Live

Am fost manipulați. Adevărul din spatele acestei imagini, devenită simbol al crizei imigranților din SUA

Data publicării:
Foto: Guliver/GettyImages

Fetița de 2 ani privește în sus spre cei doi adulți din fața ei, cu lacrimi în ochi. Șuvițele ondulate i se lipesc de față, iar gura îi este deschisă într-un plânset care exprimă teroare.

Împreună cu mama ei, fetița a traversat pe plută Rio Grande - râul-graniță, care desparte Mexicul de SUA - săptămâna trecută. Imediat au fost oprite de vameșii americani din Texas.

Agenții americani i-au percheziționat pe adulți înainte să fie urcați în dubițe și transportați spre centre pentru imigranți. Mama micuței a trecut și ea prin acest proces de percheziție, alături de toți adulții care trecuseră granița cu ea pe aceeași plută.

Femeia, care își ținea copila în brațe, a lăsat-o jos pentru a coopera cu autoritățile americane. Acesta a fost momentul în care fotograful Getty John Moore, câștigător de premiu Pulitzer, a făcut poza devenită simbol a crizei copiilor-imigranți despărțiți de părinți. Doar că, așa  cum a dezvăluit fotograful, cele două nu au fost despărțite de vameșii americani.

„Printre ultimele persoane care au urcat în autobuz au fost această mamă și copilul ei, împreună. Iar când au trecut prin percheziția corporală, mamei, care a fost pusă și să se sprijine de o mașină, i-au cerut să pună jos copilul. În acel moment, copila a început să plângă. Nu este neobișnuit ca cei mici să aibă anxietate legată de despărțirea de părinți, iar asta se întâmplă în orice situație. Însă cred că acest context actual dă o altă  dimensiune acestui tip de anxietate”, i-a povestit Moore Anei Cabrera de la CNN.

Imaginea a fost folosită inclusiv de prestigioasa revistă TIME. Pe coperta ultimei ediții, președintele american Donald Trump, privește în jos spre fetița care plânge, cu un zâmbet de indiferență, cruzime și nepăsare pe chip. Bineînțeles, este vorba despre două imagini alăturate în Photoshop, o metaforă care exprimă dureros și în detaliu  politica de „toleranță zero” a conducătorului SUA. Politică ce a dus la separarea a mii de copii de părinții lor. Însă nu și a micuței din imagine, ajunsă pe teritoriu american din Honduras, care a rămas alături de mama ei.

Potrivit Departamentului de Securitate Statală a SUA, aproape 2.000 de copii-imigrant au fost separați de familii pe parcursul a șase săptămâni, în aprilie și mai. Asta după ce administrația Trump a spus că oricine trece granița în SUA va fi cercetat, chiar dacă cere azil politic sau ajunge în SUA însoțit de copii.

Moore a mărturisit că procesul de separare al copiilor de părinți se întâmplă departe de lentilele camerelor și nu a știut ce s-a întâmplat cu fetița și mama acesteia după ce au fost urcate în dubiță.

Însă un reprezentant al US Customs and Border Protection a declarat că cele două au rămas împreună.

Moore - fotograf care documentează de 10 ani problema imigranților ajunși ilegal în SUA - a apucat însă să vorbească puțin cu mama fetiței, care i-a mărturisit că părăsise Honduras în urmă cu o lună.

Fotograful a mărturisit că a făcut pozele în genunchi, copleșit de emoții. Mai văzuse astfel de scene și în trecut, dar acum el știa că părinții vor fi în curând separați de copiii lor și transportați spre centre de detenție diferite. În plus, mai povestește fotograful, aceste familii, care călătoreau spre SUA de săptămâni bune, nu aveau cum să fie la curent cu ultimele știri. Așă că, bănuiește Moore, imigranții cel mai probabil nu știau de noile reglementări din SUA și nici că urmează să fie despărțiți de copiii lor.

Moore a documentat în trecut subiecte ca epidemia de Ebola din Africa sau Primăvara Arabă.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Cum a reacționat românul trecut pe la Inter și Milan când a aflat cu ce se ocupă soția lui: ”Nu este nimic greșit”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Reacția lui Donald Trump după atacul din New Orleans: SUA sunt „bătaia de joc a lumii”

Filmul atacului din New Orleans. Ce făcea suspectul cu o zi înainte de masacru. FBI: „A fost sută la sută inspirat de ISIS”

Cum s-ar putea încheia războiul din Ucraina în 2025. Analiză BBC: Ce variante are Zelenski

Elon Musk atacă guvernul lui Keir Starmer și cere organizarea de noi alegeri în Regatul Unit

Partenerii noștri