Live

Aretha Franklin a murit la vârsta de 76 de ani. Superlativele unei cariere de șase decenii

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Shutterstock

Aretha Frankin, cunoscută ca „Regina Muzicii Soul” a murit la vârsta de 76 de ani, după o carieră care s-a întins pe parcursul a șase decenii. Franklin și-a început cariera muzicală în corul școlii, în copilărie, unde a cântat muzică gospel.

Cumplita veste a fost confirmată de reprezentantul artistei, Gwendolyn Quinn. Franklin era bolnavă de cancer pancreatic în stadiu avansat.

Una dintre cele mai cunoscute artiste soul din lume, Franklin a murit în locuința ei din Detroit, Michigan. În urmă cu puțin timp își amânase concertele din cauza bolii care se agravase.

Aretha Franklin își anunțase retragerea parțială din muzică la sfârșitul anului trecut. 

În utlimele zile se simţise tot mai rău.

Este punct final pentru o carieră care se întinde pe mai bine de 60 de ani şi pe care a început-o la 13 ani, cântând gospel în biserica tatălui său.

Aretha Franklin a câştigat 20 de premii Grammy, a fost prima femeie inclusă în Rock And Roll Hall of Fame, iar în 2010 s-a situat pe primul loc în topul 100 al celor mai mari cântăreţi din istorie realizat de prestigioasa publicaţie The Rolling Stone. Este şi artista cu cele mai multe hituri incluse în topurile muzicale, precum Billboard, cu 112 piese. Nu este de mirare că a fost invitată să cânte la inaugurarea a trei preşedinţi americani, iar în cele şase decenii de carieră, albumele sale s-au vândut în peste 75 de milioane de unităţi.

Născută în Memphis, la 25 martie 1942, Aretha Franklin a învăţat de la artiste ca Mahalia Jackson şi Clara Ward. A colaborat mai întâi cu casa de discuri Columbia, care nu a reuşit să îi încadreze vocea şi stilul. În 1966, s-a mutat la Atlantic Records, iar producătorul Jerry Wexler a reşit să o aducă în lumina reflectoarelor. În următorii doi ani, a devenit cunoscută în întreaga Americă şi în Europa.

„Lady Soul” - un simbol al mândriei persoanelor de culoare - a fost premiată de Martin Luther King, în timp ce imaginea sa a apărut pe coperta revistei Time. A lansat 41 de albume de studio, a colaborat cu nume precum James Brown, Dionne Warwick, Luther Vandross, Eurythmics şi Lauryn Hill.

În anii 1980, a apărut în comedia „The Blues Brothers”, a intrat în topuri cu „Who's Zooming Who?” şi a lansat un duet cu George Michael, „I Knew You Were Waiting (For Me)”. În urmă cu doi ani, a interpretat melodia „(You Make Me Feel Like) A Natural Woman” la ceremonia Kennedy Center Honours, organizată de Barack Obama, preşedinte al Statelor Unite.

Coverul piesei „Respect” a lui Otis Redding a devenit, în interpretarea ei, un imn feminist care a transformat-o într-un simbol al mişcărilor pentru drepturile civile şi ale femeilor. În 1987, ea a devenit prima femeie care a fost inclusă în Rock and Roll Hall of Fame.  În 2015, a primit Presidential Medal of Freedom.

Artişti din lumea întreagă, fostul preşedinte american Bill Clinton şi fosta senatoare Hillary Clinton i-au adus omagiu Arethei Franklin prin mesaje emoţionante. Elton John, Diana Ross, Annie Lennox, Paul McCartney, Lenny Kravitz, Hugh Jackman și-au transmis prin intermediul reţelelor de socializare recunoştinţa pentru moştenirea lăsată de artistă.

Și preşedintele american Donald Trump i-a adus joi un omagiu legendei americane a muzii soul Aretha Franklin, salutând, într-un mesaj pe Twitter, vocea cântăreţei pe care o consideră o „binecuvântare minunată de la Dumnezeu”.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Avertisment dur: România se află primul loc în UE la decese din cauze tratabile. Care sunt bolile cu cea mai mare mortalitate

Rezistența la medicamente antimicrobiene, inclusiv antibiotice, ucide 1,3 milioane de oameni în fiecare an

Încă doi români au fost identificați printre decedații din Spania, în urma inundațiilor catastrofale

Aproape 38.000 de decese cauzate de schimbările climatice, înregistrate în Europa în vara anului 2022. Care este situația din România

Partenerii noștri