AIEA dă asigurări că deversarea în ocean a apelor reziduale de la centrala nucleară Fukushima nu e periculoasă
Impactul deversării în ocean al apelor reziduale de la centrala nucleară Fukushima va fi neglijabil, arată un raport prezentat marţi la Tokyo de directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energia Atomică (AIEA), Rafael Grossi.
Șeful agenției internaționale i-a confirmat premierului japonez Fumio Kishida că operaţiunea „ar avea un efect radiologic neglijabil asupra oamenilor şi a mediului”, potrivit dpa, preluată de Agerpres. Într-un dialog cu presa, el s-a referit explicit şi la consecinţele pentru apa de mare, peşti şi sedimente.
Guvernul Japoniei urmează să studieze raportul, obiectivul fiind începerea deversării în această vară.
AIEA aprobase deja proiectul.
Directorul agenţiei urmează să meargă miercuri la Fukushima, în nord-estul Japoniei, unde va vizita centrala distrusă în 11 martie 2011 de o catastrofă în lanţ - cutremur, tsunami, accident nuclear.
Topirea combustibilului nuclear din trei din cele şase reactoare ale centralei a fost cel mai mare dezastru postbelic din Japonia şi al doilea accident nuclear ca gravitate, după cel din 1986 de la Cernobîl. Scurgerile de materiale radioactive au impus evacuarea a zeci de mii de locuitori din apropiere.
Decontaminarea sitului şi demontarea instalaţiilor vor mai dura zeci de ani, însă Japonia se confruntă cu problema imediată a depozitării a circa 1,33 milioane de metri cubi de apă contaminată, provenită din precipitaţii, din pânza freatică şi din circulaţia necesară pentru răcirea miezurilor reactoarelor.
Capacitatea de depozitare va deveni în curând insuficientă, iar o parte din apă va fi deversată în ocean, după un tratament de decontaminare care va elimina elementele radioactive, cu excepţia tritiului (izotop al hidrogenului), şi după diluare.
Editor : B.P.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News