Live

Am avut cel mai mare eșec din istoria IT? Elon Musk spune că da

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Elon Musk / Sursa foto: Profimedia Images

Acțiunile Crowdstrike, compania a cărei soluție de securitate a cauzat pana istorică a Microsoft Windows și a dus la haos în lumea întreagă,vineri, au scăzut cu aproape 15% la bursa Nasdaq din New York. Eroarea a șters aproximativ 12,5 miliarde de dolari din valoarea companiei de securitate cibernetică, relatează BBC. Elon Musk a descris pana cibernetică drept „cea mai mare eșec IT petrecut vreodată.”

Microsoft crede că 8,5 milioane de computere au fost afectate

ACTUALIZARE 22:00 Pana informatică mondială care a perturbat vineri aeroporturi, bănci şi multe alte servicii a afectat circa 8,5 milioane de computere care au sistemul de operare Windows, a afirmat Microsoft sâmbătă, potrivit AFP.

"Estimăm în prezent că actualizarea CrowdStrike a afectat 8,5 milioane de aparate cu Windows, sau mai puţin de 1% din toate dispozitivele Windows", susţine Microsoft într-o postare pe blogul acestei societăţi.

"Deşi procentul este mic, efectele economice şi sociale semnificative observate reflectă utilizarea CrowdStrike de către companiile care gestionează multe servicii critice", adaugă Microsoft.

Șeful Tesla și al rețelei de socializare X (fostă Twitter), Elon Musk, a catalogat pana informatică de vineri drept „cea mai mare eșec IT petrecut vreodată”. Dar are dreptate Musk, se întreabă un expert al BBC, Joe Tidy.

În ceea ce privește impactul imediat asupra oamenilor, este greu să ne gândim la unul mai grav. Niciun alt incident nu a afectat un număr atât de larg de industrii și societatea la un asemenea nivel, comentează analistul.

Cea mai recentă mega întrerupere a fost atunci când Meta, compania care deține Facebook, WhatsApp și Instagram, a picat în 2021. Aceasta a afectat miliarde de utilizatori de rețele sociale, precum și milioane de afaceri.

Dar această întrerupere a Crowdstrike este la un alt nivel. Cel mai apropiat caz pe care l-am avut este cel din 2017, scrie analistul postului britanic, când două atacuri cibernetice deliberate au oprit netul la sute de milioane de computere și au avut un impact masiv asupra serviciilor NHS, sistemul medical britanic.

Dar din nou, acest incident a afectat potențial mult mai multe computere și companii din întreaga lume. Așadar are Elon Musk dreptate ? Vom ști adevărul abia când vom afla în cât timp lucrurile vor reveni la normal și cât va costa ștergerea efectelor penei.

Editor : Marina Constantinoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cum ar putea Giorgia Meloni să fie puntea pentru prăpastia dintre Trump și Europa

Donald Trump o laudă pe Giorgia Meloni: „E fantastică”. Ce i-a răspuns premierul italian

Elon Musk vrea să aibă propriul oraș în sudul Texasului, pe care să-l facă „poarta de acces către Marte"

Viktor Orban s-a întâlnit cu Donald Trump şi Elon Musk la reşedinţa din Florida a preşedintelui ales

Partenerii noștri