Americanii încearcă să construiască racheta cu mitralieră. La ce le-ar folosi o astfel de armă
Ideea montării unei mitraliere pe corpul unei rachete reprezintă, oricât de ciudat ar suna, unul dintre cele mai recente proiecte aflate în atenția Agenției pentru Proiecte de Cercetare Avansată în Domeniul Apărării (DARPA) a Statelor Unite, informează publicația americană Popular Mechanics.
Proiectul DARPA vizează crearea unui nou model de rachetă, cu numele de cod „Gunslinger”, destinată atât luptei aeriene, cât și lovirii țintelor terestre. Racheta ar urma să aibă o armă (tun ori mitralieră), care ar fi folosită la angajarea țintelor terestre sau aeriene.
Noua armă, capabilă să fie lansată de un avion, este parte a strategiei armatei americane de a folosi cât mai puțini oameni și cât mai mulți „roboți” (sau drone) în prima linie a războaielor viitorului.
Astfel, în viziunea strategilor americani, Gunslinger ar trebui să țină „ocupate” avioanele inamice, pe care avioanele americane ar urma să le atace apoi cu rachete lansate dincolo de limita razei vizuale (rachete BVR - „beyond visual range”).
Cum ar schimba „racheta cu mitralieră” câmpul de luptă al războiul modern
În mod normal, rachetele lansate de avioanele militare sunt fie de tipul „aer-aer” (pentru doborârea avioanelor), fie „aer-sol” (distrugerea țintelor la sol). Gunslinger ar fi astfel capabil să îndeplinească ambele misiuni: o singură rachetă ar putea doborî, teoretic, două avioane inamice, sau ar putea survola de mai multe ori o zonă și să „mitralieze” diverse ținte terestre.
În plus, în condițiile războiului modern, devine tot mai dificil pentru un avion să îndeplinească misiuni aer-sol într-o zonă aflată sub protecția sistemelor antiaeriene. Gunslinger ar putea fi folosit la atacarea unor astfel de ținte, fără a risca viața unui pilot și pierderea unui avion de 100 de milioane de dolari.
Dacă o rachetă Gunslinger e doborâtă, atunci, spun americanii, aceștia vor pierde o rachetă, în vreme ce inamicul va pierde două (practic, rachetele antiaeriene lansate să doboare Gunslinger-ul). Am avea, iată, o armă extrem de „economică”.
În cazul luptelor aeriene, Gunslinger i-ar pune (teoretic) pe piloții inamici în fața unei dileme: care e prioritatea? Racheta cu mitralieră (care vine spre noi) sau snopul de rachete BVR lansat de avioanele americane (și care vin, și ele, tot spre noi)?
Conform publicației de specialitate Jane's, DARPA a solicitat o finanțare de 13,7 milioane de dolari pentru „dezvoltarea conceptului”, după cum se precizează într-un document al Departamentului Apărării al SUA referitor la estimările bugetare pentru anul 2021.
Editor web: M.L.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News