceștia.
Editor : M.I.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News